bluelemon Публикувано Декември 22, 2008 Публикувано Декември 22, 2008 Здравейте фенове! Форума е много як. Днес като търсих информация в гугъл и попаднах на него. Изчетох доста теми и направо ахнах. Едно време като бях тийн яко дърпах жици. Не съм свирил никога на някаква маркова китара, а само на разни брадви. Тази китара преди време свиреше и бая съм забивал на нея. Сега чета много неща тук дето не съм знаел никога, а преди време съм свирил сигурно поне 5-6 години. Вчера я изрових тази китарка и ми се прищя в свободното време да си посвирвам. Сега на въпроса ей това е горе-долу състоянието. Струва ли си да се опитам да я поправя. Не очаквам чудеса нито брилянтен звук. Тези адаптери изобщо стават ли за нещо, защото не ми се дават пари за нови? Мисля да я пребоядисам и да сменя ключовете. Прагчетата в началото са доста износени и даже имат леки улейчета. Това много ли е зле и трябва ли (ще мога ли сам) да ги сменя. Електрониката не е нищо особено. Един ключ за смяна на адптерите (преден, заден, двата заедно) и потенциометър за увеличавабе и намаляне на цялата китара. Ами това е засега. Ето и снимките. Цитирай
lissko Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 хаха кво е станало с тая китара бе пич ,аз лично не биг си губил времето с неа Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 22, 2008 Автор Отговорено Декември 22, 2008 Мммм нищо не е станало. Просто е разглобена. Очаквам смислени отговори моля Цитирай
dandilov Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 (Редактирано) Струва си разбира се, но до толкова, колкото да си дрънкаш в къщи. С мерак, търпение и повечко труд ще заприлича на китарка! Успех! Между другото мога да ти подаря ключета от такава китара, за да смениш повредените. Редактирано Декември 22, 2008 от dandilov Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 22, 2008 Автор Отговорено Декември 22, 2008 Струва си разбира се, но до толкова, колкото да си дрънкаш в къщи. С мерак, търпение и повечко труд ще заприлича на китарка! Успех! Между другото мога да ти подаря ключета от такава китара, за да смениш повредените. Ами това ми е идеята за вкъщи пък ако се зарибя и надобрея ще помисля за друга. До колкото знам китарата е преправяна, незнам дали не е правена нещо на майстор. А за ключетата ще съм ти благодарен ако станат. Само дето гледам си от София а аз от Пловдив Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 22, 2008 Автор Отговорено Декември 22, 2008 Ами положението е следното Разглобих всичко възможно без прагчетата по грифа. Имам няколко въпроса. Ще мога ли да си смена прагчетата? С отвертка мога ли да ги сваля и после да набия нови с некъф гумен чук или нещо от сорта. Колко струват най-евтините прагчета на пазара. Там където беше струнника гледам че е бил малко като вкопан. Дали ако го изравня с кит за дърво и след това сложа струнника на равна повърхност нещо може да стане не добре. Какъвто и да е кит за дърво ли мога да ползвам. Ами засега е това. Утре мисля да почвам с шкурката. Цитирай
dandilov Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 (Редактирано) Ключовете мога да ти изпратя с куриер. Не са "цвете", пак са от такава Орфейка, но поне са здрави. Относно дупката на бридж-а (струнника) ако сложиш кит за дърво ще прецакаш звука, пък и кита се пука и рони. По-добре го запълни със смес от дървени стърготини и лепило. Може да го запълниш и с поксипол. Прагчетата се съмнявам, че ще можеш да смениш сам, но ако си достатъчно сръчен - може. От какво дърво е тялото на китарата? Редактирано Декември 22, 2008 от dandilov Цитирай
DYLGIQ Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 (Редактирано) По-добре не се занимавай, ако нямаш време, средства и силно желание. Така като гледам снимките, тия адаптери са много зле, дори да ги оставиш засега, след време ще ги сменяш. Бриджът (струнникът) е вкопан ненапразно - може би е търсен по-малък екшън (струните да са по ниско), щото грифът май не е за това тяло. Дори да смениш ключовете, не знам докога ще издържи онова откъртеното парче от главата с ключа за 6-та струна. Боядисването засега ти е най-малкият проблем. Май ремонтът на тая китара ще е предизвикателство дори за опитен лютиер, съответно и цената ще е висока. В общи линии съветът ми е да си я сглобиш криво ляво и да си я гледаш (ако има сантиментална стойност), но да си купиш друга китара за свирене - ще ти излезе по-тънко, а и ще се накефиш най-после на китарка, а не на брадва . Разгледай обявите в раздела продавам - излизат хубави предложения понякога. Успех! Редактирано Декември 22, 2008 от DYLGIQ Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 23, 2008 Автор Отговорено Декември 23, 2008 Да ясна ми е работата. Не искам да вадя кой знае какъв звук, а просто да свири вярно. Ще ви послушам и няма да влагам средства. Ще я пребоядисам и ще я сглобя, като сменя само ключовете и електрониката ще трябва да пооправя. По натам ще питам за схема на свързване като имаме два адаптера ако не намеря нещо из форума. Весели празници! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 23, 2008 Отговорено Декември 23, 2008 Ето ти смислен отговор: за печката! Цитирай
