Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да разбера кой адаптер къде отива в Sss конфигурация


Recommended Posts

значи аз писах в една друга тема по въпроса чрез малко офтопик но реших да попитам официално все пак - свалих 3-те single coil адаптри от един squier защото си направих нов пикгард и си купих два хъмбъкера. въпроса ми е как да разбера сега кой точно е мидъл адаптера от 3-те стари за да го използвам в HSH схема и също така как да разбера коя част от него е "нагоре" и коя - "надолу". бридж адаптера е сменян отдавна, той е съвсем друг модел така че ми е ясно кой е той :). кабелите им са светлосив (за бридж-а), тъмносив и черен за другите два. по пътя на логиката може би мидъл-а трябва да е тъмносивия, но дори да е така пак не знам как да го поставя правилно. моля някой ако има на идея или е правил подобно нещо да ми обясни като на малоумен как да разбера кой кой е и накъде гледа :yahoo:.

 

пс: сетих се да погледна суитч-а но той не е оригинален фендерски където изходите са разделени на 2 групи по 4 пластинки ами е от тези при които пластинките са в една редица и не се разбира особено кой адаптер за коя позиция на суитч-а е вързан.

извинявам се за постните ми технически познания :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ако кабелите са ти запоени за сучиа виж къде комутират пластинките на суича при средно положение. Е там ти е средния адаптер. Мойта логика и карайки по спомени е, че средния е с червената жица при скуайърите. Иначе най-лесно става с това:

Magnet_Polarity_Tester_Detail2.jpg

ама едва ли го имаш :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не вярвам на Squier-а да са били сложили различни адаптери за различните позиции, затова според мен който и да сложиш в средата няма да сгрешиш. А относно това кое му е "нагоре" и кое "надолу", виж на тази картинка как са обърнати адаптерите - със скосената част, от която излизат жиците - към потенциометрите, за да не се налага да извиваш ненужно кабела в обратната посока:

 

fender-pickguard-fralins-rs.jpg

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то би било адски добре ако бяха от този тип, но моите изглеждат така:

 

SN852190.jpg

 

иначе нямаше да задавам глупави въпроси :greenball:

 

а относно кой адаптер къде е четох на много места че има разлика в намотките на различните адаптери така че май има значение кой къде отива

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лесно става с това:

ама едва ли го имаш :greenball:

 

..Стига да сме сигурни, че всички адаптери са навити в една посока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всъщност след цял ден ровене разбрах кой е мидъл-а (черния кабел) и то ако не съм сбъркал от 20те схеми на различни 5-way суитчове които прегледах (макар че нито един не е точно като моя) и пак остава проблема с посоката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ок значи направих следното - разгледах хубаво какво предлага гугъл по въпроса и открих следните неща:

 

1) намерих 20 различни схеми за 5-way switch и всички се различават с нещо но на всички тях средните 2 пластинки са Common (при мен там е вързан volume потенциометъра) и другите x3 отляво и дясно на тези двете са за самите адаптри от едната страна и за потенциометрите за тон от другата (където едната пластинка не е свързана с нищо и следователно е за тон контрол над bridge адаптера). от страната където се връзват адаптрите идва разликата (понякога най-външната пластинка е за neck, понякога за bridge) но винаги средната от тези три е middle-a.

 

2) добрата стара wikipedia ме светна, че при сингъл койл адаптрите най-високия магнит (или каквото по дяволите са малките точки отгоре) е този на G струната и като загледах в началото не видях разлика, но при по-обстойно проучване се вижда, че от средните 2 магнита единия е наистина малко по-висок от другия. разликата е наистина много малка и не се вижда в първия момент но когато поставих една линийка върху средните 2 магнита, които са най-високи се вижда, че единия е с някакви части от милиметъра по-висок. мисля да се доверя на това.

 

ако съм сбъркал някъде супер брутално моля поправете ме докато е време :thx:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Супер брутално ще объркаш ако пуснеш АЕЦ-а без охлаждане:hysterical: Тогава наистина ще е брутално. :)

 

Комутация означава превключване най-общо казано. Както и да е. Ако можеш да отвориш адаптерите, за да се видят намотките виж коя от 3те намотки е навита на обратно спрямо другите две. Стандартно 2те намотки, тези, които не са хъм кенсълинг, са навити по часовниковата стрелка, а средната, тази, която е хъм кенсълинг, е навита обратно на часовниковата стрелка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А колкото до издадеността на магнитопроводите - според мен става въпрос по-скоро за единични случаи. При мен пък сингълът е с най-висок магнитопровод на първа струна. Става въпрос машината/човекът, който е правил адаптера дали ги е напаснал правилно или не :hysterical:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това според мен са частни случаи. При всички адаптери, говорим фендероподобните единични адаптери, магнитопроводите са на една височина спрямо другите адаптери. Особеност е, че при 2ра струна магнитопровода е най-ниско. По това се познава положението на адаптера спрямо струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..а средната, тази, която е хъм кенсълинг, е навита обратно на часовниковата стрелка.

 

При много китари просто магнитът/магнитите е обратно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ами нали, за да е хъм кенсълинг адаптер трябва 2 неща: едното е намотката да е навита обратно и второ магнитите да са обърнати. В противен случай само с обръщане на полюсите на магнитите ще имаш противофазен сигнал с останалите 2 адаптера. Тоест при условие, че няма под ръка тестер за полюсите ще е по-лесно да види кой от 2та адаптера е навит на обратно спрямо другите два :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.