DJ SKRATCH Публикувано Януари 9, 2009 Share Публикувано Януари 9, 2009 Въпросът ми е следния: ако имаме един набор от семпли, а използваме за композиране (редене) различни програми дали ще има разлика в крайния резултат? Или дали ако си направя парче във FL studio, Reason или ползвам секвенсъра на Cubase ще звучи различно при положение, че работим с една и съща база от семпли? Предварително благодаря на всички отзовали се на питането ми! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Roevers Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Интересен въпрос. В чист вид - не би трябвало да има чуваема разлика. Друг е въпроса, че един инструмент в Reason например почти винаги използва в някаква степен филтъра, LFO-то, степените на динамика, модулациите - поне едно от тез неща. Там е специфичното и там ще са разликите, макар може би не съществени. Това при условие, че под "семпли" разбираш програма със семпли, напр. ел. пиано etc. Всъщност почти същото важи и за лупове и неща от този род. Специфичното е в обработката след семплите - ефекти и т.н. Ако обръщаш някакъв инструмент от един формат в друг, в общия случай се превежда само базовият семпъл, а всички други параметри освен може би динамиката - отиват по дяволите. Въпросът ми е следния: ако имаме един набор от семпли, а използваме за композиране (редене) различни програми дали ще има разлика в крайния резултат? Или дали ако си направя парче във FL studio, Reason или ползвам секвенсъра на Cubase ще звучи различно при положение, че работим с една и съща база от семпли? Предварително благодаря на всички отзовали се на питането ми! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DJ SKRATCH Отговорено Януари 9, 2009 Автор Share Отговорено Януари 9, 2009 Благодаря за бързия отговор. То на всеки е ясно че при програмите (софт.) тип секвенсер Reason е може би най-доброто излизало до този момент, а и от др. страна има доста звуци под формата на refill които са великолепни. Аз питам основно заради факта,че ползвам reason през функцията на FL studio реуайър(секвенсъра на ФРУТИ ЛУПС комндва Рийзън), та в тази връзка дали тов води до промяна на звука. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Roevers Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Не, не би трябвало и нямаше да е честно, ако звукът се променяше Иначе ме подведе думата "семпли" във въпроса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Аз самият не мога да преценя, но съм чел по-запознатите да твърдят, че всеки DAW си има собствен "цвят" ли да го кажа... Песен направена със Самплитюд звучи по-различно от Кюбейс и т.н., въпреки че се ползват едни и същи файлове и методи за микс. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DJ SKRATCH Отговорено Януари 9, 2009 Автор Share Отговорено Януари 9, 2009 Абе да подвеждащо съм го написал, а втория ми пост като се замисля е различно нещо от първия ми въпрос Та значи остава основния въпрос може ли програмите да имат различни нюанси на звук ако ползваме една база от звуци. АКо някой има практически опит нека каже. Например ако наредим нещо и го експортнем в МИДИ и после използвайки едни и същи звуци го просвирвоме с различни секвенсъри? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Правил съм ксперименти как експортват Nuendo и Wavelab Един същи материал го експортвам веднъж през nuendo и втори път през wavelab. И двата файла като ги проверя с audio file comparer (wavelab) излиза, че са абсолютно еднакви, което означава, че поне тези две програми нямат разлика Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Ми те нали са и двете на Щайнберг... Може би при различни компании по има разлика. Я някой гений да каже! Плийс! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Сега пробвах и с Sound Forge и WaveLab и пак няма разлика. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yellow nEuphoria Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Audition има много хубав цвят на звука, дори компресираните mp3-ки звучат добре през него... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BlueZone Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 Аз съм правил съпоставка с едни и същи неща между Cubase, Logic и Pro Tools и аз лично чувам разлики в звука, което по всяка вероятност се дължи на самите енджини на софтуерите. Ако някой е по-светнат технически, може да се захване да го обясни, но аз лично съм се убедил в гореспоменатия факт. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Black Bird Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 (Редактирано) Аз съм правил съпоставка с едни и същи неща между Cubase, Logic и Pro Tools и аз лично чувам разлики в звука, което по всяка вероятност се дължи на самите енджини на софтуерите. Ако някой е по-светнат технически, може да се захване да го обясни, но аз лично съм се убедил в гореспоменатия факт. И аз чувам разлика...Най не ми харесва Cubase, но за жалост бях свикнал с него през годините, та още не мога да се откъсна... В момента пробвам и се "мъча" с ПроТулс ЛЕ и Самплтитуд 10... Коя ти харесва най-много? Редактирано Януари 9, 2009 от Black Bird Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BlueZone Отговорено Януари 9, 2009 Share Отговорено Януари 9, 2009 То и аз съм дългогодишен Cubase юзър, обаче саунда от Pro Tools-a ми звучи най-добре...аз заради това основно се захванах с него...пък и защото смятам да си взимам една Digi 003-ойка и за вкъщи, че така или иначе трябва да си купувам нова саунд карта и софтуер, поне ще ги взема накуп и ще знам, че работя с качествени неща. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VSTi Отговорено Февруари 23, 2009 Share Отговорено Февруари 23, 2009 (Редактирано) Ръчкам ги нещата от около 10 години вече, и мога да кажа убедено ,че ИМА разлика, дори и с един и същ хардуер... Относно кубейса... нещо си е смачкано, колкото и да внимаваш с нивата... При самплитуда нещата са в пъти по-добри, но си признавам, учуден съм от качектвото на експорта при протуулс...един и същ материал, просто звучи почти "аналогово" Редактирано Февруари 23, 2009 от VSTi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Февруари 23, 2009 Share Отговорено Февруари 23, 2009 М ммм да разлика положително има, аз съм си правил експеримент като записвам едно и също със абсолютно еднакви настройки на предусилвателя и на всичко като сменям само програмата за запис. Пробвах със Samplitude, Cool Edit, Cubase и Sonar. Моята класация е следната. 1. Samplitude - най-близо до реалния звук, който влиза от предусилвателя към картата 2. Cool Edit - една идея по-зле 3. Cubase - незнам на мен ли ми се струва, но като, че ли вкарва повече шум отколкото Samplitude и една идея повече високи. 4. Sonar - звука седи някъкси изцъклен спрямо първата програма, направо си го оцветява Жалко, че с ПРОТУЛС не съм пробвал, но нямам възможност. Решил съм скоро да си купя някакъв лецинзиран софтуер. И засега съм се насочил съм Samplitude, но изчаквам че от това зависи и изборът ми на саунд карта. А има ли ранзлика между Pro tools и Pro tools М powered - за карти м-аудио (като интерфейс, качество на запис и т.н-чисто софтуерно естествено) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts