Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Май тук е било мястото да попитам за скачането от настройка в настройка... ;)

Някой може ли да ми препоръча лютиер на който да дам басчето за сетъп в София и ако сте се възползвали от таквази услуга преди, криво ляво колко парички идва.

:blink:

• 1 month later...
Отговорено

Здравейте! Аз свиря на четири струнен бас и трябва да свиря в ре диез. Какър размер струни бихте ми предложили, защото идея си нямам от това. Благодаря ви за вниманието.

Отговорено

^ Аз бих сложил 45-105 - хем няма да са ластици, хем няма да са ти твърди. Не виждам смисъл да слагаш по-дебели струни от това, освен ако няма да се настройваш още по-ниско... иначе става мазохизъм.

• 1 month later...
Отговорено

Искам да опиша какво ми се случи с въпросната настройка РЕ и да предупредя колегите, за да не се случва и на някой друг! На мен ми беше сбъднат кошмар, не пожелавам на никой друг да го споходи същото!

Преди 2 вечери правим концерт. Предвидили сме около 2 часа или 20 песни. Някъде на 5тата песен 4та струна (Ми, дебелина 105, настроена в РЕ, както става ясно от самата тема) каза "туп" и ми увисна. Викам е-ся си .... мамата. Резервен бас нямах, нито пък резервни струни. Няколко минути след това, още на следващата песен петата струна (СИ, 135ца, настроена в ЛА) и тя нещо се отпусна и загуби тона си, като дори слезна в седлото на 4та струна на предния бридж. Пробвах в движение да я наместя с пръста на нейното си седло, но просто беше се скъсала. И се наложи да свиря час и половина на останалите 3 струни. Да не пропусна да кажа, че и 2те бяха скъсани до самия заден бридж, освен това също е важно да кажа, че преди няколко месеца пак скъсах струна МИ, на същото място.

След това като анализирахме ситуацията с колегата Марински стигнахме до следните изводи:

Свалянето на настройка РЕ предполага повдигане на задния бридж за да се избегне ефекта КОЯN, както един колега от по-горните мнения сподели струните стават ластици и плякат по грифа. Това вдигане на задния бридж пречупва струната под много неприятен ъгъл, което я амортизира много бързо. Месец - 2 и се къса. За това внимавайте всички!!! Много е неприятно когато се случи в неподходящ момент!!!

• 7 years later...
Отговорено

Здравейте! Изтупвам тази тема от прахта, защото няма смисъл да пускам нова с подобно заглавие :)

Купих си наскоро 4-струнен бас, начинаещ съм. Имам въпрос конкретно за настройката Drop D - чувал съм разни мнения, че ако стои постоянно в тази настройка може да създаде проблеми на грифа, т.е. да се изкриви или нещо подобно. Предполагам, че както е купен от магазина тръст рода е настроен като за E A D G, а аз често ще дропвам Ми в Ре - да се притеснявам ли или разликата от Ми в Ре за 4-та не е фатална? Също да попитам дали е проблем че постоянно сменям от стандартно Ми в Drop D и обратно, тъй като свиря песни и в 2-та строя? По-добре ли е да си избера един и да си стоя в него?

Благодаря!

П.П. Басът е Washburn T12, ако има значение спрямо дърво, качество и т.н.

Отговорено

Не можах да намеря информация за модела, дали е 34" или 35"?

Басовете с 35 инчова мензура са по-подходящи за дропове. Всичките премеждия, описани по-горе, са ми се случвали с 34". 

От няколко години свиря и с 35", когато се налага да го пускам в ре (целия, не дроп), не са ми необходими никакви допълнителни сетъпи на тръсрод, повдигане на заден мост и т.н. Не съм усещал и грифът да реагира по някакъв начин на промяната, говорим за 2-3 седмици време.

Относно въпроса ти, дали е вредно постоянно да променяш настройката на 4та струна - съмнявам се. По-скоро е вредно, че в този случай всички скали, арпежи и ладове отиват на кино, тоест за теб като млад музикант е вредно, не за самия инструмент.

Отговорено

За този размер - задължително пипни тръс род-а.

Когато ми се налага на мен да го правя, го натягам (както трябва да се направи в случая) с по 1/4 оборот на ден, докато не се изправи грифа напълно, така че натиснат на 1-во и 24-то (или колкото прага имаш), да няма отвори никъде (струните да са "полегнали" идеално върху праговете). След това правя интонацията от седлата на магарето и хоп - готов съм, само след 2-3 дни чакане smile.gif

Ако обаче не си сигурен в това което правиш и се цениш много инструмента, не се замисляй да го заведеш на лютиер - няма да ти излезне безбожно скъпо, а ще е безпроблемно.

