Jump to content
Българският форум за музиканти

Кубе в домашен ремонт


Recommended Posts

Мен за един дист колко ме плюха ако знаеш.

Всичките дрънкаха колко трудно било,как да четеш първо пет месеца книги или ти искат маса пари да ти го направят.

Не си прав. Наистина познания трябват, и то добри. Едно е да направиш ефект, който просто да тръгне, друго е да го направиш така, че си сигурен в неговите характеристики, режими, шумови характеристики и др. Ясно е, че и 10-годишен може да си сглоби примерно MXR+, ако има съвсем малко познания и наблюдателност. Когато обаче се опре до сглабяне на нещо по-сложно, знания трябват, а без тях често ефектът така и не тръгва.

 

Не си прав и за парите - когато някой прави нещо е съвсем нормално да му иска пари, близки до ефектите в магазина, понеже инвестира, губи време, гони качество, външен вид, повтаряемост и т.н. Едно е човек да си направи някакъв "октопод"(НЯКАКВА платка с жици, завряна в някаква кутия) за себе си, друго е да правиш серия ефекти, където трябва да гониш както търговски вид, така и качество, надеждност, устойчивост на различни външни влияния в най-различни случаи, дуракоустойчивост и не на последно място печалба, за да има смисъл цялата работа.

 

Естествено, ако мислиш, че можеш без да изгубиш наистина много време да направиш всичко сам, а качеството да е на пазарно ниво - грешиш, и то много - няма да се справиш дори на ниво Behringer. Ако искаш да спорим по този въпрос, мога да те финансирам да ми направиш примерно един метълзон или друг хай-гейн ефект, но да гоним съотношения сигнал/шум, устойчивост на външни шумове, липса на осцилации и т.н. параметри, идентични с или по-добри от оригинала.

Освен това и надеждност, компактност ,външен вид, но дори ако ги оставим на страна, пак съм сигурен, че без да отделиш наистина МНОГО време, няма да се справиш и с горните изисквания.

 

 

А диста си бачка за 5лв. малко помощ от свесни хора с по две изречения на лични и това е.

Даже го последва и компресор и овърдраив.

Сигурен ли си, че Behringer предлагат по-лоши решения за повече пари, особено като си сметнеш времето, да кажем по 5-10лв. на час и цената на компонентите/консумативите?

 

Така че колега пробвай сам ако мислиш че е нещо с която да се справиш сам.

То и за крушката в банята има ел.техници ама като изгори всеки си я сменя сам.Никой не си задава вапроса,защо е изгоряла и т.н. просто и е дошло времето и това е.

Едно е крушката, друго е по-сериозен ремонт. Да ти дам да ми оправиш един телевизор, щом е толкова евтино, лесно и бързо? Имам и едно изгоряло импулсно захранване за ремонт. Ще си платя!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Несъм казал че е лесно,но щом мисли че може да се справи нека пробва човека.

А колкото до диста които си спретнах,не мисля че е станал никак зле.

Като взимам в предвит:шум, визия и качество на изработка.

Имам един авер който ми казваше че няма да мога да се справя сам,който също е музикант и се занимава с електроника и беше доста доволен от това как съм се справил,така че явно резултатът е добър.

И най-важното,на мен ми харесва да свиря с него,ощте повече ме кефи като знам че аз съм си го правил.

Пак казвам щом мисли че са 2-3 елемента и може да ги смени сам,нека пробва.

Може кубето да е изгоряло от неправилна експлатация а не от техническа неисправност.

Аз преди 10 години по същата начин изгорих 2-3 елемента по ламповия ми Фендер,от неправилна екцплатация,който след като замених и кубето почна да се експлатира по начина за което е предназначено,си бачка и да ден днешен.

Редактирано от Death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко в страни по темата:

Имам в нас едно изгоряло стъпало на фоник - 4 резистора са изгорели. Който ми го оправи му давам 50 лева!

 

 

Айде сега по-сериозно.

Въпроса ми е ако на мястото на пистите ги заменя с кабелчета, а елементите (същите) си взема от магазина, дали ще се получи ?

99% няма да се получи

 

Има ли възможност нещо да сгреша ?

има.

