f1_sound Отговорено Февруари 6, 2006 Отговорено Февруари 6, 2006 От дунапрен до дунапрен има разлика Примерно продуктите на ауралекс също изглеждат като дунапрен ама не е http://www.auralex.com/ Цитирай
NessoR Отговорено Февруари 7, 2006 Отговорено Февруари 7, 2006 Метода обяснен в началото е чудесен за топлоизолация в апартамент Цитирай
NessoR Отговорено Февруари 7, 2006 Отговорено Февруари 7, 2006 за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс, дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце да не се чуват отраженията технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) Цитирай
bobalan Отговорено Февруари 7, 2006 Отговорено Февруари 7, 2006 за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс, дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце да не се чуват отраженията технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) прочети няколко мнения по-нагоре и ще видиш, че невинаги нещата са такива, каквито изглеждат. Това е звукоизолация, а не акустично третиране на помещението и човека си го е казал. За акустично третиране е друга работата наистина. Цитирай
NessoR Отговорено Февруари 7, 2006 Отговорено Февруари 7, 2006 за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс, дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце да не се чуват отраженията технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) прочети няколко мнения по-нагоре и ще видиш, че невинаги нещата са такива, каквито изглеждат. Това е звукоизолация, а не акустично третиране на помещението и човека си го е казал. За акустично третиране е друга работата наистина. Ами прочетох и единствено фортисимо, фил, ф1-Саунд и от части сънчо са казали нещо вярно... Учудвам се че човека с най много опит ИванДТР не се е включил? продължавам от позицията на моето скромно мнение да твърдя, че това е пример не за звукоизолация а по скоро термоизолация най малкото не се слагат метални рамки и винтове най-вече или ако се слагат, което не е практика... си има специални гумени подложки. Каква вата се слага? колко вата колко въздух? какви акустични свойства имат различните вати, гипсокартона, тавана, пода как от какво? И в крайна сметка какъв резултат искаме да постигнем? Повтарям ако ще се прави дед рум не е лошо да прочетете какво ви е писал ф1-Саунд. Иначе акустично третиране само съм загатнал , но ако някой има пари да експериментира да си направи един гипсокартонен куб с вата отвън и да си работи вътре. Гарантирам му война :green: :green: Цитирай
bobalan Отговорено Февруари 7, 2006 Отговорено Февруари 7, 2006 е значи аз не мога да разбера за какво става въпрос Ако поне донякъде схващам накъде биеш, то препоръката ти би била някой да си направи гипсокартонен паралелепипед с дължина/ширина/височина в отношение 1.6/1/0.6, правилно ли гепих? Цитирай
NessoR Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 е значи аз не мога да разбера за какво става въпрос Ако поне донякъде схващам накъде биеш, то препоръката ти би била някой да си направи гипсокартонен паралелепипед с дължина/ширина/височина в отношение 1.6/1/0.6, правилно ли гепих? Не, не си казах точно това да не се прави ако се ползва гипсокартон, което аз не препоръчвам се ползва перфориран гипсокартон, който е много по скъп, но е по целесъобразен ако искате да преборите съб баса се ползва каменна вата с 100кг плътност дебелината е ~10см. трябва да си направите сами бас траповете щом сте тръгнали с Вата... демек по ъглите на стаята трябва да се образуват равнобедрени триъгълници от вата - правете ги с дървени скелета и пластмасови дюбели. Ватата рокуул препоръчвам тя е на панели с размери 60 на 100см. Не трябва да има открити бетонни плочи на тавана, стените или пода. Добре е да се направи окачен таван с вата~10см и 10см въздух до плочата. Ако имате съседи отдолу пода трябва да е пак с тази вата. Колкото по малко прави ъгли има в стаята толкова по добре( Никакви паралелепипеди!!!) . И ватата в никакъв случай не я оставяйте открита, най малкото с плат я покрийте. Ако нямате съседи които да мрънкат си вземете АУРАЛЕКС един базов комплект за стая струва към 1000лв от Огнян от фирма Булком тя е официалния дистрибутор на Ауралекс за цяла източна Европа. Лепите си ги където трябва по стаята и хоп акустиката е екстра - освен това панелите са огнеопорни и с времето не се втвърдяват, като обикновенния дунапрен и не променят акустичните си свохства. Сложете мониторите си на 20-30% по дължина на стаята седнете на стереобазата (по средата) и правете музика това е най-важното! Ако ви трябва дед рум тогава бункера с ватата не ви мърда ... :green: Дано да съм бил по ясен Цитирай
