Jump to content
Българският форум за музиканти

акустични пана ?


Recommended Posts

Здравейте!

 

въпросната тема за акустичните пана не я откривам, ако я има моля дайте линк към нея

 

Ще преправям мазето на помещение за свирене. възнамерявам и барабани да вкарам. :recourse:

 

сетих се че бях чел тема относно направата на "акустични пана", с цел поглъщане на звука и намалявене на отразеният звук (ревербераций). доколкото предценявам това ще е основният проблем.

 

надявам се това да има достатъчен ефект, та да не се побърка човек от кънтене в туй мазе.

 

обема на помещението е грубо 4-5 на около 3 на 2 и нещо. моля давайте акъл :rocker:

 

 

ще съм благодарен на съвети от хора, които са минали през подобно преправяне, и като цяло разбират от акустични свойства на материалите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това, което съм виждал до момента като употребявани материали са всякакви видове топлоизолационни пенообразни полимерни плоскости (стириопор, полиуретанова пяна, фибран и т.н.), също тежки плюшени завеси - евтин и добър изолатор, стига да намериш някъде, където разчистват боклуци и да попаднеш на такива, а не да ги купуваш нови :) Виждал съм да се правят и изолации с кори от яйца, но доколкото се сещам от същата тема, за която говориш, май ги бяха изкарали по-скоро митове и легенди тия кори. Нямам ясен спомен за съжаление. Иначе барабаните няма как да ги заглушиш - ще се чува не, ами направо ще подскачат комшиите отгоре. При нашият барабанист хем е изолирано, хем е тухла, хем е на 3 метра под най-близките съседи и пак ония му тропат чат-пат, че думкал силно :lol: Успех с начинанието! Ще ти трябва :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

 

едит: сетих се, че барабаните могат да се заглушат с елементарни побългарявания - 2 листа А4 залепени с по едно парченце тиксо в горния (и евентуално долния) край на солото и алт темпаните, одеало в касата и за чинелите да измислиш нещо, което да обира също високите. Между другото това с листата някои си го ползват не за заглушаване, ами да си свирят - като обере високите някои ги кефи повече - въпрос на вкус ;)

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си че основния проблем е отразения звук от стените, пода и тавана. Той е почти решен в така наречените "anechoic chambers". Ето снимка от такава. Това е куб, с размери окоо 10х10х10м, изцяло облицован с призми или пирамиди от порест материал, подобен на много плътен дунапрен. Давам този пример, за да илюстрирам принципите, които се използват:

- колкото е по-голямо помещението, толкова по-добре, като височината е също толкова важна, колкото и другите два размера (за пълнота го споменавам)

- материала на облицовката трябва да бъде с колкото е възможно повече открити пори с различни размери, и колкото е възможно по-тежък. Задължително трябва да има нисък модул на еластичност, т.е. на пипане да е сравнително мек.

- стремежа при разположението на отделните елементи трябва да е да се получат множество повърхности и да се избягват правилните геометрични конфигурации. Това е с цел отразения звук да се разпръсква равномерно в помещението. Формата и разположението на призмите на картинката е такава, че много трудно звуковата вълна може да попадне под такъв ъгъл че да бъде отразена към центъра на стаята. Почти всичко отразено се удря в друга призма, после в трета и т. н, като при всяко отразяване интензитета значително намалява. Също така геометрията, в комбинация с порестия материал образуват огромна абсорбираща повърхност.

 

Всичко това, разбира се е строго теоретично, но може да те ориентира към какво да се стремиш.

Ето още няколко по-конкретни неща за твоя случай:

- не пропускай да вземеш мерки за отраженията от пода и тавана - например някакъв по-тежък килим на пода, за тавана не знам какво може да се измисли

- имай пред вид че в такова малко помещение има голямо значение къде седят озвучителните тела, както и слушателя, така че може да експериментираш с размествания ако има негативни ефекти.

- по-добре е да източниците на звък да не са непосредствено до стена или още по-лошо - в ъгъл.

- каквито и мерки да вземеш, ниските честоти винаги ще са проблем поради размера на помещението. Всичко казано дотук е борба с отраженията на високите честоти.

- не знам какви материали ще са най-практични за твоите цели. Стиропора и други подобни топлоизолации твърдо не са неподходящи. Може би някакви по-плътни завеси ще свършат работа(колкото по-надиплени, толкова по-добре). Може да се сложат и няклко пласта. Гладката корава стена е най-неблагоприятния вариант. Може да се помисли за някаква пръскана мазилка, в комбинация с други мерки, но нямам представа доколко ще е ефвктивно.

 

И на края държа да те предупредя че нямам практически опит в подобни начинания, така че не ми приемай съветите за 100% приложими в реалния жвот. Особено ако са свързани с инвестиции:thumbs_up:

Редактирано от byclops
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

понеже се занимавам и със строителство знам че и гипсо картона е добър звуко изолатор при монтаж между него и стената остава разстояние където за по голям ефект може да се сложи каменна вата вече в/у самия гипсокартон се слагат акустични плоскости които са перфурирани и като се боядисат изглеждат мн добре(би трябвало да ги има в магазините за строителни материали и бриголаж) но всичко това излиза малко солено

Редактирано от koceko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все си мисля, че относно шумоизолация спасение няма.Където има стена ще се чува, където има комшии, ще им кънти.

С гореспоменатите средства можеш да обработиш акустично помещението, но отвътре.Това че си убил честотите вътре, НЕ значи, че не се чува отвън.Казвам ти го от личен опит.Въпреки че сложихме вата+гипсокартон, стари кадифени седалки от киносалона, одеала и дюшеци по стените и тавана, винаги разбирам кога барабаниста е дошъл преди мен.

