Jump to content
Българският форум за музиканти

byclops

Members
  • Мнения

    19
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от byclops

  1. Тук човека предлага сравнително прост DIY вариант за преработване на обикновен нът в компенсиран такъв. Предполагам че това имаш пред вид.
  2. Прав си че основния проблем е отразения звук от стените, пода и тавана. Той е почти решен в така наречените "anechoic chambers". Ето снимка от такава. Това е куб, с размери окоо 10х10х10м, изцяло облицован с призми или пирамиди от порест материал, подобен на много плътен дунапрен. Давам този пример, за да илюстрирам принципите, които се използват: - колкото е по-голямо помещението, толкова по-добре, като височината е също толкова важна, колкото и другите два размера (за пълнота го споменавам) - материала на облицовката трябва да бъде с колкото е възможно повече открити пори с различни размери, и колкото е възможно по-тежък. Задължително трябва да има нисък модул на еластичност, т.е. на пипане да е сравнително мек. - стремежа при разположението на отделните елементи трябва да е да се получат множество повърхности и да се избягват правилните геометрични конфигурации. Това е с цел отразения звук да се разпръсква равномерно в помещението. Формата и разположението на призмите на картинката е такава, че много трудно звуковата вълна може да попадне под такъв ъгъл че да бъде отразена към центъра на стаята. Почти всичко отразено се удря в друга призма, после в трета и т. н, като при всяко отразяване интензитета значително намалява. Също така геометрията, в комбинация с порестия материал образуват огромна абсорбираща повърхност. Всичко това, разбира се е строго теоретично, но може да те ориентира към какво да се стремиш. Ето още няколко по-конкретни неща за твоя случай: - не пропускай да вземеш мерки за отраженията от пода и тавана - например някакъв по-тежък килим на пода, за тавана не знам какво може да се измисли - имай пред вид че в такова малко помещение има голямо значение къде седят озвучителните тела, както и слушателя, така че може да експериментираш с размествания ако има негативни ефекти. - по-добре е да източниците на звък да не са непосредствено до стена или още по-лошо - в ъгъл. - каквито и мерки да вземеш, ниските честоти винаги ще са проблем поради размера на помещението. Всичко казано дотук е борба с отраженията на високите честоти. - не знам какви материали ще са най-практични за твоите цели. Стиропора и други подобни топлоизолации твърдо не са неподходящи. Може би някакви по-плътни завеси ще свършат работа(колкото по-надиплени, толкова по-добре). Може да се сложат и няклко пласта. Гладката корава стена е най-неблагоприятния вариант. Може да се помисли за някаква пръскана мазилка, в комбинация с други мерки, но нямам представа доколко ще е ефвктивно. И на края държа да те предупредя че нямам практически опит в подобни начинания, така че не ми приемай съветите за 100% приложими в реалния жвот. Особено ако са свързани с инвестиции
  3. Възможно е да е необходимо да се преработи нъта, т.е. да се уширят прорезите за струните. Имай пред вид, че въпреки че не изглажда така, това е деликатна операция и трябва да се направи от специалист и със съотвените инструменти.
  4. Ако във Фактор cube 30 стува 500лв, cube 60 ще е поне 650лв. А към цената от Thoman трябва да си добавиш и 30 евро транспорт. За да допринеса към объркването ти, мога да ти предложа да погледнеш и някои модели на VOX, например: VOX AD50VTXL VOX AD50VT112 Много хора по форуми и ревюта се кълнат във valvetronix-технологията, която те използват. Семплите, които съм чувал също са доста добри. Преди време мислех да взимам моделиращо комбо и тогава VOX ми се видя оптимума цена-качество. Относно thomann - два пъти съм пазарувал от там и двата пъти ми скъсаха нервите. Единия път ми взеха 70 евро за шипинг вместо обявените 30. И двата пъти имаше огромния забавяния (3 седмици и 6 седмици вместо 5-7 дни), като никой не можеше да ми каже къде е пратката и кога/дали ще дойде. В крайна сметка смятам че причините за проблемите са родните пощи и взаимодействието им с околния свят, и също в това че thomann използват услугите на DHL, които си партнират с българските пощи за евтините пратки. Тази информация е от преди година-година и половина. Нещата може и да се подобрили, или просто да съм имал лош късмет. Друг вариант за онлайн пазаруване е http://www.musicstore.de, които шипват с UPS. Нямам личен опит с тях, но доколкото съм чел предимствата са следните: - доставка до вратата - нормални/предвидими срокове на доставка - най-важното според мен: възможност за online tracking- във всеки момент знаеш положението и статуса на пратката В крайна сметка мисля че за много неща си струва да се пазарува online, а за още повече неща просто няма друг вариант. Но човек трябва да се въоражи с търпение и да се настрои за неочаквани проблеми.
  5. В допълнение към всичките комплименти, към които се присъединявам , искам да кажа че според мен се справяш чудесно с "монолога пред камера". И съдържанието, и предстваянето са на много високо ниво
  6. byclops

    Номощ

    Според мен на тази китара (така като я гледам) трябва да се сложат найлонови струни. Въпросът найлонови или метални не е въпрос на вкус, а на конструкция на китарата. Ако се сложат метални струни на китара, направена за найлонови можеш да я повредиш (да изкривиш грифа, който е предвиден за по-малко усилие). Аз съм го правил, та знам Но нека някой по-знаещ да се изкаже дали китарате наистина е за найлонови струни.
  7. Не е тайна че новите Hagstrom се правят в Китай Ето например един линк в който се споменава че новата им фабрика е в Китай. Моя го поръчах от Thomann. По мое мнение едва ли скоро ще видим подобни относително екзотични китари оп нашите магазини...
  8. Вече от близо седмица съм собственик на този Hagstrom Super Swede
  9. byclops

