Death Отговорено Март 13, 2009 Автор Отговорено Март 13, 2009 Евентуално да си се сещал, че може да си вързал нещо грешно, като си го пуснал интегралката да се е споминала и оттам насетне в нея да се корени проблемата? Поздрави, Влад И аз така мисля,ще проверя интегралата. Това беше единствения пост със смисъл Цитирай
liquid_death Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Тийнейджър ли си?Палиш се като такъв, когато човек му казва нещо истинско, но неприятно за слушане от негова страна. Сега по темата: Замени Бц337 с Бц550 , прочети даташийта на бц-то и свържи правилно краката му!!!!!!!!Инфо кой крак как се казва и как се бележи има в нета - гугъл ит! Смени Лм-а с нов и като го запояваш внимавай да не го прегряваш - примерно запояваш 1, 2 крачета и после почивка (про-та следящи сериала, знам че не е така хавата и аз не го правя така, но в конкретния случай мисля би било по-безопасно).Схемата която последно си ползвал съм я правил и върви Ха успех и не се ядосвай, хората просто искат да помогнат.Не винаги истината е лицеприятна.И може ли да те попитам още нещо - защо реши да я правиш сам, щом не си добър в електрониката?За по-евтино?Или? А не се сдържам и относно един твой коментар, че си правил доста по-сложни работи..... е и!Това не е определящо, че ще можеш да се справиш.Примерно аз пък съм асистирал в операция за карцином на гърда, бял дроб, правил съм си сам мотор(спешъл мод обхващащ всяка част, дори и горивната камера),само си ремонтирам Скорпиото, само си правя ефекти, но правил ли съм си сам лампов усилвател - не, мога ли - не! Ей това е!Всяко нещо си има спецификите и ако искаш да се справиш добре първо трябва да се подплатиш добре теоритично! Ако съм станал прекалено нравствен, извинявам се! Успех и пиши, че и на мен ми е интересно сериалчето Поздрави, Марин Бту:Адаш, правилно си казал! Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 И аз така мисля,ще проверя интегралата.Това беше единствения пост със смисъл Знаеш ли как се проверява интегралата? Декапсулираш, проверяваш на ренген, оправяш повредата и капсулираш наново. Смисълът на твоите постове досега е само в забавлението което доставяш. Нямат никакъв друг смисъл. Цитирай
Fender_str Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 ...който си разбира от работата щеше да проследи схемата за пет мин. а не само да бълва глупости и да се пише че разбира.Както и да е ще се справя сам. Мисля че с този откъс се изчерпа темата. Щом който си разбира от работата (а ти твърдиш, че не си толкова бос) значи можеш сам да си я проследиш!? Самия ти избълва достатъчно глупости (след като твърдиш че разбираш поне малко поне изводите на транзистора да си беше определил) не мислиш ли? И в крайна сметка щом можеш оправяй се сам Пиши от време на време да сме в течение Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 (Редактирано) Аз ще предпола следния вариант. 1. Взимаш си една проба от мултицет и една крокодилска щипка. 2. Пробката свързваш през 10К/47nF последователно към активния проводник на входа на усилвател. Може да сложиш един ценеров диод от волт и нещо между сигнала(след RC веригата, която описах) и земя(гърба му към земя), за да предпазиш усилвателя от пренепрежение. 3. Крокодилската щипка връзваш за земята на входа на усилвателя и прищипваш за земята на ефектчето. 4. Пускаш музика на входа на ефекта. 5. Следейки схемата проследяваш какво става напред в схемата, докато се изгуби сигнала. Опитай се да направиш(измислиш, начертаеш) няколко платки по прости принципни схеми, които видиш, като имаш предвид от datasheet-овете на компонентите, техните корпуси и правилните местана изводите им. Това ще е добро упражнение. Държа да отбележа, че когато бях млад и зелен, още нямах компютър и си проектирах платките с лист хартия и химикалка. След това - тушовка и ецване. А не бях много навътре в електрониката. Затова - трябва да се посъсредоточиш малко и ще го направиш. ************************************************************** Прочети за следните неща из нета в свободното си време: 1.Статията "cook your own distortion"(Цък) 2.Тази статия Цък 3.Закон на Oм и всичко свързано с него. Хубаво е и да изровиш аналогията между ел.схеми и тръби с вода и контейнери. 4. Резистори - типове, стойности, маркировки, цветни кодове 5. Кондензатори, капацитет, обозначения 6.Зaкони на Kирхов. 7.Диоди -видове диоди - силициеви, германиеви, вакуумни -пад на напрежение в права посока -зависимост между тока в права посока и приложеното в права посока напрежение, което го поражда -обратен ток -време за регенерация на прехода -максималнодопустими токове и напрежения в права и обратна посока 8.Биполярни транзистори -видове, класификация -начин на работа -схеми на свързване, работна точка -температурна стабилност на работната точка -максималнодопустими работни параметри 9. Операционни усилватели -какво са и как се ползват, типове -схеми на свързване - инвертиращ усилвател, неинвертиращ усилвател, компаратор и т.