noflip Публикувано Март 22, 2009 Публикувано Март 22, 2009 значи аз писах в една друга тема по въпроса чрез малко офтопик но реших да попитам официално все пак - свалих 3-те single coil адаптри от един squier защото си направих нов пикгард и си купих два хъмбъкера. въпроса ми е как да разбера сега кой точно е мидъл адаптера от 3-те стари за да го използвам в HSH схема и също така как да разбера коя част от него е "нагоре" и коя - "надолу". бридж адаптера е сменян отдавна, той е съвсем друг модел така че ми е ясно кой е той . кабелите им са светлосив (за бридж-а), тъмносив и черен за другите два. по пътя на логиката може би мидъл-а трябва да е тъмносивия, но дори да е така пак не знам как да го поставя правилно. моля някой ако има на идея или е правил подобно нещо да ми обясни като на малоумен как да разбера кой кой е и накъде гледа . пс: сетих се да погледна суитч-а но той не е оригинален фендерски където изходите са разделени на 2 групи по 4 пластинки ами е от тези при които пластинките са в една редица и не се разбира особено кой адаптер за коя позиция на суитч-а е вързан. извинявам се за постните ми технически познания Цитирай
Nikifena Отговорено Март 22, 2009 Отговорено Март 22, 2009 Ако кабелите са ти запоени за сучиа виж къде комутират пластинките на суича при средно положение. Е там ти е средния адаптер. Мойта логика и карайки по спомени е, че средния е с червената жица при скуайърите. Иначе най-лесно става с това: ама едва ли го имаш Цитирай
noflip Отговорено Март 22, 2009 Автор Отговорено Март 22, 2009 сори за поредния тъп въпрос но какво е "комутират" и как се проверява това ? Цитирай
SomeoneElse Отговорено Март 22, 2009 Отговорено Март 22, 2009 (Редактирано) Не вярвам на Squier-а да са били сложили различни адаптери за различните позиции, затова според мен който и да сложиш в средата няма да сгрешиш. А относно това кое му е "нагоре" и кое "надолу", виж на тази картинка как са обърнати адаптерите - със скосената част, от която излизат жиците - към потенциометрите, за да не се налага да извиваш ненужно кабела в обратната посока: Редактирано Март 22, 2009 от SomeoneElse Цитирай
noflip Отговорено Март 22, 2009 Автор Отговорено Март 22, 2009 то би било адски добре ако бяха от този тип, но моите изглеждат така: иначе нямаше да задавам глупави въпроси а относно кой адаптер къде е четох на много места че има разлика в намотките на различните адаптери така че май има значение кой къде отива Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 22, 2009 Отговорено Март 22, 2009 лесно става с това:ама едва ли го имаш ..Стига да сме сигурни, че всички адаптери са навити в една посока. Цитирай
noflip Отговорено Март 22, 2009 Автор Отговорено Март 22, 2009 всъщност след цял ден ровене разбрах кой е мидъл-а (черния кабел) и то ако не съм сбъркал от 20те схеми на различни 5-way суитчове които прегледах (макар че нито един не е точно като моя) и пак остава проблема с посоката Цитирай
noflip Отговорено Март 22, 2009 Автор Отговорено Март 22, 2009 ок значи направих следното - разгледах хубаво какво предлага гугъл по въпроса и открих следните неща: 1) намерих 20 различни схеми за 5-way switch и всички се различават с нещо но на всички тях средните 2 пластинки са Common (при мен там е вързан volume потенциометъра) и другите x3 отляво и дясно на тези двете са за самите адаптри от едната страна и за потенциометрите за тон от другата (където едната пластинка не е свързана с нищо и следователно е за тон контрол над bridge адаптера). от страната където се връзват адаптрите идва разликата (понякога най-външната пластинка е за neck, понякога за bridge) но винаги средната от тези три е middle-a. 2) добрата стара wikipedia ме светна, че при сингъл койл адаптрите най-високия магнит (или каквото по дяволите са малките точки отгоре) е този на G струната и като загледах в началото не видях разлика, но при по-обстойно проучване се вижда, че от средните 2 магнита единия е наистина малко по-висок от другия. разликата е наистина много малка и не се вижда в първия момент но когато поставих една линийка върху средните 2 магнита, които са най-високи се вижда, че единия е с някакви части от милиметъра по-висок. мисля да се доверя на това. ако съм сбъркал някъде супер брутално моля поправете ме докато е време Цитирай
Nikifena Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 ^ Супер брутално ще объркаш ако пуснеш АЕЦ-а без охлаждане Тогава наистина ще е брутално. Комутация означава превключване най-общо казано. Както и да е. Ако можеш да отвориш адаптерите, за да се видят намотките виж коя от 3те намотки е навита на обратно спрямо другите две. Стандартно 2те намотки, тези, които не са хъм кенсълинг, са навити по часовниковата стрелка, а средната, тази, която е хъм кенсълинг, е навита обратно на часовниковата стрелка. Цитирай
vlex Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 А колкото до издадеността на магнитопроводите - според мен става въпрос по-скоро за единични случаи. При мен пък сингълът е с най-висок магнитопровод на първа струна. Става въпрос машината/човекът, който е правил адаптера дали ги е напаснал правилно или не Поздрави, Влад Цитирай
Nikifena Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 ^ Това според мен са частни случаи. При всички адаптери, говорим фендероподобните единични адаптери, магнитопроводите са на една височина спрямо другите адаптери. Особеност е, че при 2ра струна магнитопровода е най-ниско. По това се познава положението на адаптера спрямо струните. Цитирай
RockoBG Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 сори за поредния тъп въпрос но какво е "комутират" и как се проверява това ? Български не знаят - английски ше ми учат. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 ..а средната, тази, която е хъм кенсълинг, е навита обратно на часовниковата стрелка. При много китари просто магнитът/магнитите е обратно. Цитирай
Nikifena Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 ^ ами нали, за да е хъм кенсълинг адаптер трябва 2 неща: едното е намотката да е навита обратно и второ магнитите да са обърнати. В противен случай само с обръщане на полюсите на магнитите ще имаш противофазен сигнал с останалите 2 адаптера. Тоест при условие, че няма под ръка тестер за полюсите ще е по-лесно да види кой от 2та адаптера е навит на обратно спрямо другите два Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 23, 2009 Отговорено Март 23, 2009 Като размениш жиците и едното изискване отпада. Цитирай
Recommended Posts