Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте, китарата ми е Cort G254 и ми е на 1 година и имам следня проблем: 3 пъти късам 1-ва струна, а вчера скъсах за 4-ти път 1-ва и за 1-ви път 2-ра и то винаги се късат точно на тремелото! :surprise: Направо нямам думи! :surprise: Принципно ползвам струни на Stagg или на Ernie Ball, незнам кажете какво да правя щото вече се напълних със струни вкъщи щото никъде не продават по отделно, ами цял комплект :rolleyes: Помагайте! 10000000х ;)

Редактирано от HidePower
Отговорено

Отдавна не съм писал във форума, но понеже нямам работа в момента ще ти отговоря :surprise: Нямаш проблем със китарата. Проблема най-вероятно идва от начина ти на свирене. За една година да скъсаш само 4 пъти струна за мен си е постижение :surprise: Аз за година късам хм.... не знам може би 30 - 40 струни, вече и аз не знам. Няма концерт , на който да не съм скъсал струна, доста често ми се случваше по репетиций да късам, както й в къщи... не се плаши струните са евтини, спрямо другите неща. Едно нещо , като препоръка - купувай си по-добри струни , тея, който ползваш са таша* , според мен :rolleyes:

Отговорено
Отдавна не съм писал във форума, но понеже нямам работа в момента ще ти отговоря :music336: Нямаш проблем със китарата. Проблема най-вероятно идва от начина ти на свирене. За една година да скъсаш само 4 пъти струна за мен си е постижение :hysterical: Аз за година късам хм.... не знам може би 30 - 40 струни, вече и аз не знам. Няма концерт , на който да не съм скъсал струна, доста често ми се случваше по репетиций да късам, както й в къщи... не се плаши струните са евтини, спрямо другите неща. Едно нещо , като препоръка - купувай си по-добри струни , тея, който ползваш са таша* , според мен :thumbs_up:

Хмм... ами какво ще кажете за Фендер, до сега на съм използвал на Фендер, кажете кой какви впечетления има от тях и струват ли си парите :greenball:

Отговорено

Ако късаш първа стурна, все при бриджа, най-вероятно имаш проблем точно с китарата :hysterical:. Виж седлото там, да не би да е нещо ръбаво или да има нещо, което да стърчи, в което струната да се трие. Дали ще купуваш Ърни бол или Дадарио - един дол дренки са. Виж си също начина на свирене, не удряш ли много силно, това онова. колко повече свириш, толкова по-малко ще късаш, ще видиш това с времето, не знам от колко време свириш.

Успех :music336:

Отговорено
Отдавна не съм писал във форума, но понеже нямам работа в момента ще ти отговоря :music336: Нямаш проблем със китарата. Проблема най-вероятно идва от начина ти на свирене. За една година да скъсаш само 4 пъти струна за мен си е постижение :hysterical: Аз за година късам хм.... не знам може би 30 - 40 струни, вече и аз не знам. Няма концерт , на който да не съм скъсал струна, доста често ми се случваше по репетиций да късам, както й в къщи... не се плаши струните са евтини, спрямо другите неща. Едно нещо , като препоръка - купувай си по-добри струни , тея, който ползваш са таша* , според мен :blink:

Хмм... ами какво ще кажете за Фендер, до сега на съм използвал на Фендер, кажете кой какви впечетления има от тях и струват ли си парите :greenball:

Ползвал съм ги и издържат нормално месец някъде,но булетс ги късам много бързо,вчера ми отиде 5-та докато свирех Пантера:thumbs_up:

Отговорено
Отдавна не съм писал във форума, но понеже нямам работа в момента ще ти отговоря :music336: Нямаш проблем със китарата. Проблема най-вероятно идва от начина ти на свирене. За една година да скъсаш само 4 пъти струна за мен си е постижение :hysterical: Аз за година късам хм.... не знам може би 30 - 40 струни, вече и аз не знам. Няма концерт , на който да не съм скъсал струна, доста често ми се случваше по репетиций да късам, както й в къщи... не се плаши струните са евтини, спрямо другите неща. Едно нещо , като препоръка - купувай си по-добри струни , тея, който ползваш са таша* , според мен :)

За Фендър струни бях чул само лоши неща, но то нали се сещаш, че всеки си има мнение и предпочита едно, друг друго и така. :thumbs_up:

До сега съм ползвал само Ърни Бол. Последния комплект си го взех лятото (8-ци), преди 6 месеца, може би, но имаше период (близо два месеца, когато не си бях пипал китарата). Сега са си ок де, въпреки, че е крайно време да ги сменя...