f1_sound Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Аз пък приатели имам следното питане Да речем, че си направя два бас трапа Първо това ще намали ли ниските които се чуват в помещението и второ ще намалят ли лекия тътен при комшиите ми отгоре който се чува като усила техниката до край Питам хора които имат опит с бас трапове щото моят опит с тях е равен на нула Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Не, не си казах точно това да не се прави ако се ползва гипсокартон, което аз не препоръчвам се ползва перфориран гипсокартон, който е много по скъп, но е по целесъобразен ако искате да преборите съб баса се ползва каменна вата с 100кг плътност дебелината е ~10см. трябва да си направите сами бас траповете щом сте тръгнали с Вата... Както и Бобалан отбеляза, това са адекватни съвети за акустично третиране, а не за изолация. Нека правим разлика между двете неща. Не съм чул досега някой да прави звукоизолация с перфориран гипскартон Фирма "Сипер" предлага акустична мембрана за изолация ( по-ефективна в ниските честоти - ако правилно си спомням 6-7 децибела), която беше на сравнително прилична цена. При тях можете да намерите и доста др. специализирани продукти - гумени тампони за под, за закрепване на гипскартона към стените, специални "меки връзки" ('звинете за определението, но съм неспециалист ) за таван, вата и т.н. Друг е въпроса, че за да бъде адекватно изпълнена изолацията трябват още доста неща, кадърен проект от специалист на първо място, но с бюджета който могат да си позволят повечето музиканти това е в сферата на добрите пожелания. Това, което всеки може да направи с минимум средства е да изолира озвучителните тела от конструкцията на сградата - да висят на въжета например (помага!) и да изолира вратите и прозорците така, че да нямат луфтове (добър тест е с лист хартия - затискаш го и ако можеш да го извадиш без да се скъса имаш още работа). За акустично третиране не говоря, там е друго. Да речем, че си направя два бас трапаПърво това ще намали ли ниските които се чуват в помещението и второ ще намалят ли лекия тътен при комшиите ми отгоре който се чува като усила техниката до край Първото е въпрос на акустично третиране, второто - на изолация. За първото - според мен да, ако са направени адекватно (т.е. засягат честотите, в които имаш проблем), за второто - не. Там ти трябва изолация. Цитирай
bobalan Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Ок, с разбойника сме на една вълна. и Nessor го разбрах - просто тънкия му хумор ме зачуди в началото. Басс траповете се смятат на база на проблемните честоти, а те са пряко свързани с размерите на стаята. Като насока - празното пространство, което оставяш зад трапа трябва да е от порядъка на 1/4 от дължината на проблемната вълна. А цялата тема е за звукоизолация, не за акустично третиране. Цитирай
NessoR Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 не знам как по просто да го обясня, явно съм загубил дар слово вата=шумоизолация перфориран гипсокартон=част от акустично третиране ДА!!!!!!! НО залепената открита вата по стените (дори да е с клик система), като се облегнеш на стената ще ти боцка по дупето!!!! освен ако не е супер добре ламинирана от лицевата и част - аз такава не съм виждал тук, но съм чувал че има - всичко което пиша е на базата на моя скромен опит и практика Как да оправдаем наличието на вата и да използваме най пълноценно нейните абсорбиращи свойства ???? Нали гледаме с един куршум 2 заека, какво се хващате за кое е шумо изолация кое е акустика ако целта на темата е да се прави стая за разстрели ОК. Нали става дума за свирене ??? + Това началния пример с тази вата е за термоизолация ... и стига общи приказки - поне какво е шумоизолация и акустично третиране мога да направя разлика така че ... ако на някой съм казал нещо полезно ще се радвам, а ако капацитетите четящи смятат, че пиша глупости да не ги четат... Аз и без това не смятам да продължавам. Успех! Цитирай
explorer Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Ами темата е "шумоизолация", а не "акустика", и мисля че дотук се казаха доста полезни и практични неща. Акустиката на затворени помещения си е цяла наука, аз не претендирам да разбирам, но за разлика от други хора имам литература по въпроса и вътре има доста математика. Докато шумоизолацията е нещо сравнително просто. Аз все още се интересувам от конструкция на окачен таван, ако някой има преложения... Цитирай
f1_sound Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 И все пак аз не разбрах бас трапа ще намали ли тътена у съседите Цитирай
explorer Отговорено Февруари 8, 2006 Отговорено Февруари 8, 2006 Да, ще го намали, но идеята на бас траповете е да подобрят акустиката вътре в помещението, а не да шумоизолират. Накратко, в една стая звукът се отразява от стените, тавана и пода, и при отраженията се получават интерференции и засилване на определени честоти на определени места в стаята (точните параметри се установяват с измервания и сложни изчисления). Обикновено се използват дунапрени и разни други материи, които да намалят отраженията, но често тези материали (например мокет на пода) не се справят добре със ниските честоти. Идеята на бас траповете е да намалят отраженията (и съответно интерференциите и усилването) на ниските честоти. Цитирай
Recommended Posts