Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся схема


Recommended Posts

Търся схема на транзисторен усилвател за китара , по възможност с текст към него .

Благодаря предварително ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой знае ли откъде може да се набара схема на някой от по-метълските модели ENGL? :)

 

ЕДИТ: Лампови.

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Evtim Djerekarov, благодаря, ще погледна пре-ампа.

 

На мен ми трябва само едно и ще съм щастлив до края на дните си - схемата на ENGL Rackhead 860 или ENGL Rackhead 860-II. ( А защо не и оригинален? Някой да иска да ми подари един? :) )

От 1998-1999 година насам този модел не се произвежда и май все още няма публикувана схема ф Интернет. :wall: :wall: :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търся схема на транзисторен усилвател за китара , по възможност с текст към него .

Благодаря предварително ...

Да започна с разликите между т.н. китарни, хифи и други видове усилватели.

Най-често токовите генератори в "китарните усилватели" се правят с буутстрапно свързване, докато стандартните ампове разчитат на токово огледало или обикновено токово генераторче с един транзистор, 2-3 резистора, евентуално +диод. Така или иначе този елемент е задължителен при транзисторните усилватели за осигуряване на необходмимия базов ток примерно на диференциалния вход, драиверите или крайните транзистори(комбинация). При "специализираните" усилватели не се гони толкова права амплитудно-честотна характеристика, както е при домашните усилватели. Често се търсят дори специфични изкривявания, каквито например предоставят ламповите усилватели. Ако обаче направим измервания и сравним различните "видове" усилватели, ще видим че по-принцип най-малки изкривявания, най-добри характеристики имат именно домашните хифи усилватели. Не че не могат "музикантски" усилватели да се ползват за домашно озвучаване и обратното, определящ е стила музика, който основно ще се слуша с него. Ако усилвателя ще трябва да свири всичко, то една кадърна схема с мос изпълнение, би свършила идеална работа. Различните схемни решения предлагат различно звучене, начина на конструиране и изработка на усилвателя определят именно точно какво ще е то. Затова е възможно само по схемата на усилвателя да се предвиди как ще звучи той(при определена настройка), да се каже за какъв стил музика е най-подходящ. Наличието на филтри и компенсиращи вериги придава характерни неравномерности и изкривявания. На музикантите често определен тип са предпочитани. Един замисъл за принципа на работа на даден усилвател, може да бъде реализиран по няколко начина и на пръв поглед еднакви усилватели да звучат различно. Разбира се, малките разлики не винаги могат да се чуят, изискват се качествени колони...апаратура.

Аз не правя специално музикантски усилватели, въпреки че те лесно могат да се преработят в такива, чрез промени в схемата, чрез външни вериги, чрез промяна на начина на свързване и смяна на входните стъпала и филтри,ефекти... Правил съм доста експерименти, винаги ми е било смешно определението "китарен", "музикантски", "авто" ... усилвател, няма усилвател който да не може директно или след преработка да свърши работата на друг тип усилвател... все пак си говорим за усилватели на честоти в звуковия диапазон. Както казва един мой бивш преподавател:"машини за друсане на въздух" :)

При повече интерес мога да постна допълнителна информация, схеми, разяснения, кое, защо, как....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май няма да ми върнат отговор копелетата.

Evtim Djerekarov, логично.

Обикновено фирмите не си раздават схемите насам натам или ти казват, че схемата е приложена към продукта.

"Моля, погледнете документацията."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.