Jump to content
Българският форум за музиканти

Самоделно Кубе


Recommended Posts

Здравейте, искам да попитам мога ли да си направя самоделно кубе и как мойе да стане?Трябва ми за бас(да си свиря в нас).Имам няколко колони които не ги използвам.Искам да попитам какво трябва да напрявя зада превърна колоните в кубе!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имай предвид, че направата на нещо качествено не излиза никога евтино.

Ако идеята ти е да си направиш нещо, защото нямаш пари за да го купиш - ОК.

Но ако при това искаш качество - забрави.

И все пак, за да направиш каквото и да било ти трябват все пак някакви познания по електроника.

Ако не си сигурен и няма да ти става професия електрониката - по-лесно е да събереш пари и да си купиш нещо вече направено.

Има и на старо усилвателчета(примерно разглеждай раздел "Купувам-Продавам-Предлагам"), които все пак могат да ти излязат по-евтино дори от правенето, особено ако не значеш какво да правиш и как.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И другото е, че доколкото разбирам имаш непотребни говорители, които най-вероятно са хайфай ерго нямат същите характеристики като китарните такива. А разлика има. Но както Евтим каза - ако е колкото да направиш нещо да свири, може, що да не може... :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе що все убивате ентусиазма на хората по тоя начин. Брайън Мей е направил първите си стъпки с усилвател от кола и хай-фай говорители, ама това не му е попречило да стане велик музикант...

 

А по въпроса можеш или не можеш, ето няколко точки, по които да помислиш:

1) Колко си сръчен, колко време и търпение имаш, за да се занимаваш с това.

2) Сложността на проекта ти до голяма степен зависи от това какво точно искаш и за какво точно ще изполваш въпросното изделие.

3) ...И освен това има не една и две теми в този форум по тези и други подобни въпроси, включително и моята, която понастоящем замря, точно поради липса на време и появата на доста въпросителни относно това какво точно искам и как точно смятам да го реализирам. Изведнъж се оказа, че любителските ми познания по електроника имат нужда от доста обогатяване, за да си направя точно това, което ще ми върши работа, което не значи, че няма да стане, а просто ще отнеме повече време.

 

...Въпреки че всичко това изглежда страшно, не се отчайвай, ами се разрови насам натам и попрочети това онова. Когато имаш достатъчно предварителна подготовка, и зададеш конкретни въпроси, хората тук ще бъдат много по-отзивчиви и полезни с коментарите си.

 

... И накрая директно на въпроса ти - кубето се състои от няколко основни компонента предусилвател, крайно стъпало, захранване/ия за тях, говорител/и и кутия, в които всичко е събрано. Изхождайки от начина, по който си задал въпроса си излиза, че ти имаш пасивни колони, които искаш да използваш, ерго ти трябват първите три компонента. Тук въпросът е какви са мощността и товарът на колоните. От тези параметри, ще ти стане ясно какво крайно стъпало ти трябва, трябва да решиш и какъв предусилвател ти харесва, оттам трябва да си сметнеш какво захранване ще ти е нужно за всичко това... и там започват главоболията, щото то не може хем да е просто хем да е хубаво.

 

Та когато имаш по-конкретни отговори на тези въпроси - питай. Както е казал народът: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!"

 

Хайде сполай ти и успех в нелекото начинание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ В известна степен съм съгласен за неубиването на ентусиазма! :rolleyes:

 

Когато започнах да свиря си направих един усилвател в кутия от стар грамофон, който ми изпадна от някъде. Кутията беше дървена и като я изправих стана като малко комбо (това на което му викаш кубе - между другото кубе е уникален БГ термин за комбо, но както и да е). Пробих една ... дупка .. и сложиш един благоевградски 10 инчов говорител естествено доста далече от китарен говорител. Купих си един кит на крайно стъпалце с tda2020 - от тези като неомонтанските китове, които сега се намират едва ли не във всеки магазин за електроника. Сглобих му там някакво захранване с подръни средства - навих му трафа, като за целта използвах стара, вече навивана "жица". Имах един дисторшън на БОС, който ръгнах във въпросния усилвател и :D . За кой знае какъв звук не може да се говори, но факт е, че от този усилвател започна страстта ми към DIY и доста време свирех с него.