н. .... ********************************************** На твоя ефект първо си провери захранващите напрежения във всички важни точки. Редактирано Март 13, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Виж и тази реализация. На 2-ра страница си има и схема. http://www.diystompboxes.com/smfforum/inde...p?topic=65308.0 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Погледнах ти "платката" само за малко... Предполагам, жиците които отиват отдолу на снимката (черни и жълти) са към маса, горните към +9V. Започваме от ограденото 1 - там ти е входа и не става ясно бялата жица и края на кондензатора в една точка ли са вързани? Бялата (ако е маса) трябва да отиде на външното на жака, края на кондензатора към върха му (виж къде отиват на конектора) - надявам се разбираш. Отиваме натам.. до интегралата изглежда правилно като монтаж поне - стойностите и разположението на транзистора си ги виж. Обаче стигаме до интегралата - според схемата, която си дал плъзгача на потенциометъра GAIN е свързан с неинвертиращия вход на ОУ (демек интегралата) през кондензатор 22n. Виж сега дейташийта на LM386: datasheet и ми кажи ако това, което съм означил с 2 на снимката е края на 22n кондензатора - къде на интегралата влиза? Като гледам на снимката си я вързал точно наобратно Слагай нова, тоя път правилно. Сигурно има и още неща, но аз спирам до тук. И помни - никой не ти е длъжен Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Death, за упражнение, опитай се от платката, която имаш(картинката от нета) да извадиш и начертаеш електрическата схема, след което я публикувай, да видим дали е ОК. Това ще ти е добро упражнение, което много ще ти помогне. Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 (Редактирано) Death, защо трябва да се сещам? Ти помощ ли искаш в тази тема или си играем на логически задачки? По схемата - погледнах снимката и стигнах до извода, че си обърнал интегралната схема при поставянето в цокъла (похвално че ползваш цокъл, така поне елиминираш опасността да повредиш интегралната схема чрез пренагряване). Ето тук е описано как се номерират крачетата на различни видове ИС. Твоята е DIP. В схемата, която си постнал сигнала постъпва на 3 извод на интегралната схема, на твоята снимка постъпва на 7. 6 и 8 си свързал към маса, а трябва да са 2 и 4. По-нататък не съм проверявал. Вече седи под въпрос изправността на ИС след такова свързване, а вероятно си подал захранване за да пробваш Успех! Марин П.С.: Аз пък мога да компилирам линукс ядро, но това няма никакво приложение в подобен проект Пиши да видим докъде ще я докараш! едит: а докато писах това, колегата Петьо Бояджиев е открил същата грешка... Редактирано Март 13, 2009 от MaPuHcKu Цитирай
Fender_str Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Само транзистора съм заменил с БЦ337-4 и потенциометрите съм сложил каквито имам.... За какво изобщо си говорим... Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 13, 2009 Отговорено Март 13, 2009 Грешката на човека е, че просто си е надценил нивото за момента и се е захванал да прави нещо, което още не му е във възможностите . Това разбира се не значи, че трябва да се откаже веднъж завинаги от това... или, че трябва да бъде подиграван. Всеки греши. Би трябвало вече да е осъзнал, че не толкова лесно и трябва да се почете малко . Аз се занимавам с електроника от около 12 години, въпреки това до ден днешен когато експериментирам нещо в което не съм сигурен или незнам дали ще ми хареса също употребявам обемен монтаж. Ето например сега правя първият си лампов преамп който в момента в в такова състояние : http://pungent.hit.bg/IMAGE_002.jpg @Death, послушай съветите на Евтим. Потърси и прочети някои базови неща. Знам, че няма да тръгнеш да си купуваш книги, но поне в интернет можеш да намериш доста. Ето тук например има някои полезни неща: http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html Макар и старички издания от тях можеш да научиш доста. Успех ! Цитирай
fluti Отговорено Март 14, 2009 Отговорено Март 14, 2009 ^ Леле човек, точно с лампи и високите им напрежения недей да правиш такива неща! Цитирай
MR_STENCH Отговорено Март 14, 2009 Отговорено Март 14, 2009 ^Спокойно . Не се занимавам от вчера с тези неща, а и освен любител "електрончик" съм и дипломиран електротехник... Подкрепям обаче мнението, че в конкретният пример трябва да се внимава . Работата с високи напрежения крие рискове... също като карането с превишена скорост... пушенето... статистически погледнато доста по-малко хора са загинали от токов удар при изработката на лампови устройства . Иначе сериозно - Умната с високите напрежения Цитирай
LOE Отговорено Март 14, 2009 Отговорено Март 14, 2009 хаха, абе на тая "схема" защо и двата крака на Ц1 са запоени на късо? какво е приложението на кондензатор, свързан по подобен начин? Цитирай
Death Отговорено Март 15, 2009 Автор Отговорено Март 15, 2009 Вече имам работещ ефект ,но нещо ми се струва че му липсва GAIN,в сравнение с на Liquid Death моят звучи като на АC DC,а като обърна транзистора кривенето още повече намалява(транзистора е Бц550) Имам обече малък проблем,като свържа първият елемент от схемата(4.7М) и всичко спира,най-вероятно е изгорял. Ако направя схемата с двата транзистора БЦ550 ще получа ли повечко GAIN или да търсяа проблема другаде,само да спомена че потиниометрите ми не одговарят на схемата,само GAIN-a ми е 50к,другите са каквито имам поради причината че няма от каде да си купя и това имали някаква връска с GAIN-a Като махна захранването не трябва ли да мина на чиста китаря? Цитирай
Recommended Posts