 

 

Мой съвет: занеси го на някой който разбира. До сега съм виждал какви ли не безумни запояваници от "жичкаджии". Освен това вероятността да го съсипеш още повече се увеличава от това, че ще караш на сляпо с поялника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък се чудя защо всички се нахвърлихте върху Parni_Valjak след като АХЕ го направи... Death ако имаш възможност сравниш на живо твоя дист "за 5лв" и оридиналния и тогава пак ще си говорим... По темата ако ти се рискува опитай да го ремонтираш сам по начина който си решил (ако наистина искаш ти да си го направиш) но както ти казаха хората по-горе изгорелите резистори са следствие не причина за повредата вероятно. Твърде вороятно е ремонта да завърши с по-голяма повреда за това помисли си хубаво дали не е голям залък за твоята уста и ако е така го занеси на ремонт. Това кубе ако го занесеш със схема ще ти го отремонтират във всеки тв сервиз - схема в нета има. Личен съвет ако не знаеш какво правиш остави на тези които знаят...

:girl_witch: Ники мисля, че колегата Death ще ти го отремонтира даже за по-малко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък се чудя защо всички се нахвърлихте върху Parni_Valjak след като АХЕ го направи...

 

От неуважение. Валяка знае, може, а и иска. А цените, които ще ви предложи едва ли ще са твърде високи.

Наистина може да се подходи не толкова рязко по подобни теми, но всеки гледа от своята гледна точка, оценявайки според своите критерии.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък се чудя защо всички се нахвърлихте върху Parni_Valjak след като АХЕ го направи...

 

Защото от много време мненията му ме дразнят по споменатите от AXE причини и мислех,че проблема е в моя телевизор затова просто спрях да ги чета,защото лично за мен представлява пеене на една и съща песен на нов глас,с изказвания,които аз намирам за безполезни.

Когато помилиш за помощ очакваш помощ.Ако неможеш или неискаш да помагаш просто не пишеш.Не ти трябва да си инженер,докто,професор или космонавт за да го разбереш,нито ти трябва скъпа апаратура,познания и дългогодишен стаж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък се чудя защо всички се нахвърлихте върху Parni_Valjak след като АХЕ го направи...

 

Защото... са си търсели повод, предполагам. :greenball: Parni_Valjak (smak) и на мен ми беше "сипал" добре. Въпреки това, като видиш две-три изречения от него ти става ясно колко начетен, грамотен и образован човек е, което похвално и според мен заслужава уважение. Въпреки, че с тва му поведение точно... малко спорно...

 

@Валяк, към теб една забележка - никой не заслужава и не е редно да му се каже, че не му достига нещо, за да бъде нечии клиент... Сещаш се един доктор ако споделя твоите виждания... :thumbdown:

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към автора да се обърна с няколко практически съвета.

 

След като пуснах запитване в друг нашенски форум, относнo ламповите усилватели и да "получа" малко светлина по въпрса, получих доста широк и обстоен разгърнат отговор от тамушния "smak", нашенския "Parni_Valjak", който мина през политика, ядрото на социализма, безплатните мнения, които всъщност трябва да бъдат обърнати на консултации и съответно да се плаща за тях, та чак до там, да ме накра да се съмнявам в себе си, възможностите си и в конкретния си избор... Полза от това имаше. След първото си мнение във DIY форума се отказах да пиша там. Извода беше, че ако човек няма конретен въпрос, стабилно конструиран, подкрепен със задоволителни доводи (по възможност всичко да бъде назовано със точните термини), то той рискува да отнесе крайно негативни коментари и критики.

Конретния въпрос, който бях задал наистина беше породен от някакво ниво на мързел. И все пак... Извадих соц.книгите, отделих няколко седмици в четене и си изградих прост принцип - отказах се от задаване на въпроси, свързани с електротехника и електроника, макар да са зададени по-начина, по който трябва да са. Има достатъчно чуждестранни DIY, ако ще е само за информация... Може би си е нашенски корен тва, не знам, но мина почти месец и съм на финалната права на моя проек, базиран на Project AX84 (въпрос на средства е да бъде завършен) и не се оплаквам. Спестих си нервите и излишните, безсмислени коментари и преминах направо към действието.