 

Вероятно не съм единствения с подобна история! Ако имаш желание може да си направиш комбо и в старото шкафче от балкона на баба си. Има китчета и на крайно стъпало и на предусилватели, а и в доста от магазините навиват и трафове по поръчка ... има и готови. С една разходка по магазните за електроника в интернет може да си поръчаш необходимите части и да сглобиш нещо, което наподобява усилвател за бас, но все пак ще може да си свириш на него в къщи.

 

Вече за по-сериозна работа си иска доста повече неща, както споменават всички по-горе.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, и аз така започнах..... ех към какви спомени ме тласна....

Аз си направих кубенце от фазер и говорител от стар грамофон(от баба ми го взех) и с усилвател тда(неомонтански кит).Нчмах предусилвател, но пък сложих светодиодна индикация...Ех спомени...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убиването на ентусиазма става неволно, докато обясняваме на човека, че графиките в таблицата за желан резултат и резултат с нулеви знания ще се разминават драстично. Предполагам, че повечето от хората пишещи в изработка и рмеонт са почнали точно така ( и аз си имах своите неволи с разни копия на маршал мс2 и разни дистове, нойс гейтове и какво ли още не). И ок, Браян Мей е почнал също така. Въпросът е, че е свирил така в гаражните си години - сега по концерти надали вади щайга за картофи с благоевградски говорител и стъпало от кит-че за 2 лева. Точно затова, защото резлтатът не е бил главозамайващ. А и другият момент е, че по ония времена техниката не е била никак евтина. Сега с наплива на информация и стоки от жълтите страни на символични суми е нормално всеки втори да може да си позволи китара или кубенце (наистина много тъп термин :rolleyes: ). Затова и 80% от тийновете хващащи китара в днешно време не прокопсват, защото всичко им се дава наготово. Баща ми ми е разправял как по негово време са се събирали да слушат изтъркани плочи на бийтълс по разни мазета и са вадели песни по слух и така който е имал желание е ставал китарист, а който не - не е стигал далеч. Сега днешният тийн е свикнал всичко да му се дава на готово и това е нормално, защото расте в консуматорско общество. Затова си мисли и че като запои две жици и вече е мастер в електрониката, че като одялка две клонки вече е дърводелец, че като драсне два щриха с молив вече е художник и т.н. Просто се опитваме да ги свалим малко на земята и да им покажем какви са най-очакваните резултати от начинанието, за да не бъдат по-разочаровани после.

 

По темата - както казахме, може да си направиш бас кубе, но няма да има общо с комбо от магазина. Просто не очаквай без сериозни инвестиции (както парични, така и време) да получиш зашеметавящи резулати :D Иначе ти желая сърдечен успех и ако имаш мераци да четеш и да учиш, ще помагаме, кой колкото може.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Xax.

 

Първия ми усилвател беше стъпало за озвучаване на автобус чавдар - монтирано в кутия от радиоточка - с добавено захранване със стабилизатор за 24 волта.

 

Самоделен кабиент за елипсовиден говорител.В последствие фазер за 10 инчов благоевградкси монтиран в дървения от телевизор.....

 

След тва отидох и си купих един Парк бай маршал 10 вата и бях най щастливия на света - с първата заплата която беше 140 лева - колкото комбото в Фактор.....

 

Та разликата къде е ?

Тогава заплатата ми беше 140 лева - комбото също .... сега средната заплата знаете колко е ,а си купих същото комбо от форума за 60 лева и даже свирих на една репетиция с него и с един см57 пред 6 инчовия му говорител. (оригиналния мой беше модифициран в лампов а платките му монтирани в един изгорял такъв).

Наскоро имаше пак обява за такъв амп - щях да го отнеса директно - но ме изпревариха.

 

Направете изводите си сами!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....

Как си личи кой ги разбира нещата от живота! Влад, харесва ми цитатът за баща ти.

