Jump to content
Българският форум за музиканти

Шумоизолация


Recommended Posts

От дунапрен до дунапрен има разлика

Примерно продуктите на ауралекс също изглеждат като дунапрен ама не

е :cheers:http://www.auralex.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс, дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце да не се чуват отраженията :greenball: технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс, дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце да не се чуват отраженията :) технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) :)

прочети няколко мнения по-нагоре и ще видиш, че невинаги нещата са такива, каквито изглеждат. Това е звукоизолация, а не акустично третиране на помещението и човека си го е казал. За акустично третиране е друга работата наистина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да не съм голословен ... ако ще се прави така първо трябва да се използва каменна вата с 100кг плътност 9-10см (няма в момента таква в БГ) и второ перфориран гипсокартон, да няма прави ъгли стаята, желателен е окачен таван с 5% наклон и двоен под ако сме с дебел слой бетон под краката си. После започва забавната част мерене. слушане - рефлекшън пойнтс,  дунапрени и т.н.т Най общо казано това е положението. Ако ще правите дед рум демек като пляскате с ръце  да не се чуват отраженията :) технологията е подобна само че по евтино ще излезне без скъпия перфориран картон. а по друг начин ... така че викнете някой който наистина разбира и после един акустик (3ма са в БГ) :D

прочети няколко мнения по-нагоре и ще видиш, че невинаги нещата са такива, каквито изглеждат. Това е звукоизолация, а не акустично третиране на помещението и човека си го е казал. За акустично третиране е друга работата наистина.

Ами прочетох и единствено фортисимо, фил, ф1-Саунд и от части сънчо са казали нещо вярно... Учудвам се че човека с най много опит ИванДТР не се е включил? продължавам от позицията на моето скромно мнение да твърдя, че това е пример не за звукоизолация а по скоро термоизолация :P най малкото не се слагат метални рамки и винтове най-вече или ако се слагат, което не е практика... си има специални гумени подложки. Каква вата се слага? колко вата колко въздух? какви акустични свойства имат различните вати, гипсокартона, тавана, пода как от какво? И в крайна сметка какъв резултат искаме да постигнем? Повтарям ако ще се прави дед рум не е лошо да прочетете какво ви е писал ф1-Саунд. Иначе акустично третиране само съм загатнал :P , но ако някой има пари да експериментира да си направи един гипсокартонен куб с вата отвън и да си работи вътре. Гарантирам му война :P

 

:) :green: :) :green: :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е значи аз не мога да разбера за какво става въпрос :(

Ако поне донякъде схващам накъде биеш, то препоръката ти би била някой да си направи гипсокартонен паралелепипед с дължина/ширина/височина в отношение 1.6/1/0.6, правилно ли гепих?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е значи аз не мога да разбера за какво става въпрос :P

Ако поне донякъде схващам накъде биеш, то препоръката ти би била някой да си направи гипсокартонен паралелепипед с дължина/ширина/височина в отношение 1.6/1/0.6, правилно ли гепих?

Не, не си казах точно това да не се прави :P ако се ползва гипсокартон, което аз не препоръчвам се ползва перфориран гипсокартон, който е много по скъп, но е по целесъобразен ако искате да преборите съб баса се ползва каменна вата с 100кг плътност дебелината е ~10см. трябва да си направите сами бас траповете щом сте тръгнали с Вата... демек по ъглите на стаята трябва да се образуват равнобедрени триъгълници от вата - правете ги с дървени скелета и пластмасови дюбели. Ватата рокуул препоръчвам тя е на панели с размери 60 на 100см. Не трябва да има открити бетонни плочи на тавана, стените или пода. Добре е да се направи окачен таван с вата~10см и 10см въздух до плочата. Ако имате съседи отдолу пода трябва да е пак с тази вата. Колкото по малко прави ъгли има в стаята толкова по добре( Никакви паралелепипеди!!!) :( . И ватата в никакъв случай не я оставяйте открита, най малкото с плат я покрийте. Ако нямате съседи които да мрънкат си вземете АУРАЛЕКС един базов комплект за стая струва към 1000лв от Огнян от фирма Булком тя е официалния дистрибутор на Ауралекс за цяла източна Европа. Лепите си ги където трябва по стаята и хоп акустиката е екстра - освен това панелите са огнеопорни и с времето не се втвърдяват, като обикновенния дунапрен и не променят акустичните си свохства. Сложете мониторите си на 20-30% по дължина на стаята седнете на стереобазата (по средата) и правете музика това е най-важното! Ако ви трябва дед рум тогава бункера с ватата не ви мърда ... :) :green: :D Дано да съм бил по ясен :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък приатели имам следното питане :)

Да речем, че си направя два бас трапа

Първо това ще намали ли ниските които се чуват в помещението

и второ ще намалят ли лекия тътен при комшиите ми отгоре който се чува

като усила техниката до край :D

Питам хора които имат опит с бас трапове щото моят опит с тях е равен

на нула :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не си казах точно това да не се прави  ако се ползва гипсокартон, което аз не препоръчвам се ползва перфориран гипсокартон, който е много по скъп, но е по целесъобразен ако искате да преборите съб баса се ползва каменна вата с 100кг плътност дебелината е ~10см. трябва да си направите сами бас траповете щом сте тръгнали с Вата...

