Jump to content
Българският форум за музиканти

Попрецакан Флойд


Yves

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Добро утро/ден на всички и честит празник :) :)

 

И на мен не ми е приятен повода, но на този светъл за БКП ден ще ви занимая с един проблем възникнал преди 2-3 дни, обаче установен снощи.

 

Преди няколко дни сменях струни, обаче викам така и така ги сменям дай малко да се побъзикам с екшъна. Поиграх си (безцелно, защото така или иначе се оказа, че съм си бил на оптималната височина)

 

Слагам, разтягам, заключвам, уж всичко точно...свиря си аз обаче усещам, че китарата е леко разстроена, ама си викам те струните още се разтягат. Снощи почвам да я настройвам, обаче тъпата пущина не ще да държи строя въобще! Не когато използвам флойда, а въобще! Докато стигна до 6 струна 1 пак е излязла малко и така след доста увъртания ги нагласям що-годе, свиря 3 минути и пак....някои струни са понижени с по 10 десети, 6та примерно е на 0. Да не говорим, че докато звучи струната и почна да въртя китарата по надлъжната ос се променя и тона. Преди такова нещо не е имало. Да не кажа, че преди цялата система беше очудващо стабилна и дори след половинчасови Даймбег-издевалтества всички струни са перфектно настроени.

 

С други думи съм успял да го прецакам. Въпросът ми е как е станало след като всеки път като въртях стъдовете отпусках струните максимално. И дали всъщност ще се размина със смяна само на тях или може да се е прецакала основата на бриджа? Ако е второто какво следва? Може ли тва нещо да се ремонтира или да приготвям 275 евро (пресвета Дево) за нов?

 

Благодаря предварително на отзовалите се :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като за начало я занеси на лютиер за сетъп. Може да се окаже и не чак толкова драматичен проблема.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, не си го прецакал, просто си го разцентровал.

Тоя тип системи са силно чувствителни и при всякакви изменения (особено след смяна на струни) се получават такива аномалии. Съвета ми е да блокираваш флойда докато и сменяш струните (т.е. да остане неподвижен в хоризонтално положение) и след това да го оставиш така за известно време докато се нормализира напрежението от новите струни. Един вид да свикне с по-различниото обтягане. И едва с;ед като всички струни са сравнително в правилна настройка , едва тогава да премахнеш застопоряващите елементи. Пак има шанс да се промени цялостаната настройка, но тогава ползвай само финната настройка. По-грубото настройване при незакрепен флойд винаги дава отклонения на другите струни. Кто цяло избягвай да го разцентроваш така за в бъдеще, освен ако не е крайно наложително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако наистина е само тва....какво следва? Как да го центровам? Щото доста снощи си поиграх и няма оправия.

 

А преди съм сменял струните по същия начин и нямаше проблем...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току-що докато се опитвах да го блокирам забелязах, че частта (дясната) на бриджа, тази която е за соловите струни е доста по-ниско от другата. И се сетих, че я свалих...и преди беше по-ниско, но сега тази теденция е по-силна. Та възможно ли е при голяма голям наклон на бриджа да се получава тва разтройване?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Всичко е възможно.

Затова те посъветвах да я дадеш на човек, ако не ти се занимава.

Иначе гледай трема да не е твърде наклонен, защото все пак стъпва на винтове и ако го наклониш много, идва под наклон и не се движи така свободно в жлебовете на 2-та опорни винта.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, то тва е най-лесното да я занеса на разбирач, ама може ли непрекъснато като има нещо да я мъкна наляво-надясно :thumbs_up:

 

Принципно не е кой знае колко сложна система, просто трябва да й се овладеят тънкостите. Естествено ако го скапя до неузнаваемост сигурно ще се наложи при лютиер ;)

 

Иначе има леко развитие в ситуацията. Малко го поизравних, в смисъл повдигнах соловия край и нещата с разтройването леко се подобриха. По-малко е. Само че сега вместо да пада тона той се вдига.... да не говорим, че екшъна на първа, втора и трета струна ми е неудобно висок. Представям си какъв ще е ако изравня двата края на бриджа... Решението изпиляване на седлата ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не. Настрой си струните както ти е удобно - никакво изпиляване на седлата не е нужно. Все пак тези, които са правили флойда едва ли не са забелязали факта, че по-тънките струни трябва да са по-ниско от колкото по-дебелите :thumbs_up:

 

Имай предвид, че на някои струни (дори на отделни комплекти от една марка) им са нужни няколко дни докато се отпуснат достатъчно, че да се отпуснат на 100%.

 

А промяната във височината на тона когато въртиш китарата по оста й е абсолютно нормална - това е чисто и просто заради гравитацията. Като я обърнеш със струните надолу, например, флойда натежава надолу (в посока към струните) и тона пада малко, но чуваемо. И обратното - като я сложиш легнала със струните нагоре флойда натежава назад и опъва струните и тона излиза по-висок.

 

Затова винаги трябва да настройваш китарата в положението, в което свириш на нея.

 

Същия размер струни ли сложи?

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същия размер, даже същата марка, само че някакъв друг модел. Всичко е същото като преди, когато нямаше проблеми, с изключение на това, че свалих малко единия край на бриджа, за да намаля екшъна на соловите струни. От това обаче явно идва проблема, защото когато го вдигнах малко обратно нещата със строя се пооправиха. Така обаче са много високо струните от въпросната страна, като най-вече се усеща на трета, която е допълнително вдигната заради радиуса на самия флойд. Та от тия последните неща ми се породи чуденето дали не трябва да се поизпилят, защото това е единсвения начин да се свалят без да се пипа нивелацията, която явно води до пагубни последствия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А дали, когато си заключвал, не си постегнал повечко болтовете на бриджа и нъта и така да си деформирал пластично

струните.Все си мисля, че проблемът ти е от там.Другият вариант е да си прецакал резбите на нъта или на болтчетата му.

Трябва да се внимава, когато се заключва, за да не стават ексцесии.Усилието при стягане не трябва да е голямо и да е до толкова, колкото да се притиснат струните без да се деформират и в същото време да не се изплъзнат.Нито повече, нито по-малко.

Всичкото това беше само предположение.Не си писал каква ти е китарата, модела на флойда и дебелината на струните.

А случайно да си разменил седлата на флойда ?

От това следва да не ти идват височините на струните както трябва.След това се прави и интонация.

Пак повтарям - това са само предположения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно стягането - дори и да съм го направил не е било с нищо по-различно от преди. Все пак нали се сплескват само в краищата? Не съм и предполагал, че може да е проблем. Иначе е интересно като вариант и ще погледна дали някоя струна не се изплъзва от някое седло, въпреки че едва ли...

 

Иначе флойда е съвсем нормален, оригинален, не е лицензес, въпреки че май в конструкцията няма разлика.... Струните също са стандартни десятки.

2 седла наистина ги вадих, за да разледам дали са по-различни на ралзичните позиции (да, каква изненада, различни бяха :) ) обаче съм убеден, че си ги върнах по местата...в смисъл струните са си в нормална дъга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Sorry че не съм от Пловдив, щях да дойда и да погледна. :punk_guitar:Знае ли човек, може и да я направя. :)

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, оправих го...демек просто си го върнах както си беше само с лек наклон...явно не му понася на копелето :thumbs_up:

Не мога да си обясння точно защо, но явно има :)

 

Но пак ще го мъча де, тия струни така не мога да ги трая :no:

 

Мерси на всички отзовали се :punk_guitar:

 

Иначе то днес не е много за бира, ама аз и ирландско кафе обичам :D Някой ако му е мерак да идва, хем ще покаже някой друг чалъм на един прохождащ колега :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.