Jump to content
Българският форум за музиканти

По колко часа на ден свирите ?


a12345678903

Recommended Posts

Незнам за вас, но аз колкото и да свиря все не ми е недостатъчно;)

 

За истинско майсторство трябва да си сраснат с китарата, да живееш с нея, да спиш с нея и да не мислиш за нищо друго. От там и производната максима - "Музикант къща не храни":)

 

Но пък при 11000 хиляди потребители във форума, от които болшинството китаристи:) едва ли има повече от 10 такива. Истината е, че когато удоволствието се превръща в задължение или професия постепенно изчезва (поне при повечето хора е така).

 

Някой да има амбициите да засенчи Вай, Сатриани, Б.Б.Кинг, Клептън, Сантана, Малмстийн и останалите виртуози или поне да се нареди сред тях? Тогава да свири по 10 часа и пак ще са малко (изключвам таланта, защото той е голямото неизвестно).

 

Хора свиренете и си радвайте душите, времето е безценно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хора свиренете и си радвайте душите, времето е безценно!

 

Добре го каза :D.

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Колко според вас е оптималното време за свирене ?

Учителят ми по китара вика че трябва да се свири по цял ден за да можеш да развиеш техниката си ?

Искам да споделя че ми се вижда доста трудно от към място на свирене, това да дадеш воля на чувствата си през ...в началото на новият ден според повечето хора е нещо крайно невизпитано???

Къде трябва да се свири(репетира) по това време на ноща, освен клубове?

Като се има в предвид преход от стара към нова техника, според вас за колко време средният китарист може да усъвършенства една нова техника?

 

Както са отбелязали някои колеги, по-важното е да има системност, организираност,поставени цели и задачи и правилно разпределение на времето. Всеки може да си определи сам целите и времето, което може да им посвети. Със сигурност, дори и да се свири само по час-два на ден при правилно използване и разпределяне на това време ще се постигат по-добри резултати, отколкото с многочасово свирене, но неорганизирано и несистемно.

Позволявам си да отправя няколко съвета, които по мое мнение са полезни:

1. Хубаво е да се поставят цели, но конкретни! Например: "Свирене на гама до мажор в първа отворена позиция,в две октави, с осмини ноти ,в темпо 120, във възходящ и низходящ ред". Или пък " Свирене на мажорни и минорни гами в две октави с разтегната форма, с основен тон на 5 и 6 струна, с 16-тини ноти, в темпо 120 и с триоли в темпо 140-150"

Това са примери за някакви конкретни цели, които позволяваг и да бъдат измерени.

2. Измервайте постигнатото! Ако вземем за пример горните цели и измерим темпото, с което се справяме в момента и да приемем, че то е по-ниско от посоченото в целите може да си направите планче за 1,2,3 или 4 седмици, в което всеки ден да се упражнявате за постигане на целта и измервайки темпото ще сте наясно докъде сте стигнали.

Много хора твърдят, че техническите упражнения убиват креативността, но всичко е строго индивидуално. Наистина има хора,които имат страхотни идеи,но не могат да ги изсвирят и идеите им отпрашват в небитието. Просто когато човек се занимава сериозно с инструмента и преследва някакви цели, работи и за идеите си, но и развива уменията си за да провокира все по-нови и по-смели идеи у себе си.

3. Работете с метроном. Ритмическите грешки в музиката най-осезателно се улавят от всеки, докато понякога някой фалшив тон може и да "мине метър ".

4. Записвайте се и се слушайте. Бъдете достатъчно обективни и критични в оценките за свиренето си.

5.Свирете по възможност на живо, не само в къщи.

Нещо много дълго се получи и май прекалено академично. Има и други неща,ама хайде стига засега.

 

Музиката е велика магия и блажен е всеки,който малко или много се е докоснал до нея . Свирете винаги с удоволствие и така...... :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И по 25 часа да свиря ,ако не вкарам акъл все тая,тоест не става само с ядене трябва и акъл:greenball: Така де свиря когато трябва тоест когато имам време за това ,а то все накъсява пусто му и време и мързел убиват ми целия труд :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря между 1 и 3 часа на ден (уикенда може и да отделя повече време). Някои дни дори не свиря. Идеята е точно да имаш определени цели, било то гами, песен или нещо друго. При мен системата заработи откакто си намерих група и почнах да ходя на репетиции. Преди това знаех 10тина парчета (за 2 години свирене) а сега уча по 2 парчета на седмица. Идейното е че тези парчета трябва да ги знам за края на седмицата (репетираме всяка неделя). През седмицата слушам на работа най-вече тези парчета (за разучаване на ритъма и нотите) и като се прибера вкъщи вадя таб-а и ги почвам. Началото на седмицата може и да пропусна да свиря, но за тази сметка си наваксвам в събота. За 2-та месеца в които съм с група съм научил 2 пъти повече неща отколкото през 2-те години преди това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никаква системност не ти трябва не трябва да свириш на ден по 109293812093 техники през половин час, а трябва на ден или на няколко дни да се захванеш само с една техника !! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.