 

Както и Бобалан отбеляза, това са адекватни съвети за акустично третиране, а не за изолация. Нека правим разлика между двете неща. Не съм чул досега някой да прави звукоизолация с перфориран гипскартон :headbang:

Фирма "Сипер" предлага акустична мембрана за изолация ( по-ефективна в ниските честоти - ако правилно си спомням 6-7 децибела), която беше на сравнително прилична цена. При тях можете да намерите и доста др. специализирани продукти - гумени тампони за под, за закрепване на гипскартона към стените, специални "меки връзки" ('звинете за определението, но съм неспециалист :cheers: ) за таван, вата и т.н.

 

Друг е въпроса, че за да бъде адекватно изпълнена изолацията трябват още доста неща, кадърен проект от специалист на първо място, но с бюджета който могат да си позволят повечето музиканти това е в сферата на добрите пожелания.

Това, което всеки може да направи с минимум средства е да изолира озвучителните тела от конструкцията на сградата - да висят на въжета например (помага!) и да изолира вратите и прозорците така, че да нямат луфтове (добър тест е с лист хартия - затискаш го и ако можеш да го извадиш без да се скъса имаш още работа).

 

За акустично третиране не говоря, там е друго.

 

 

Да речем, че си направя два бас трапа

Първо това ще намали ли ниските които се чуват в помещението

и второ ще намалят ли лекия тътен при комшиите ми отгоре който се чува

като усила техниката до край 

 

Първото е въпрос на акустично третиране, второто - на изолация.

За първото - според мен да, ако са направени адекватно (т.е. засягат честотите, в които имаш проблем), за второто - не. Там ти трябва изолация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, с разбойника сме на една вълна. и Nessor го разбрах - просто тънкия му хумор ме зачуди в началото.

Басс траповете се смятат на база на проблемните честоти, а те са пряко свързани с размерите на стаята. Като насока - празното пространство, което оставяш зад трапа трябва да е от порядъка на 1/4 от дължината на проблемната вълна.

А цялата тема е за звукоизолация, не за акустично третиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам как по просто да го обясня, явно съм загубил дар слово :)

вата=шумоизолация

перфориран гипсокартон=част от акустично третиране ДА!!!!!!!

НО

залепената открита вата по стените (дори да е с клик система), като се облегнеш на стената ще ти боцка по дупето!!!! освен ако не е супер добре ламинирана от лицевата и част - аз такава не съм виждал тук, но съм чувал че има - всичко което пиша е на базата на моя скромен опит и практика :)Как да оправдаем наличието на вата и да използваме най пълноценно нейните абсорбиращи свойства ???? Нали гледаме с един куршум 2 заека, какво се хващате за кое е шумо изолация кое е акустика ако целта на темата е да се прави стая за разстрели ОК. Нали става дума за свирене ??? + Това началния пример с тази вата е за термоизолация ... и стига общи приказки - поне какво е шумоизолация и акустично третиране мога да направя разлика така че ... ако на някой съм казал нещо полезно ще се радвам, а ако капацитетите четящи смятат, че пиша глупости да не ги четат... Аз и без това не смятам да продължавам. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами темата е "шумоизолация", а не "акустика", и мисля че дотук се казаха доста полезни и практични неща. Акустиката на затворени помещения си е цяла наука, аз не претендирам да разбирам, но за разлика от други хора имам литература по въпроса и вътре има доста математика. Докато шумоизолацията е нещо сравнително просто. Аз все още се интересувам от конструкция на окачен таван, ако някой има преложения...

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, ще го намали, но идеята на бас траповете е да подобрят акустиката вътре в помещението, а не да шумоизолират. Накратко, в една стая звукът се отразява от стените, тавана и пода, и при отраженията се получават интерференции и засилване на определени честоти на определени места в стаята (точните параметри се установяват с измервания и сложни изчисления). Обикновено се използват дунапрени и разни други материи, които да намалят отраженията, но често тези материали (например мокет на пода) не се справят добре със ниските честоти. Идеята на бас траповете е да намалят отраженията (и съответно интерференциите и усилването) на ниските честоти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.