джани Публикувано Септември 4, 2005 Публикувано Септември 4, 2005 Много ми е интересно - тези от форума, които композират, каква тенденция приемат. Защото в BG се внушава напоследък, че трябва да се тръгне от фолклора ни, от там интуитивно се сещчме за гайди (даже не и за кавали) и ги подпъхваме тук таме. А гайдата има, според мен, доста студен тон, който не се вързва нито с балади, нито с рок, или поне досега никой не го прави убедително. Сещам се, че още Бийтълз пробваха какви ли не инструменти, като започнаха от шотландски гайди и стигнаха до източни инструменти. Не се ограничиха с английския рог. Та, като че ли някак формулата се измества. Ще се опитваме да правим BG музика или авторска музика с каквото ни трябва и както я усещаме. Като начало толкова. Цитирай
npace Отговорено Септември 4, 2005 Отговорено Септември 4, 2005 за какво ти е смешка? иначе флейта, кавал такива неща да има...разни струнни принерно вилончело или цигулка, пиано може. това от гледна точка на псевдо-китарист Цитирай
джани Отговорено Септември 4, 2005 Автор Отговорено Септември 4, 2005 Е, и... къде беше смешката!? Що мъчите гайдите? Цитирай
Fenix Отговорено Септември 4, 2005 Отговорено Септември 4, 2005 Много ми е интересно - тези от форума, които композират, каква тенденция приемат.Защото в BG се внушава напоследък, че трябва да се тръгне от фолклора ни, от там интуитивно се сещчме за гайди (даже не и за кавали) и ги подпъхваме тук таме. А гайдата има, според мен, доста студен тон, който не се вързва нито с балади, нито с рок, или поне досега никой не го прави убедително. Сещам се, че още Бийтълз пробваха какви ли не инструменти, като започнаха от шотландски гайди и стигнаха до източни инструменти. Не се ограничиха с английския рог. Та, като че ли някак формулата се измества. Ще се опитваме да правим BG музика или авторска музика с каквото ни трябва и както я усещаме. Като начало толкова. Експериментирането с различни неща е много хубаво но не винаги значи по-добър резултат. Колкото до гайдата - далече си от истината. Гайдата звучи много меко и се връзва много хубаво в много стилове музика. А в баладите 100% има хубаво приложение. Ако не вярваш чуй Low Man's Lyric на Metallica. Вярно е че инструмента там не е гайда, но има много подобно звучене, тъй като е прекаран през ефект и много лесно можеш да си го представиш как би звучало с гайда. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Септември 4, 2005 Отговорено Септември 4, 2005 (Редактирано) Трябва да се тръгне, откъдето ти се тръгва. Гайдата и кавалът, според мен, чудесно придръпват вниманието и добавят доза мистериозност. За мене музиката трябва да рисува. И подправката, която се придава така, е именно мистериозност. В зависимост от контекста и мотивите, бих могъл да го усетя примерно като висота и визуализирал като буйна във висините природа. <_>А рокът, заедно с източните инструменти, би могъл пък прекрасно да се съвмести и с източни пентатоники. Тогава ще е много интересно... Редактирано Септември 4, 2005 от Stone Цитирай
adXok Отговорено Септември 4, 2005 Отговорено Септември 4, 2005 Аве гайди, цитри, кавали, зурни... Кат го чуя в главата си, тогава ша дира да ги запиша... Не си намирам виолончело, а ми трябва за едно парче от 1997-ма... всъщност първото ми самостоятелно изкомпозирано парче!? И флейтички за едно друго, кавал също... ама айде да не досаждам! Цитирай
Fenix Отговорено Септември 4, 2005 Отговорено Септември 4, 2005 Аве гайди, цитри, кавали, зурни...Кат го чуя в главата си, тогава ша дира да ги запиша... Не си намирам виолончело, а ми трябва за едно парче от 1997-ма... всъщност първото ми самостоятелно изкомпозирано парче!? И флейтички за едно друго, кавал също... ама айде да не досаждам! Какво им има на инструментите че толкова да се подиграваш? Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 5, 2005 Отговорено Септември 5, 2005 В моята музика идват добре - хорове, струнни щрайхове, дървени и медни духови, понякога (рядко) орган. Трябва да си поекспериментирам и със синтзатори, ма са му доста надолу в листа с приоритетите А за гореспоменатите - има сумати семпли, дето вършат перфектна работа. Пиша си мидито, и после го пращам на семплера. На живо - просто не ги свириме тия неща Затова гледам да им давам ограничена роля Цитирай
Anakon Отговорено Септември 5, 2005 Отговорено Септември 5, 2005 Като стана дума за гайди - изслушай (ако още не си) Shoots and Ladders на KORN (от първият албум) Цитирай
CorvusCorax Отговорено Октомври 21, 2005 Отговорено Октомври 21, 2005 То има много инструменти из фолклорната ни музика, които още никой не е ползвал в нещо модерно. Мене сега примерно ми попадна една триструнна гъдулка (някъде от по Добруджа ще да е) и си мисля колко добре ще се върже с електрическа китара, барабанки... Абе въобще метъл да е Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 21, 2005 Отговорено Октомври 21, 2005 Зависи от музиката. Моето (тесногръдо) мнение е, че в екстремния метъл няма много място за експерименти и гайди. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 22, 2005 Отговорено Октомври 22, 2005 (Редактирано) Аз мисля да постна едно авторско със семпли от замеряне на кокошки със СЛОНОВЕ?!? :idea: Само слонове да намеря от някъде. Ще питам пакман - а да видим какво ще каже. Редактирано Октомври 22, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
CorvusCorax Отговорено Октомври 22, 2005 Отговорено Октомври 22, 2005 Стига бе, Евтиме! А Бриджит Бардо ако го чуе после иди обяснявай че изкуството изисква жертви Цитирай
mengel Отговорено Октомври 26, 2005 Отговорено Октомври 26, 2005 (Редактирано) Когато почнат да липсват идеи за музика, започват големите експерименти за търсене на нови звуци. Не че е лошо, лесно е. Отваряш един виртуален синтезатор, и започваш да сменяш инструментите докато ти прозвучи измислената мелодия - това е. Това е и предимството днес. Направо не знам, в Средновековието как са писали такива велики неща. Гении... Е, досега семпли на гайда не са ми попадали... Но пък съм експериментирал най-вече със стрингове, духови (медни и дървени) и синтове. Много зависи какво искаш да направиш. За мен са по важни идеите. Търсенето на подходящия инструмент идва едва после. Редактирано Октомври 26, 2005 от mengel Цитирай
Recommended Posts