Jump to content
Българският форум за музиканти

На свинче звънче


Recommended Posts

На свинче звънче каза Диката, когато споредлих с него моята налудничева идея относно китарката ми.

 

Няколко думи за самата нея: Преди 10тина години си я купих от музикалния магазин "дупката" в Пловдив за крупната сума от 60 (шестдесет) лева. В последствие реших, че са и нужни читави ключове и взех такива за още 30 лева !! Китарата вече струваше 90 лева. В последствие тогавашният ми майстор по китарите Пламен от Асненовград я взе, за да я оправи - смяна на праговете, преправяне на струнник и натягане на шиш. За тази работя до колкото помня платих 40-50 лева. В последствие Пакно (pacman) направи грифът черен и пак по онова време и турнах едни Ibanez адаптери :). Стана китара за метъл. Така беше много време - сигурно едно 4-5 години. Скоро купих от musicman - Рафо чифт лъскави адаптери ала лес пол и ми дойде налудничевата идея да я постегна: Смяна на рамките на адаптерите, суича за адаптерите, цялата електроника и планката която държи буксата.

Получи се това:

 

IMG_2901.jpg

IMG_2898.jpg

IMG_2902.jpg

IMG_2903.jpg

IMG_2904.jpg

IMG_2906.jpg

 

Общо взето тези рингове ми дойдоха скъпички. Не очаквах да са толкова - по 15 лева на ринг + 3 лева за планката за жака.

 

с две думи имаме на свинче звънче :)

 

ПС: Забравих да добавя, че и смених струните - последната смяна на струни беше преди 3-4 години :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудна е :)

Само като си се захванал, защо не премести потенциометрите от другата страна, че да са си на място т.е. като за левичар или просто не ти се е занимавало чак полкова много?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ щото трябва някой да и копае нова дупка.. става дълга и широка. Аз така съм и свикнал вече :)

 

Поне жакът е отдолу защото преди стърчеше отгоре и ми пречише много

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървото на тялото изглежда страхотно :) Не знам какво си го правил освен лакиране... може би слаб йоден разтвор? Много е яко, страшно античен изглед. Кърти плочки и лепи мивки! И адаптерите... рисувано ли е?

 

Фен съм, чакам част ІІ :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо всички мислят, че потенциометрите трябва да пречат. Досега съм свирил на много десни китари и на нито една не са ми пречели потенциометрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@fusion: Човече, не знам какво страхотно виждаш в това изтръпнало дърво. Все пак това е българска китара. Иначе тялото си беше така. Така я купих. Някой преди да я взема се е опитал да направи сънбръст, но доста калпаво. Като цяло китатата е за в коша, но я държа само защото ми е удобна. Хардуерът изобщо не и подхожда, ама само това мога да оправя по нея. Ако тръгна да я ремонтирам сериозно наистина трябва да сменя всичко - тяло и гриф. Иначе просто не си засулжава... :ok:

 

Иначе ринговете за адаптерите са от месинг лазерно гравиран и после лакиран, за да не се цапа от пръсти.

Малко ме е яд, че не се сетих да я снимам китарката преди всички тези интервенции. Преди изглеждаше много зле - рок енд рол положение хехе :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Поздравления :lol:

Звънчето изглежда добре, а и свинчето има какво да покаже :ok:

Имам само 1 забележка - става дума за винтовете на рамките на адаптерите.Тези за права отверка, малко не ми се вързват, не можеш ли да ги замениш с нещо по-финно за кръстата.Иначе самите рамки са маниашки!Поздравявам те!(предполагам си използвал тези винтове, заради месинговия цвят, но отворите за права отверка, а и формата на главите им, не са от най-финните, което противоречи с доста изисканите и финни рамки...страхотни са!)