Колегата ти е писал,че иска да избегне КОРН ефекта,не виждам с твоя начин как ще стане - по-скоро е добър за търсене на точно този ефект.Защо е така сам си отговори като почетеш малко насам-натам,не се заяждам просто това противоречи на всякаква логика за сетъпване,освен ако не търсиш точно този ефект.И не, не е задължително да пипа тръс-рода ,яко е сетъпнат правилно спрямо техниката му,по-скоро ще тябва да си барне акшъна малко и това е,ако въобще това помогне.135 е идеално дебела,зависи все пак колко ще се дропва,защото в някои от случайте и това не помага - всеки има различна техника и т.н.Дори и да се получи ок за свирене,идва другия проблем,който не е в усилвателя,както някой е писал тук,а си е в кабинета,което отваря една съвсем друга тема.Не случайноМо Д.Елефсън го е казвал много пъти,че ако си басист на метъл група,много често ще ти се налага да свириш със саунд и т.н.,неща които не ти харесват,но работят добре за групата и трябва да си ок с това.Може би,ако баса е с 35" мензура и стринг трю-боди,ще стане номера,но няма гаранция.Китаристите са "гадно племе" :greenball: ,на шега го казвам.

Отговорено (Редактирано)

Не можах да намеря информация за модела, дали е 34" или 35"?

Басовете с 35 инчова мензура са по-подходящи за дропове. Всичките премеждия, описани по-горе, са ми се случвали с 34". 

От няколко години свиря и с 35", когато се налага да го пускам в ре (целия, не дроп), не са ми необходими никакви допълнителни сетъпи на тръсрод, повдигане на заден мост и т.н. Не съм усещал и грифът да реагира по някакъв начин на промяната, говорим за 2-3 седмици време.

Относно въпроса ти, дали е вредно постоянно да променяш настройката на 4та струна - съмнявам се. По-скоро е вредно, че в този случай всички скали, арпежи и ладове отиват на кино, тоест за теб като млад музикант е вредно, не за самия инструмент.

Благодаря за отговора, колега :) Би ли ми обяснил какво ще рече мензура 34' и 35' ? Също така, обикновено какъв размер струни се слагат фабрично на басовете? Да знам да си взема същите ако по-нататък се скъса някоя.

edit: намерих в нета, на моя мензурата е 34', каквото и да значи това :)

• бас-гитара c 4 струнами
  • 24 лада, мензура 34"
  • болченый гриф
  • корпус: липа
  • гриф: клен, накладка: палисандр
Редактирано от painbox
Отговорено

инструментът ти не е лош за начинаещ и среднонапреднал музикант.

34-инчовата мензура може да причини неудобство за дроповете, но като цяло инструментът с такава е доста по-мек за свирене, което е добре за теб. 

ето малко извадка от раздел китара:

Мензурата влияе както на тона, така и на опъна на струните в определен строй. Мензура – това е разстоянието от нъта до бриджа или разстоянието, в което струната вибрира. Разположението на праговете (интонация) е съотношение базирано на мензурата, което означава, че китари с по-голяма мензура имат повече разстояние между праговете си.

нът и бридж са ти съответно предният и задният мост.

може да хвърлиш едно око на темата, нищо че става въпрос за китари. 

http://forum.muzikant.org/topic/151779-електрическа-китара-как-да-изберем-за-начинаещ/

фабрично басът при теб е дошъл с бог знае какви струни. съветът ми е, в твоя случай да избираш комплекти с 4та струна с размер минимум 105, по възможност 110. когато дропваш 4та в ре по всяка вероятност ще ти пляка и може да се наложи да вдигнеш малко екшъна от задния мост. най-добре не бързай и сам прецени дали да го правиш, в зависимост от това какъв звук търсиш. имай предвид, че при вдигнат екшън и мека струна, се случва нерядко да се късат, т.е. недей да се унасяш много при вдигането. аз лично в ре и ми бемол съм късал свят струни. 

Отговорено

Преди време взех 50-110 струни за строеве Ми и ДропД и бяха много по-добре от стандартното 45-105. Факт е обаче, че има разлика откъм твърдост и между марките...

Проби е решението, лошото е, че бас струните са скъпички.