 

На мнение съм, че всеки трябва да опита, за да разбере дали може. От там нататък, дали можещите и знаещите ще помагат с каквото могат или ще убиват ентусиазма, или ще накарат човек просто да седне и да умува сам как ще станат нещата си е тяхно решени и право.

 

Поздрави и успех!

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DIY фрума са поносими-иди разгледай в другия аудио-форум, където са се събрали корифеите, където от думата "лампа" изпадат в екстаз, "транзистор" е мръсна дума, където не понасят "мекия" бас, че бил "размазан",а обичали "по-твърдия" или средните честоти на дадена колона звучали много "реалистично".А, да-тонколона от магазин която струва 700лв/бр не се коментира, защото за тези пари няма как да се направи озвучително тяло, което да покрие изискванията на изтънченият им слух.

Твърдо одобрявам това, да си маниак на дадена тема, но да хвърчиш в облаците...

 

И все пак, ако на момчето му е интересно-нека почовърка, иначе няма как да се научи.(куче-касапин няма).Това, че ще направи грешка не е толкова лошо-ще си извади поука.

Следващият път преди да хване поялника ще отвори някоя книга на Шишков, някой справочник и нещата от самосебе си ще се изместят на друга плоскост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, чета, чудя се и се мая. Мислех си да пиша или не, ама накрая ми кипна и ще си излея душата.

 

Първо, подфорум "Изработка и ремонт" започна в последно време да прилича на подфорума на китаристите и се напълни с безполезни теми, в които освен да си мерите пишките и да се дуете кой е по-по-най пишман специалист друга смислена информация, не се открива. Вина за това имат основно по-новите потребители, които за щяло и не щяло отварят нови теми, без да са си направили труда първо да потърсят отговор на въпросите си в старите или да ползват гугъл, за да намерят решение на проблема си. Съгласете се, че на всеки в даден момент му кипва от подобно нещо и е нормално да реагира остро на поредната тема тип "Как да си оправя джаджата". Младото поколение е заобиколено от информация и не му прави чест, че иска всичко да му се сдъвче и изплюе наготово и това като се смеси с типично българския манталитет "да мина тънко" става още по-лошо.

 

Второ, нищо на тоя свят не е безплатно. Parni_Valjak е прав да иска този труд да се заплаща, защото знае неговата цена. На добрия майстор му се дават добри пари защото той носи отговорност за работата си с името си. Само че тук битува мнението, че ремонтите при фрийленсър специалисти и къстъм артикулите в БГ трябва да са по-евтини от серийните пръчки на големите компании и сервизните им услуги. Да ама не. Не може да очаквате ремонт, който трае 8 часа да струва 5 лева, щото никой от вас не работи за такава надница нали? И не си мислете, че поправката на едно устройство е само подмяната на някоя или друга част. Щото най-важното нещо е диагностицирането на проблема.

 

...И трето, дайте вече да приключим с подобни вътрешни раздори и полемики, за да не заприличаме на един друг форум, дето никой тук не обича. Целта на подобно и-нет общество е да си помагаме с квото можем и да обменяме гледни точки, а не да си плюем в канчетата и да се замеряме с камъни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само че тук битува мнението, че ремонтите при фрийленсър специалисти и къстъм артикулите в БГ трябва да са по-евтини от серийните пръчки на големите компании и сервизните им услуги. Да ама не. Не може да очаквате ремонт, който трае 8 часа да струва 5 лева, щото никой от вас не работи за такава надница нали?

 

Освен това, в 50% от случаите за изцяло ново къстъм решение, поръчващия има наглостта да определя колко трябвало да ми струва труда, защото, 'збирш ли, имало къде-къде по-хубави и доста по-евтини неща на пазара. А идва за къстъм решение - СПЕЦИАЛНО правено за него. Винаги съм се чудел колко тъпо парче трябва да си, за да мислиш по този начин. Понеже не вярвам, че може да съществува толкова тъп човек, приемам, че просто се прави на луд. Заради такива реплики цената пораства със 100%. Ако продължава да упорства, цената вече става фантастична.

Което е все едно 'мераклията-за-къстъм-решение' да отиде с групата си да свири в клуб и собственика на клуба да заяви: "Плащам 25 лв. за цялата група, защото за толкова могат да се купят CD-тата на световно известните групи" - просто сделка няма как да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.