Тоя път мисля да пробвам друга марка. Оня сладкия метален звук на чиста китара много бързо се губи при Ърни, въпреки, че хората твърдят обратното. :blink:

Отговорено

Проблемът ти няма много общо със струните, тяхната марка и т.н.

Щом се късат точно на тремолото, особено ако е често и не прекаляваш с ползването на флойда, то като ги сменяш. вземи едно макетно ножче и внимчтелно заобши леко каналчетата, от които излизат струните.

Не трябва да има остри ръбове. Това ще пооправи ситуацията.

Отговорено
Проблемът ти няма много общо със струните, тяхната марка и т.н.

Щом се късат точно на тремолото, особено ако е често и не прекаляваш с ползването на флойда, то като ги сменяш. вземи едно макетно ножче и внимчтелно заобши леко каналчетата, от които излизат струните.

Не трябва да има остри ръбове. Това ще пооправи ситуацията.

Окей, мерси много на всички за коментарите, но така и така е станало дума за струните, за споделя още нещо със вас :music336: значи, като сложа нови струни поне 1 седмеца след като съм ги сложил се разтроиват много бързо, едно 5 минути максимално няма и толкова и вече са отлетели! (тук е момента да кажа, че свиря много леко и главно ХардРок, не свиря тежки метъл парчета и не скачам върху тремолото :thumbs_up:) След 1-вата седмица почват да се пооправят и някъде едва след около месец вече ми държат както си трябва стабилно за една китара, само че проблема е че след 1 месец те вече си гуят тоя готин звук :hysterical: Знам че самия метал си има опънни якости и му трябва малко време за да си застане струната на мястото едва ли не, но не ви ли се струва, че все пак 1 месец...... не ли е много дълго време :greenball: ?

Отговорено (Редактирано)

С обикновено тремоло ли си или с флойд?

Ако си с трем, проблемът е, че навиваш струната по 100000 пъти около ключето.

Режи струната около един ключ и малко разстояние над ключа, на на който ще се слага и прави само 2-3 навивки около ключа. Не трябва да се застъпват навивките, а трябва да са нависи като макара - красиво, със всяка следваща намотка под предишната. На първите три струни, можеш да законтриш и парчето струна(края и), което стърчи от дупчицата, та да станат две контри. Също така, можеш да смажеш с машинно масло каналите на горното магарце, както и местата, където струните стъпват върху седлата на тремолото.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Нормално е струните да се разстройват отначало. Всички струни докато се опънат се разстройват. Също така като сменяш настройката, примерно от Ми в Ре пак има определен период (все пак по къс отколкото при началното инсталиране на струните) в който се разстройват.

Също така марката струни има огромно значение. Моя препоръка е да прегледаш темата "кой какви струни ползва", а най-добрия начин е да експериментираш. От китарата не зависи толкова много (най-много от ключовете или тремолото но това не зависи от времето които струните стоят на китарата) или поне така мисля.

Отговорено (Редактирано)

^Tова за голямото "отпускане" на новите струни не е вярно. Ако след като поставиш ПРАВИЛНО струните ги поопънеш хубаво с ръка напред, след това остатъчното "отпускане" ще е толкова малко, ще може и да не го усетиш въобще.

На моите китари, обикновено вече може да се свири добре след като сложа струните и ги поопъна по няколко пъти доста, след което настроя китарата. Като го няправя няколко пъти(дърпането и пренастройването), подръпванията вече не влияят на тона. На практика веднага след това мога да свиря без проблем.

Колкото до марките струни - индивидуално е. Едни марки се държат по-добре в ръцете на едни - други са по-добри при други хора. Всеки има малко или много различна и различно обилна пот и т.н.

Дори на теория, струната не се "разтегля" - само ако се опъне наистина прекалено много, може да се получи пластична деформация. Иначе. след опън и отпускане, тя си връща оригиналната дължина - като пружина. "Разтеглянето" съществува през целия живот на струната и често е едва осезаемо. То се дължи на топлинното движение на атомите в кристалната решетка на метала и инцидентните разкъсвания на връзки, както и на умората на материала с времето. Този ефект играе сравнително малка роля върху настройката на китарата, особено що се касае за кратки периоди от време(1 час, примерно).

Като цяло, бих казал, че разстойването на китарата в 90% от случаите е поради неправилно поставяне на струните, 9% е заради хардуера и само 1% е заради "разтеглянето" на струните.

Само при наистина лош и некачествен хардуер(както и зле поддържан), може 9-те процента на хардуера да нарастнат много като влияние.

Процентите са налучкани но в общи линии отговарят на действителността.

Редактирано от Evtim Djerekarov