Jump to content
Българският форум за музиканти

Струнник за бас


Recommended Posts

Сега като свършвам магистратурата се чудих кво да правя за дипломна, и мислейки си за един фретлес догодина, реших дипломната ми да ми бъде на тема за струнник за бас, и по-точно за 4 струнен бас ;)

 

За идеята и помощта благодаря на Разбойник :D:D

Взаимствана е от струнника на неговият 5 струнене и от Spector Basses, със малки подобрения от моя страна :cheers:

 

Ето 2 снимки направени на solid works как ще изглежда струнника, без болчетата, че нямам болчета на SW сега. Пълни снимки по-натам...

 

Както и да е , очаквам най-вече критики и евентуално идеи за подобрение ;)

Дет се вика колкото повече идеи от различни хора, толкова по-добре :D

 

 

 

ПС: снимки след малко :D

 

...

 

След малко ;)

st1.gif

st2.gif

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти! Идеята ти е много хубава :cheers:. Много не разбирам, но мисля че там, където се опират струните, не трябва да е така остро, защото лесно ще се прецакат намотките на струните. Заглади го и ще стане екстра :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хааааа! страхотно, колега! :D

 

заключването е с болтчета отстрани на струнника, доколкото виждам?

 

една идейка- може да се сложат допълнителни джаджи в sadlle-ите за промяна на string spacing-а. Има различни варианти- малък цилиндър, на който е стругован спираловиден канал- той стои перпендикулярно на струната; разстоянието м/у струните се променя, като се завърти цилиндъра. Другият вариант е просто допълнителна пластина, която е по-къса от saddle-а, мести се наляво-надясно и се заключва с малко болтче ,стоящо успоредно на струната. Мисля че струнниците на ABM бяха с такова нещо :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че струнниците на ABM бяха с такова нещо  :D

Всъщност ETS:

tuning_fork_7_2.jpg

http://www.partypeople04.org/ets/tuning_forks.php?pic=7

 

Ето и вариантът на Schaller с резбата:

0199_2lg.jpg

Редактирано от pacman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пак там, дето ще се опират струните или по-точно, дето ще са улейчетата по които ще минават струните - ще има ли някакво значение, ако са с различна вдлъбнатост. Понеже 4-струна си е доста дебела (па ако трябваше да се взема под внимание и 5-та ...) - та идеята е всяка струна да ляга еднакво в тези улейчета, е не 1-ва да кажем хлътва, при 2-ра добре си ляга, а пък 4-та все едно се подпира. Басси, дано да съм обяснил смислено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горедолу идеята.. Защо не съм направил като шалер да мога да променям разтоянието междо струните ???

Ами дали трябва да се променя ?

не мисля :D

Друго: колкото по-опростен е варианта за нещо, толкова по-добре, и от тази гледна точка не искам да слагам системи за промяна на разтоянията. Разбойника ми каза, че стандартното разтояние между струните на 4 струнен бас е 19мм. Каза, че имало и някви "ненормални" идеи при които е 18 или 18.5. Изглежда баса който имам сега е ненормален, защото е с разтояние 18 и малко.

 

За това дали няма да се огъва или счупи струната: Съмнявам се .. ели пък 4та :D това не са 1ва, 2ра или 3та на китара. Няма да се счупи, Идеята е на колкото по-малка площ контактува струната, толкова по-малки загуби от триене ще има тя, което пък води до по-дълъг сустейн ;)

 

Сега по въпроса на фрактур ;)))

Адаш ебем ли го ? :)

идеята е да не се прави за всяка струна отделно блокче... тъпо и малко.. ?? не знам,... май никой не го прави, за това и 4те блокчета са еднакви.

Вярно, че дебелата струна ще стърчи повече, ама нали има болтове за нагласяне на височината ?

 

Айде още идеи ?

 

ПС: Не се вижда, но струнника освен тези 3 отвора за захващане към тялото има още 2 под блокчетата за по- стабилно хващане за тялото. Те са разположени симетрично на 3те отвора които се виждат. При струнниците на Spector bases страничните болтове за затягане са 2 (по 1 от двете страни), а при мен са 6 (по 3 от 2те страни). Така съм ги сложил, че в която и да е позиция на блокчетата, то да се затяга с 2 болта за по heavy metall ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то добре толкова болтове за захващане, ама внимавай за дървото, дали ще издържи толкова затягания. Имаше някакви струнници (на Ibanez доколкото си спомням) - не бяха цели, а за всяка струна отделно, самостоятелно си има ... как да кажем, индивидуално струнниче - дано да не съм сънувал. Ама като гледам по картинките - бая пружини се ръгат по тая част.

По въпроса за разстояние между струните - и моят бас си е ненормален - на бридж адаптера, разстоянието е 16mm, а пък ептен на бриджа - 17mm. (е, става дума за 5-струнен бас)

Редактирано от fracture
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо винтчетата за повдигане на струните ти са разположени по диагонал а не симетрично?Няма ли блокчето да е неустойчиво по този начин?

Наистина като чели цилиндъра е най здравословен за струните ,плюс това струната ще бъде само допирателна към него и то на много малък диаметър.

Една идея само ми хрумна ,което не мисля че другаде е приложена: Улейчето за струната в ролката да е ексцентрично стругован върху нея ,така че някъде да е по-дълбок а в диаметрално противоположната страна по-плитък >Така с завъртане на ролката струната ще се повдига и сваля.

Това е просто идея.

Друго нещо с което можеш да се съобразиш е разстоянието от топчето до прагчето да е достатъчно дълго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте всички! Малко включване и от мен.

 

Bluesman, няма да е неустойчиво, защото страничните стени на блокчетата се допират плътно и се притягат (с болтове - трите дупки, които виждаш отстрани) в стените на основната платка на струнника.

 

За разстоянията м/у струните:

Всеки има лични предпочитания, но най-често срещаните (нещо като стандарт) са :

~ 19 мм за 4 струнен

~ 18 мм ил 17,5 мм за 5 струнен

Имам предвид разстоянието от център до център на струните, мерено при струнника.

 

Fracture, няма проблем с броя на винтовете и здравината на дървото. Виж напр. "Фендер" , които от ~50 години поставят 4 винта един до друг в линия. Интересни идеи по въпроса имаше Greg Curbow - виж тук!, който вкопава метално блокче от задната страна на баса и хваща струнника за него с болтове за метал.

 

Струнниците, направени от тънък метален лист с цилиндрични блокчета, на които се опират струните са подходящи за инструменти с по-"ретро" тон. Теоретично по-масивните (като този на многоуважавания г-н Фена) дават по-модерно звучене, но всичко е въпрос на комбиниране с останалите компоненти в инструмента - дърво, електроника и т.н. Добрите фирми често имат сходно изглеждащи на външен вид модели, който звучат различно - един е по-подходящ за пасивни инструменти, друг за такива с активна електроника и пр.

 

Основната разлика м/у качествен струнник и имитация на такъв е начинът на изработка. Евтините обикновено са ляти, а скъпите - струговани от метално блокче, което преди това е ковано и теглено. Това води до друга структура на метала, по-голяма здравина и, в крайна сметка по-добър тон - и като дължина на отзвучаването, и като "фокус" и обертонове. Няма да ви кажа кой от вариантите е по-скъп за изработка :D

Струнниците на Ibanez, за които спомена Fracture например, са ляти и са копия на доста по-скъпи модели на др. фирми.

 

 

За финал давам откъс от статия на Мichael Tobias по въпроса (цялата статия можете да намерите на адрес www.mtdbass.com )

There are many approaches to building

hardware for a bass, and many different

materials are used. The bridge might be made of

brass, aluminum, or steel--or a combination--and

each of these metals has a different effect on

the tone. The mass of the bridge also affects

sustain and attack. In general, brass is

considered to be favorable to sustain while steel

and aluminum are brighter-sounding. The most

important aspects of bridge construction area:

(1) good contact between the parts, (2) a welldefined

"witness point" for the string, and (3)

sufficient saddle movement to allow for proper

intonation.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.