Абсолютно заставам зад думите ти. Синтезирано и много точно изказване! Браво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам само да спомена, че когато си направих първия по-сериозен дисторшън(Boss HM-2), ЗНАЕХ какво правя.

А знаенето идва с четенето.

Авторе, ако искаш уроци по електроника - за това можем да ти дадем информация, а можеш да си купиш и книги.

Ако искаш да ти кажем как да си направиш усилвател без да разбираш нищо от материята - няма да си губим времето с такива задачи :D.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убиването на ентусиазма става неволно, докато обясняваме на човека, че графиките в таблицата за желан резултат и резултат с нулеви знания ще се разминават драстично. Предполагам, че повечето от хората пишещи в изработка и рмеонт са почнали точно така ( и аз си имах своите неволи с разни копия на маршал мс2 и разни дистове, нойс гейтове и какво ли още не). И ок, Браян Мей е почнал също така. Въпросът е, че е свирил така в гаражните си години - сега по концерти надали вади щайга за картофи с благоевградски говорител и стъпало от кит-че за 2 лева. Точно затова, защото резлтатът не е бил главозамайващ. А и другият момент е, че по ония времена техниката не е била никак евтина. Сега с наплива на информация и стоки от жълтите страни на символични суми е нормално всеки втори да може да си позволи китара или кубенце (наистина много тъп термин :D ). Затова и 80% от тийновете хващащи китара в днешно време не прокопсват, защото всичко им се дава наготово. Баща ми ми е разправял как по негово време са се събирали да слушат изтъркани плочи на бийтълс по разни мазета и са вадели песни по слух и така който е имал желание е ставал китарист, а който не - не е стигал далеч. Сега днешният тийн е свикнал всичко да му се дава на готово и това е нормално, защото расте в консуматорско общество. Затова си мисли и че като запои две жици и вече е мастер в електрониката, че като одялка две клонки вече е дърводелец, че като драсне два щриха с молив вече е художник и т.н. Просто се опитваме да ги свалим малко на земята и да им покажем какви са най-очакваните резултати от начинанието, за да не бъдат по-разочаровани после.

 

По темата - както казахме, може да си направиш бас кубе, но няма да има общо с комбо от магазина. Просто не очаквай без сериозни инвестиции (както парични, така и време) да получиш зашеметавящи резулати :D Иначе ти желая сърдечен успех и ако имаш мераци да четеш и да учиш, ще помагаме, кой колкото може.

 

Поздрави,

Влад

 

На 90% не съм съгласен с теб!

 

Едно е да кажеш: "Пътя е много дълъг. Консумативите, които ще ти трябват ще излязат достатъчно скъпо. Комбото не свършва с кутията и говорителя, а електрониката и електротехниката изискват стабилни познания, за постигане на задоволителни резултати, до колкото е възможно, защото големите фирми са прекарали десетки години в опити и разработки за постигане на това, което е на пазара и тн. и тн..."

А ти подхождаш: "Има една кутия тийна, решава кубе да си прави." "Има половин кубик чам в гаража на дядо си, дето стой подпрян на Москвича седмак и иска да си прави китара." "Поредния от бесните тийнове"...

 

За справка - предполагам знаеш от къде идва термина "тийн" (teen)? - thirteen, fourteen, fifteen...., nineteen... :) Не се дръж така, все едно си изживял ранния си пубертет в комунизма и си се сблъскал със суровия живот в първите години на пост комунизма. ;)

 

Какво значи консуматорско общество? Това, че всеки пита и взема на готово? Ми тва е демокрацията, кво да правиш... Той и един наш познайник от Форума, дето членува и в DIY форума не е доволен от това, че всеки взема на готово, ама тва е положението. Ако ще има някаква дискриминация от към знания, то нека всеки форум си направи подфоруми, в които да членуват само въпросните капацитети и простите потребители да нямат достъп до там...

По-добре ли щеше да е соц. режима? Да се крием в мазите и да свирим на "Кремона" и "Орфей", и евентуално, ако някой бъде пуснат зад граница, да донесе някоя по-качествена талпа, дето ще бъде единица в града... А сървъра на форума да бъде крит в разни дивани, в разни мазета, че "агентите" на ДС да не изпортят къде е, щото сме тука колко-стотин члена-деградати, дето говорим против "тато"....

