RZArector Публикувано Април 25, 2009 Публикувано Април 25, 2009 (Редактирано) Мисля скоро да мигрирам към по-дебели струни. Досега съм бил все с Ърни Бол 9-42, но имам един пакет 10-46, който мисля да оползотворя скоро. Просто тънките струни ме дразнят с това, че нямат такъв масивен тон, а басовите пък са ми хлабави. Вчера се занимавах с екшъна (разстоянието от прагчетата до струните). В момента съм го нагласил на 1.6мм (басовите струни са 1.8мм) на 17 прагче. Това е измерено, когато китарата е легнала. Във вертикално положение измерено е 1.8 - 1.9мм. Така е без да бръждят разбирасе (или почти). От тук ми изниква въпроса как е по-правилно да се измерва, когато китарата е легнала (тогава струните падат и дава по-малко) или когато е във вертикално положение? Въпроса ми е ако подменя струните деветки с десетки (в Ми) ще мога ли да си сваля струните малко по-ниско (~1.5мм) или ще се наложи обратното - да ги кача по високо? С по-тънки или по-дебели струни ще мога да постигна по-малък екшън без бръждене? Основната ми задача е да сваля струните ниско до минимум без звънтене. Китарата е Скуайър Страт, грифа има отклонение в момента около 0.3мм (не мисля, че е проблем поне сега с 9-ките струни). Редактирано Април 25, 2009 от RZArector Цитирай
noflip Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 наострил съм очи че и мен ме интересува това но лично мисля че 10-ки пак са малко тънки за да ги доближаваш много до грифа. Цитирай
abductor Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 (Редактирано) За пръв път чувам да разлика в екшъна между хоризонтално и вертикално положение, на моите китари поне си е един и същ и при двата случая Като сложиш дебелите струни, екшънът ще падне надолу и ще трябва да коригираш от лапката на пружините и евентуално тръсрода за да не бръжди. Принципно екшънът зависи повече от модела на китарата (в смисъл бриджа и нъта), от тръсрода и левелинга на позициите и по-малко от дебелината на струните, така че не вярвам смяната да окаже особено значение. reason for edit: правопис Редактирано Април 25, 2009 от abductor Цитирай
RZArector Отговорено Април 25, 2009 Автор Отговорено Април 25, 2009 ^ ми за разликата в това, в какво положение на китарата мериш височината и аз до момента не се бях замислял, но ето че сега като премерих установих, че има някаква. Поне аз си го обяснявам, че при по-тънките струни, които в стандартен тунинг не са кой знае колко силно оптегнати, когато китарата е в хоризонтално положение струните падат под влияние на тежеста си с около 0.1мм примерно. Това почти не се усеща, но след като използваме точни мерни единици сметнах за необходимо да спомена Дано да нямам нужда от очила Но главното, което ме интересува е ако сменя размера струни дали ще мога да наглася по-ниско екшъна или ще трябва да го вдигна. Както казах, свирил съм само с 9-ки и нямам наблюдения. Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 (Редактирано) Мери се на 12-то прагче 1,5-2мм е нормално ,във вертикално положение,грифа тежи иначе (малко).Слагай 10-ки направо. Като сложиш дебелите струни, екшънът ще падне надолу и ще трябва да коригираш от лапката на пружините и евентуално тръсрода за да не бръжди.Напротив,ще се вдигне.Може би ще трябва да стегнеш тръс-рода малко. Редактирано Април 25, 2009 от Hillbilly Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 (Редактирано) Не би ли трябвало, при една и съща настройка, по - ДЕБЕЛИТЕ да са по - обтегнати, да имат по - малка амплитуда, и да можеш да ги свалиш по - ниско, без да зъзнат? Не знам, просто така си мисля, че трябва да е. Иначе аз от 2-3 години, си свиря в стандартна настройка (Ми) и съм с 0.11, които на голяма част от познатите ми, са им много твърди. По същите причини : по - плътен и масивен тон - това ме влече открай време и ми някаква мания. Но има една малка подробност - нямам флойд, иначе е малко играчка - да се слагат още пружини, бла бла..... Редактирано Април 25, 2009 от Vasil Pavlov Цитирай