thurston Отговорено Декември 23, 2008 Отговорено Декември 23, 2008 е, аре пък сега, печката... можеш да си я сглобиш и да я пипнеш тук там и да си дрънкаш на нея, очевидно не искаш чудеса от нея, така че си екстра. за прагчетата те съветвам да не се занимаваш сам. и мисля, че няма да ти излезе скъпо ако я дадеш на човек да ти ги смени. имам спомени, че евтини обикновени прагове не са повече от 20тина лева. поиграй си да я 'стегнеш' и се забавлявай да си дрънкаш в къщи. може да ти дойде мерак, а тогава винаги можеш да си купиш някое Squier-че или нещо в тоя диапазон и да качиш един level. приятно дрънкане! Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 23, 2008 Отговорено Декември 23, 2008 Сметни най-скъпите части които смяташ да инвестираш и сам ще разбереш дали си заслужава загубеното време. На тази китара цялата електроника и е за боклука. Ключовете и те. Имай предвид, че рефрета не е само махане и набиване на нови прагчета. Има и работа по грифа. Цитирай
vlex Отговорено Декември 26, 2008 Отговорено Декември 26, 2008 Мда, рефретингът предполага доста прецизност, но очевидно ти не държиш на вярност или прецизност, така че в случаят не виждам смисъл да се обяснява. Доколкото виждам за теб това е просто дъска, на която искаш да "забиваш жици" през свободното време. Еми няма как да стане, пич. Ще трябва да се бръкнеш най-малкото за качествена електроника (под качествена разбирай елементарни хъмбъкери, а не орфейски адаптери (предполагам не си виждал какво представляват едните и другите)). Също така огромно значение има и дървото на изработка, но тъй като не ти се дават пари мисля, че няма значение, пък и ти вече си имаш дървении - колко ще стават за "забиване на жици, фен" е друга тема. Както Дългият ти каза - има причина бриджъ да е вкопан в дървото, а именно по-нисък екшън. Напълно е възможно и така да са се опитали да настроят китарата допълнително (играчка да изравнят и наместят мензурата според грифа). За ключовете е добре да дадеш някой лев за нови. Кратка равносметка какво трябва да купиш, пък дори и на старо: ключове фретове потове адаптери жакове-макове и т.н. глупости евентуално ако искаш да пребоядисваш - боя и шкурки, мнооогоо шкурки. Не претупвай нещата. Ако ще го правиш просто я дай на някое дете, което ще се кефи на китарката и така, пък ти си вземи един скуайър или някоя друга дъска и забивай жици на нея... Дерзай! Поздрави, Влад Цитирай
pioneer 306c Отговорено Декември 26, 2008 Отговорено Декември 26, 2008 За тия неща дето ти изброи vlex ще ти отидат 140-200лв. В раздела продавам има добри скуайъри за 150-200лв на които само едни струни трябва да смениш. ето http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49488 http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49445 http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49397 Цитирай
bluelemon Отговорено Януари 13, 2009 Автор Отговорено Януари 13, 2009 Ами ето я китара готова. Всичко е изшкурено, грифа е байцнат, тялото е пръскано със спрей. Цвета е жълт ако не се разбира от снимката. Не съм се втелясвал за дребните недостатъци и не съм полирал до блясък. Ползвал съм мои ключове и наколко то тези които ми прати dandilov. Всичко е екранирано както беше показано във темата за това Алуминиево фолио на двойно лепещо и така. Където беше нужно съм правил връзка с винтове. Общата маса е един калайдисан винт и всичко на него. Електрониката е изцяло нова. Единия адаптер ремонтиран че се беше разпоил единия край на бобината. Значи всичко което съм ползвал (шкурки и други материали за ремонта) плюс нещата за електрониката, кабелите, струните, перцата за китарата и частите за бустера (тази седмица си чакам транзистора) излезе около 50лв. Аз доволен По нататък ако се зарибя може някой колега от Пловдив да ми съдейства да изберем нещо по добро. Поздрави! Димитър Цитирай
Recommended Posts