Обаче вътре ни е много добре, убихме високите честоти от помещението, както и гадната стайна реверберация.И микрофониите понамляха драстично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре може би е така - по стените, пода и тавана има специализирана звукопоглъщаща вата. Върху нея има твърда конструкция, държаща окачени за стените и подовете твърди плоскости на разстояние от стените - по стените и тавана това е гипсокартон или специализирани плоскости,а по пода - плоскоссти със замазка отгоре - втори под. Конструкцията трябва да е такава, че да има демпфери на елементите, които захващат вътрешната конструкция за външните стени, така че вибрацията по вътрешните твърди стени да не се предава на външните стени през захващащата конструкция и да не се получават резонанси в самата конструкция и вътрешни стени, а ватата между двете "черупки" да демпва вибрациите, разпространяващи се във въздуха в пространството между плоскостите и стените.

Вече вътре, за самите плоскости могат да се залепят пана, за да се предотврати отражението на звука вътре, за звукопоглъщане в помещението.

 

Това колко и каква вата и какви плоскости трябва да се ползват, можеш да прочетеш на много места, включително във специализирани списания дори по строителство. Фирми предлагат материали, като имат таблици със съответните коефициенти на звукопоглъщане. Предлагат и съответните конструкционни елементи и замазки. Така, знаейки звуковото налягане вътре и желаното ниво на затхване, можеш да изчислиш приблизително колко изолация трябва да сложиш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въпросната тема за акустичните пана не я откривам, ако я има моля дайте линк към нея

За да не преписваме, каквото пише в нета отново :rolleyes: Ето ти линка към (предполагам) темата:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=16718

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за информацията дотук!

 

 

вече изпразних помещението, следващите дни продължавам с чистене. измерих го но понеже бах изморен забравих да видя колко е височината :D

 

 

 

за момента ще проверя колко ще ми струват материалите, да покрия стените и тавана с мин. вата 5 см дебела, и гипскартон. също и металната врата ще мисля как да поркия по същият начин. може би ще е дамо вата и плат, или поне шперплат вместо гипскартон.

 

другият вариант, ако видя че няма да се справя с горното финансово, е да си паправя въпросните "акустични пана". мерси че мо дадохте линк към темата !

 

 

ето план на помещението:

 

mazetz6.jpg

 

хубавото е , че между мазето, и първият жилищен етаж има един етаж с гаражи, магазини).

надявам се ако тавана бъде покрит с 5см минерална вата и гипскартон, няма да се чува до първият етаж? как стоят нещата на практика?

 

ще ми се да се погрижа първо да това, да нямям проблеми със съседите (демек те да не чуват шум). постепенно - примерно стена по стена, ще покрия и останалото.

 

малкото място долу, което е метър на метър и полвина, в момента е натъпкано с кашони с разни джунджурии. според вас, ако го отделя с плътна завеса, достатъчно ли ще е ? ще представлява ли проблем?

 

ако можете да ми дадете конкретни идей за решението на това мазе ще ми помогнете много!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи с каква уредба свириш.Примерно аз с кабинета ми 2по12 с говорители по над 100дб и 100вата глава....чувам си се винаги, ако не е подходено профисионално към шумоизолацията с помощта на доста финансови средства......и правя концерт за съседите въпреки че са на 30/40 метра от вкъщи, а съм на центъра, където има шумен трафик(все пак града се казва Шумен, какъв да е трафика?!)...Кажи на какво ще свирите?

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най шумното ще е май дръм сета на един приятел, в който разбира се ще натъпчем с дюшеци.

не знам ни кой, ни на кво ще свири. за себе си правя място където да мога да слизам да посвирвам необезрокояван. ще предоставя помещението и на приятели, тва ми е плана. може по някое време да се ползва и по-активно като репетиционна.

 

ще ми се най вече без грижи да се остава там и в малките часове, ако се случи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти потърся въпросните таблици с коефициенти ако мислиш да смяташ, защото според мен изолация си струва да се прави само тогава, когато е сигурно, че ще свърши работа. като ще слагаш стени, имай предвид и това,което ти казах за връзките между стените. Имай предвид и че не всяка вата има звукоизолационни качества.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря зе предложението! не се чувсвам достатъчно компетентен, че да се захвана с подобни изчисления.

събирам мнения и примери как да третирам туй мазе. ще потърся и през познати някой който е минал през това, и ми се ще да видя какъв е резултата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето от съветите, които ти дават момчетата, ще третират акустичните свойства на самото помещение, но няма да задържат всичко вътре. Евтим е прав, че основният проблем е пренасянето на вибрациите от изолационните материали по самата конструкция на сградата и конкретно що се отнася до барабаните, това ще ти е най-голямата главоблъсканица. Трябва да решиш нещата цялостно с един вид построяване на стая в стаята. Особено важно е барабаните да не са поставени на пода, а на някаква платформа закрепена с гъвкава връзка за него. За стените, най-бюджетният вариант си остава вата + нещо друго - не ти препоръчвам шпертплат, гипсокартонът върши по-добра работа, но трябва да е надупчен. Задължително оставяй разстояние между отделните слоеве звукоизолационни материали, за да не се пренасят вибрациите директно от единия на другия - въздухът е най-добрият изолатор в случая.

 

Ето какво ми роди главата като ти гледах чертежа:

mazetz6be6.jpg

 

Това спретнах на примависта с пейнта. Размерите можеш да си ги прецениш сам. Най-важното обаче, ако се спреш на подобен вариант е да измислиш, откъде ще се проветрява помещението. От опит мога да ти кажа, че това е най-сериозният проблем. А докато свирите все пак трябва да дишате не само собствените си пръдни и потните мишници на барабаниста :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.