Иначе за кирката - мисля , че не си прав, ако се изшкури, оправят се дефектите по дървото(както скоро правих с дървен прах и пва лепило), изшкури се опита за сънбърнст и всякакви остатъци от боя(особено е гадно остатъци от боя под които прозират бразди от шкурене...и то едро...) и се завърши с боя или само лак+къстъм рисунка за прикриване на дефектите, може да стане страхотна китарка!За грифа, ти ще кажеш дали става, но като цяло непоправими неща няма....

Още веднъж те поздравявам за "лаченето" и апелирам да проявиш още малко мотивация и да превърнеш китарката в наистина красива метла :rulez:

БТВ скоро и аз ще почшам един проект по една руска китара, която е в пъти по-зле, но се надявам за 2-3 месеца да възтановя :Piano:

Още веднъж - Браво!Само така!

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината китарката е наистина добра. Не съм й чувал гласа, но съм я държал в ръцете си и съм дрънвал няколко акорда на нея, дори със старите й струни акустично си звучеше ОК. Има удивително нисък екшън и грифът е с много приятен профил.

 

И според мен си струва да се направи пълна реставрация на китарата - тогава ще стане уникална. Шарката на дървото е хубава, но поправките около бриджа и старите дупки за потенциометрите, както и дупката между двата адаптера трудно ще се скрият. Но евентуално запълване и един хубав фурнир отгоре със сънбърст или тъмен байц ще направи китарата маниашка! :) Стига на Ники да му се занимава. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Благодаря

 

Приемам забележката. Всъщност идеята ми беше друга, но нямах търпение да турна звънчетата, и за това сега е с тези болтове.

Отначалото мислих да сложа фрезенкови винтове, но тогава трябваще да правя скосен отвор за съответните дупки и щях да прецакам лака на ринговете. Те са лакирани, за да не остават пръсти по тях. В последствие исках да сложа винтове които наподобяват тези на адаптерите - тоест кръгли не фрезенкови кръстати - неръждавейка или месинг. Да обаче вчера беше петък и не ми се ходеше до магазина за болтове - тоест само тези месинговите имах под ръка вкъщи.

 

Относно китарата. Колкото и лачена да става тя пак си остава БеГе метла. Дъските нямат това звучене което трябва да имат. Самата конструкция на тялото е абсурдна и скриването на дефектите няма да оправи звука. Тоест времето и средставта загубени за ремонт ще са само в полза на визия и на нищо друго. Предполагам, че на всички нас ни е ясно - една китара звучи тогава когато има готини дъски и лак.

 

 

Все пак трябва човек да си губи времето понякога с такива занимавки :) хехе

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@fusion: Човече, не знам какво страхотно виждаш в това изтръпнало дърво. Все пак това е българска китара. Иначе тялото си беше така. Така я купих.

 

Е, това не го знаех :) Исках да кажа, че изглежда страшно олдскул и реагирах така, понеже реших, че си го постигнал толкова успешно нарочно :) В момента и аз се занимавам с един кремонокастер, ще обменим снимки скоро :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Давай, да живее DIY

 

Аз нищо не съм правил по визията на тялото. Такова го купих и такова си остана. хехе

Знам че китарата преди е била червена и някой е махнал боята и я е лакирал. Личи си на някои места просто червената боя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Давай, да живее DIY

 

И аз бачкам по моя Stagg. Ще кача снимки като я завърша, сега изглежда изключително грозно, особено на репетиция, когато стои до Jakcson DKMG на другия ни китарист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Дай да чуем малко джангърче...

Пипни малко сънбърста...

 

..Но имайки предвид цената на китарата и цената на ъпгрейдите по нея, би било по-правилно да се каже: "на звънче - свинче" :no:.

Сериозно.. мислил ли си за някакъв сънбърст?

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ няма кой да си играе с боядисване и клепане. Най-малкото в тези неща съм бос.

 

 

^ бяга :) кво ти пука.. рок енд рол. Кой ти свири на първа струна :greenangel:

 

Бяга защото тялото и грифът са от различни китарари. грифът е малко по-тесен. Поради тази причина е правен и тоя странен струнник. Като цяло като дрънкам на първа, номера минава, като повдигам само нагоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.