 

Ако бяхме в НЕконсуматорско общество, ти щеше ли да правиш самоделни китари/усилватели/музикална техника? Щеше ли да намираш свободно на пазара нужните консумативи или щеше да чакаш за тях с месеци, докато от "предприятието", по неясни причини ти бутнат стоката под масата, понеже "дядо ти едно време е бил партиен деец и ще измислим нещо по въпроса..." А щеше ли да се позволи на някого да прави усилватели, ефекти и китари под дадено име, марка? (" ")

 

Колкото пък до мнението, че 80% от "тийновете" не прокопсват, защото им се дава всичко на готово...? Знаеш ли, в китния град Завет познавам един чичка - бате Танко. Много добре свиреше пича на дядовия си "Орфей", ама пусто, за късмет, имаше само две струни, та в Завет нямаше от къде да си вземе нови и така и не можа да покаже какво може на тая китара... А Стайко от с.Разстрелци? И той добре свиреше, ама се напиха една вечер, та един му счупи китарата без да иска и след това така и не отдели пари за нова... А можеше човека и то много!

Представяш ли си, ако на тия хора им бе дадена възможност да си купят нови китари и техника? Знаеш ли как щяха да излязат на сцената и музикалния пазар..? Не можеш, защото така и не им бе дадено всичко на готово...

 

Който си може и има желания - става. Който не може.. и на готово да му се дава, пак няма да стане...

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брато, ти четеш само това, което искаш да прочетеш. Не става въпрос за това дали режима е соц, псевдо демокрация, монархия или каквото и да било. Говоря за това, че обществото е консуматорско. И не става въпроса, дали това, че отивам на пазара да си купя медна руда, за да си я претопя в мазето и да си изтегля бобинажна тел за адаптери ме прави неконсуматор. Това, че отварям две книжки преди да питам тъпи въпроси от сорта на направих 40 китари, ама искам да си направя гриф с 29 позиции - къде да сложа прагчетата, това ме прави различен от консуматорите. Това точно и определя дали някой чака на готово. "Имам две щайги от картофи на балкона и един магнетофон грундиг в мазето, кажете как да си направя ядрен реактор" ТОВА би ме аправило консуматор. Защото не отварям две страници да погледна, не сърчвам дори проклетия гугъл. Мамка му в спайдърите на гугъл има 99% от информацията, която човек някога би искал или би се нуждаел да знае. Но виж, къде къде по-лесно е да питаш в някой форум и после да идеш в следващия и да разправяш колко са лоши батковците в първия, че не са ти казали как аджеба да вържеш жичките на магнетофона, че да стане китарно комбо или как да си вържа жиците на москвича, че да звучи и вози като порше. И най-вече подходът се определя от това как и колко грамотно е написано едно мнение или въпрос. Ако задам един и същи въпрос грамотно на кирилица, и едно към гьотере със 100 грешки и 4-ки и 6-ци вместо ч и ш как предполагаш при кой начин ще са повече отговорилите.

 

Както каза Евтим - ако иска да се научи човека, всички ще помагаме най-вероятно. Ако иска да строи ядрена подводница без знания и инвестиции, тогава май не е тука мястото...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесния начин за направа на "кубе" според мен е да се вземе едно старо работещо лампово радио с вход за грамофон.Просто на входа за грамофон се запоява един жак за китара и се свири.Някои радиа имат и изход за допълнитлена колона та ако имате таква я включвате,махате говорителя на радиото и става нелош усилвател за вкъщи.С китарен говорител звука става КЛАСИ над fender fm15 ,15 ватови паркове и беринджъри,а даже и малко по-големите практис ампове.Надеждността,обаче е друга бира.

Лошото в случая е,че радио на 50 години дори и да работи има нужда от смяна на кондензатори,може би и лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лоша идея... Тия радиа обикновено са с изправяне направо от мрежата и токава единия край фаза или нула отива на шаси (зависи как е обърнат щепсела в контакта) ако е фазата питам аз!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.