EAmechaniX Публикувано Май 19, 2009 Публикувано Май 19, 2009 (Редактирано) Здравейте! На скоро се сдобих с ел.китара AriaProII - 1981г, която трябваше да ми служи като занимавка през свободното време на работа.Но тъй като влиянието на LP Gibson ZW , оформи в мен специфичен звук, та въпросната Ариа ми се стори доста рехава от към звучене и реших да променя това, като пристъпя към радикални трансформации, които са насочени единствено към желания тон.Визията е на втори план, но също така не е от маловажно значение. С две думи, пак избухнах. Дойде ми на ум, че ако поставя махагон за гръб и клен за топ, да направя грифа сет-нек и удебеля малко тялото, ще постигна характерното за моят вкус, звучене.Това трябва да предполага, че след тази намеса, звукът ще придобие по-мазен и в същото време ярък и по-събран тон, като се запази горещината идваща от ясеновата сърцевина. Споделих идеята си с мои приятели, които ме посъветваха да не развалям китарата. Понеже съм... и упорит, заразен от силното ми желание Ариата да звукне, реших да експериментирам. Китарата вече е на операционната маса готова за пластична хирургия. Скалпела (рендето) е в ръцете на BassTraffic (Костадин Димитров), когото усилено се опитвам да убедя, да направи снимки от процеса на работа.Той до сега отказва, под претекст, че не е фотограф. Надявам се и с ваша помощ да го убедим да покаже този процес. Всякакви мнения, коментари и съвети биха били от полза. Редактирано Май 19, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 19, 2009 Отговорено Май 19, 2009 (Редактирано) Разбира се, че ще е любопитно и полезно да има снимки. BassTraffic, давай снимките! Иначе, според мен е по-добре да се прибегне направо до нова китара. Редактирано Май 19, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Май 19, 2009 Автор Отговорено Май 19, 2009 Точно този инструмент ми допада като усещане, удобство и визия.Изключение правят само формата на главата и липсата на арчтоп.Това задължително ще бъде променено.Надявам се, че след залепването на грифа към тялото състейна и тона значително ще се подобрят. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Май 19, 2009 Автор Отговорено Май 19, 2009 BassTraffic, pls! ... ще черпя , стани фотограф за малко. Цитирай
madman Отговорено Май 19, 2009 Отговорено Май 19, 2009 Манияк съм на темата! Има в руския форум GUITAR PLAYER, поредица от снимки как се ражда една китара! Защо един български майстор да не снима творението си! Било и то и праработка на един класен инструмент! Аз съм за! Бих се радвал, тъи като и аз самия съм ъпгрейтвал много китарки, но как ли би изглеждало в ръцете на едим професионалист? УСПЕХ!!!!! Цитирай
EAmechaniX Отговорено Май 20, 2009 Автор Отговорено Май 20, 2009 (Редактирано) Разбира се, че ще е любопитно и полезно да има снимки.Иначе, според мен е по-добре да се прибегне направо до нова китара. ...а тогава как ще съчетаем полезното с приятното/любопитното?! Редактирано Май 20, 2009 от EAmechaniX Цитирай
BassTraffic Отговорено Май 20, 2009 Отговорено Май 20, 2009 (Редактирано) С дарбата си да убеждава, EAmechaniX спокойно може да започне, да продава парцели на луната! Сигурен съм, че ще успява! Що се отнася до снимките...добре, ще постна снимки, но просто не виждам смисъл. Това не е някое претенциозно и супер сложно упражнение, чийто краен резултат е направата на извънземен инструмент. Инструмента се прави със супер оптимизиран бюджет и целта е да се постигне удобство и звучене. Визията е на последно място. За това и материалите са селектирани по този критерий. Снимка на Ариата и отзад преди да е обезкостена (снимките са недъгави, както и всички следаващи. Пикселите са дефицит ). Само тялото отзад: ...и на главата отзад: Снимка на обезкостеното тяло: Разгледах детайлно китарката и нейната направа определено не ме впечатли. Тялото е направено от 12 парчета ясен, което малко е поизметнало, но не фрапиращо. Грифчето е добро. Три части явор разделен на слепките с фурнир, пак явор. За 27 години не е мръднал грифа и сигурен съм, че още толкова няма да мръдне. Фингърборда е палисандър, едра пора и много ми хареса. Това е за сега! Оттук нататък започва здраво дране К. Димитров Редактирано Май 20, 2009 от BassTraffic Цитирай
EAmechaniX Отговорено Май 21, 2009 Автор Отговорено Май 21, 2009 Честит имен ден, Коце! Пожелавам ти да си толкова щастлив, колкото и талантлив!Пожелавам ти да бъдеш озарен от здраве, което никой не е имал, от щастие за което всеки мечтае, от внимание което всеки иска.Да бъдеш преследван от късмет, който всеки търси и от любов, от която всеки човек се чувства най-щастлив на този свят.Нека всяко твое начинание бъде сполетяно от успех! Цитирай
BassTraffic Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 (Редактирано) Сърдечни и искрени благодарности за красивият поздрав!!! Много приятно ме изненада и зарадва! Благодаря!!! Сега по темата Ариа! Тялото го преработих, като отнех от задната му част 6мм материал (точно до ръба на фаската) и го подготвих за подлепване на махагон. Махагона ще е от няколко части (не знам колко точно, но мисля около 4-5 летви да сложа) и ще е с дебелина 9мм-9,5мм. Тялото в момента изглежда ето така: П.П. Честно да си призная, нищо не ми идва наум като допълнение във вид на обяснителен текст! К. Димитров Редактирано Май 21, 2009 от BassTraffic Цитирай
Icarus Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 (Редактирано) А какви са тези две дупки точно до отворите за винтовете за грифа? едит: стилистика Редактирано Май 21, 2009 от Icarus Цитирай
BassTraffic Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 (Редактирано) Има разлика в дълбочината на отвора, на преден и заден адаптер. Отвора конструктивно има допълнително изрязване в двата края, което е по-дълбоко с 5мм-6мм, за да може винта на адаптера, да не опира по дъното на отвора. Ако и задният адаптер беше със същата дълбочина, като предният, и там щяха да се появят същите дупки. К. Димитров Редактирано Май 21, 2009 от BassTraffic Цитирай
BassTraffic Отговорено Май 22, 2009 Отговорено Май 22, 2009 (Редактирано) Продължаваме напред! Махагона е залепен и изрязан по контура на китарата. Пет летви махагон, слепени надлъжно + едно малко парченце добавено към единият рог. Кутията за електроника също изрязана по оригиналният си контур. Отворите за втулките на струните (strings thru body) бяха разбъркани (криви и не симетрични една спрямо друга). Подредих ги, като компенсирах около 1,5мм. Вече и разпробитите отвори за втулките на струните. За днес това е! Предстоят абитуриентски балове, празници, тържества и всякакви такива вредни за черният дроб събития. Мисля да се отдам на порок и сладолед! Направете го и вие! К. Димитров Редактирано Май 22, 2009 от BassTraffic Цитирай
Recommended Posts