Jump to content
Българският форум за музиканти

Нотата Ла избива над останалите...


Nordon

Recommended Posts

Тъй, копам си аз вчера и си викам дай да пусна всичко на чист та чист звук. Махам всякакъв Gain и започвам да си разсвирвам някакви свободни комбинации. Доста набиващо се обаче звучи ЛА като я свиря - свободната 5-та струна, на РЕ струната (7 праг) и на 5-тия праг на ми струната, най-дебелата струна. Проблема сякаш изчезва, или поне донякъде на високите струни.

Свиря на Vintage SG копие с оригиналните Wilkinson адаптри, а ампа е някъ'в Behringer. Дали е от адаптрите или от ампа? Идеи как да го премахна това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - добре сложи някой семпъл да чуем,звучи... интересно.

Между другото и при мен го има това, само че и с Ла и със Сол Диез, като се получава и някакво гадно гъгнене, но ампа ми е толкова изстрадал горкият, че не се оплаквам (той е ветеран вече).

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто няма как да запиша нищо (липсват всякакви микрофони вкъщи), но интересното е, че при еднакво силен удар с перото (или почти), отворена Mи звучи по-слабо отколкото 5-тия й праг. Доста странен ефект се получава. Звука не е точно гъгнене, ами просто сякаш се увеличава силата на звука с 1/2 степен някъде специално за ЛА нотата. На съседни тонове/полутнове не се "наблюдава" този ефект.

Имам съмнения, че е от адаптрите, обаче нито имам друга китара нито друг амп, за да разбера :greenball: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A когато не е включена има ли го тоя проблем?

Подозирам че може и да няма връзка с ампа и адаптерите(но може и да греша. Като нищо някой честоти да предизвикват по силни вибрации поради еди си кави причини и поради един куп условности).

Наскоро в някоя тема се дискутираха глухи тонове и май се спомена и за по силни. Все се каня да обърна внимание на моите китари дали има подобно нещо , но така и не стигам до там. Осезаемо поне няма защото досега да съм го забелязал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не. Съвсем ОСЕЗАЕМО се чува, не е малко по - силно, а МНОГО по - силно. Особено на Сол Диез - виж дали и при тебе го няма. Но си мисля, че не е от ампа, по - скоро от инструмента. Не знам, трябва да потърся информация по въпроса, но така или иначе не се занимавам професионално, а и свиренето ми е далече от доброто, че да се занимавам с дреболии. Гледам сега да си уча нещата, подхванал съм едни тегави джаз и класически пиеси за изпита за Консервата, и хич не ми дреме за Сол Диез :godbless: Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема съм почти сигурен, че отсъства когато не е включена китарата.

Определено е осезаемо, но не е огромна разликата, но е чуваема, като изсвиря примерно

G-----0-

D---7---

A--6----

E-0-----

и оставям тоновете да отзвучат, Ла на Ре струната избива дооста над останалите, а иначе сякаш не се случва когато китарата не е включена. Със сол диез няма време сега да пробвам ще ъпдейтна поста по-късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо ли си мисля, че проблемът е в нъта? Наврвемето бях с един хранов който имаше подобни проблеми. Проблемът беше в каналите на нъта. Другото нещо е може да има някоя неточност из праговете.

Редактирано от James Hetfield
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто няма как да запиша нищо (липсват всякакви микрофони вкъщи)

 

Запиши чрез кабел в звуковата карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам същият проблем със кухарката като я включа в централно с пиезото понякога. Ла-тоновете на първа и втора октава най-вече резонират до колкото усещам с тялото на китарата. Решение би могло да бъде гума в дупката което по принцип е за микрофония...но за електрическа китара не знам мисля си, че логично би било да идва от резонанс между струната и тялото ( ако е от по нископлътно/леко дърво) или с адаптрите. Моята китара е Стаг и за евтина китара е нормално да има такива проблеми. Винтидж също не са висок клас и предполагам, че трябва да се проверят адаптрите на първо време...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем наскоро си купих една иначе нелоша китара и при нея избива тонът сол.

Не само на 3-та свободна струна, а също и на 4-та 5-то прагче е особено осезаемо. Без амп - просто се чувстват вибрациите като се свири СОЛ много по-осезаемо от други тонове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е , че проблема е в резониращите части - струни и тяло. Всъщност проблема е по-гаден като заглъхва някой тон, при това осезаемо. Имах един бас - кремона , при него D# просто не се чуваше повече от 0.5 s - веднага заглъхва.

Пробвай да смениш размера на струните.

Определено не мисля , че е от адаптери и усилватели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-неприятното предположение, а и най-вероятното, че е от материала/дървото/ и не нерешим. Опитай всичко поред, както съветват колегите.

Между другото сега проверих един бас Кремона - никакви проблеми в състейна. :greenangel: Не знам от какво са го правили.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, сякаш проблема наистина е в резонанса с тялото на китарата - като вдигна или сваля струните с половин/един тон проблема се мести по праговете.

А иначе интересното е, че самия резонанс е в ниския диапазон (ако поорежа баса на кубето ефекта става доста по-трудно забележим) и по-скоро на по-дебелите струни, дали защото тялото е махагоново?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.