noflip Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 ок а тръсрода как се затягаше - по часовниковата беше навеждане на грифа напред, нали? при мен понякога ми бъждят 2те дебели струни и ми направи впечатление сега като прочетох как се мери че ми е някъде към 3-4 мм височината на 12то прагче и май ще се наложи да посгъна грифа. лошото е че като го погледна сега ми изглежда прав и не знам дали да седна да се занимавам Цитирай
the_gorer Отговорено Април 25, 2009 Отговорено Април 25, 2009 (Редактирано) Екшън от 2 милиметра на 12-то е твърде голям - това дори за акустичните, при които се стръмва яко, е много. Около 1 до 1,3 мм е добре. С по-дебелите струни ще ти се вдигне екшъна автоматично и ще трябва да го смъкнеш от бриджа. Хубавото е, че след смъкването, с по-дебелите ще можеш да слезеш по-близо до грифа, без бъждене. Аз в момента свиря с 11-56 и са ми тънки - имам известно бъждене при 1,3 мм екшън. Мисля да сложа 13-ки, за да го елиминирам окончателно, но са трудни за намиране по нашия край, дееба. Имай предвид, че не всяка китра ще ти позволи да слезеш до добър екшън. Всичко това е не само въпрос на струни, но и на настройка на дъгата на грифа, равност на прагчетата, стил на свирене и прочее. Дори адаптерите оказват влияние върху екшъна, особено нек адаптера - ако е твърде близо до струната, магнитното му поле я дърпа надоле и ти преебава много неща, в това число може да ти докара и бъждене. Редактирано Април 25, 2009 от the_gorer Цитирай
Лими Отговорено Януари 5, 2010 Отговорено Януари 5, 2010 Екшъна спрямо какво го мерите - от струна до горния ръб на фрета(телената позиция) или от струна до повърхността на фретборда без позицията. Защото моя на акустичната китара е 1.5мм ако го меря от струна - фрет и 2.7мм струна - борд, измерен с шублер. И с какъв инструмент го мерите - шублер, микрометър или плоски шаблони? Отрих полезен клип близо до темата тук: Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 5, 2010 Отговорено Януари 5, 2010 Четете, бе, хора. В менюала пише как се мери, как се гласи, колко се сетва - всичко... Цитирай
EAmechaniX Отговорено Януари 5, 2010 Отговорено Януари 5, 2010 1. Сменяш новите струни. 2. Настройваш китарата в желаната настройка. 3. Отрегулирваш позицията на тремолото.(в твоя случай то ще се повдигне откъм задния край) За целата натягаш винтовете, които държат планаката, на която се хващат пружините и отново настройваш тоновете. 4. Преглеждаш грифа и при необходимост натягаш тръс рода. (в твоя случай със сигурност) Натягането става винаги по часовниковата стрелка -( завиване/навиване) 5. Отрегулирваш желаната височина на струните, от седлата на тремолото и отново настройваш. 6. Проверяваш интонацията и отрегулирваш аксиално, отново от седлата на тремолото. (желателно е това да се прави поне един ден по - късно) Настройките се повтарят, докато се постигне задоволителен резултат. Височината на струните не е критерий за добре сетната китара. Има чести случаи, дори когато се спазят горепосочените стъпки, настройката да не е сполучлива и понякога се налага да се свали грифа, да се подложи нещо тънко в джоба на грифа и процедурата да се повтори. Това е в случаите, когато дори след настройката, стърчат винтовете на седлата, забиват се в дланта и драскат. Добре е тези винтове да са наравно със седлата и дори малко навътре. При американските Фендери (не всички), на планката има отвор за регулиране ъгъла на грифа и тази процедура се извършва без да се сваля. (виж снимката) Нарочно не давам размери, защото те са субективни и зависят от състоянието на инструмента и стилът на свирене. Надявам се, че бях полезен. Цитирай
Recommended Posts