    Fame

    Някъде бях чел съм че друга част от нещата им се прави от Laboga. Май ставаше въпрос за някои лампови усливатели
  10. Не разчитай на Money-back гаранцията, тъй като няма да ти възстановят транспортните разходи (и в двете посоки). Това ще излезе половината от цената на китарата, че и повече! Според мен си струва само ако живееш в Германия или ако се набуташ с нещо скъпо, което не ти харесва. Също така силно ти препоръчвам да избягваш томан. В момента тече пета седмица откакто си чакам последната пратка! Вече съм извън Money-back гаранцията, а още не съм си получил нещата Миналата ми поръчка пътува 3 седмици. Най лошото е, че след като я пратят нямаш никакъв начин да си следиш пратката и неизвестността е силно изнервяща! Доста хора тук препоръчват като алтернатива musicstore.de, тъй като доставят с UPS. Относно китарата, не съм пробвал HB, но аз имам ето такава Jack & Danny и ми харесва значително повече от Squier strat-a на брат ми. Много по-стабилен hardware, по-удобна за свирене, звучи чувствително по-добре (акустично, тъй като в усилвателя и двете звучат еднакво зле поради отвратителните си адаптери). Трябва да отбележа обаче, че мойта е купувана преди седем-осем години, така че сегашната продукция може да е съвсем различна. Също ми стана интересно че обмисляш Jackson като алтернатива, тъй като тя е доста различна китара от Harley Benton-a за който питаш.
  11. byclops

    Thomann.de

    ^ Бях чел някъде по хелповете на томан че трябва да се шипне до там в случай на проблем. Реших да споделя и аз моя горчив опит с Thomann/Deutsche Post/Бългаски пощи за архива - Случка 1: лято'07 Поръчвам си усилвател +разни дреболии от Томан. Чета във сайта :4-6 дни доставка с DHL. Поискаха ми 70 евро доставка вместо 30 и се навих, понеже усилвателя беше единична бройка и се страхувах да не го вземе някой друг докато си разменяме обяснителни е-мейли. Между петия и десетия работен ден след шипинга се оглеждах като ненормален за оранжеви DHL камиончета На десетия работен ден (2 седмици) писах писмо до томан с молба да проверят какво става, като успоредно с това почнах собствено разследване. След няколкодневно четене на сайтове, ходене по различни пощенски станции, офиси на DHL и пр. стигнах до извода че трябва да си търся пратката на митницата. Там все още нямаше нищо за мен. Една служителка ме информира че в зависимост от това "кога тръгва кораб"(!!!!) пратката спокойно може да пътува 2-3 месеца от Германия до тук! Може да си помислите че се шегувам, но цитирам точно Междуременно томан ми пратиха някакъв неизползваем tracking number и ме посъветваха да се обърна към "local DHL office". Наложи се да им разясня в един подоробен е-мейл как точно са ми пратили пратката и от кого трябва да търсят информация за нея. В крайна сметка точно 3 седмици след изпращането ми казаха че пртката е била качена на грешен самолет (за Гърция), и понеже не се знае кога (и дали!) ше стигне до мен ми дадоха една декларация да попълня и да им пратя в която делегирам правото си да търся обещетение на Томан, за да ми възстановят парите от застраховката. За щастие същия ден, още преди да им пратя декларацията получих известие и си прибрах колета. -Случка 2: нова година'08 Въпреки опита ми от случка 1 реших да си поръчам китара от томан с идеята че няма да я мисля- когато пристигне, тогава. Шипнаха я на 3 януари. На втората седмица започнах да очаквам да пристигне. На третата седмица (23 януари) отидох до митницата, където ми казаха че "има забавяне" и в момента получават пратки от декември, така че нямало смисъл да проверявам. Аз все пак проверих, но уви- нищо. На четвъртата седмица (31 януари) също нямаше нищо. Казаха ми: спокойно, ще дойде Утре стават 5 седмици откакто пратката пътува. Вече тотално изгубих търпение! Яд ме е че разбрах за musicstore.de след като поръчах, но имах около ден възможност да отменя поръчката, която не използвах. Извода: Повече НИКОГА, ама никога няма да пазарувам оттам. Поне не и докато шипват по този начин!
  12. Здравей, Fenix! Предполагам вече си си избрал усилвател На мен ми предстои избор при много подобни обстоятелства, така че ще съм ти благодарен ако споделиш на какво си се спрял и какви са впечатленията ти. Също така ако си тествал някой от усилвателите на които беше хвърлил око ще се радвам да чуя отзиви! Засега аз клоня към VOX AD30VT- навсякъде само хвалебствия намирам за звука му, но силно се изкушавам да взема нещо 15 W лампово като споменатия от теб Peavey Windsor или Laney VC15-110 + някакво добро педалче за дист. БТВ, някой знае ли дали в София се продават Peavey или Laney? Също така - ако някой е пазарувал тази година от http://www.thomann.de - плащат ли се там някакви допълнителни такси, ДДС или само цената, която е в сайта + доставката? Благодаря
  13. byclops

    Jackson

    Извинявам се, сбъркал съм линка втори опит Естествено, има стотици други сайтове, които обясняват как става това
  14. byclops

    Jackson

    Височината на струните на повечето ел. китари, включително и Джаксъните за които говориш се регулира. Рядко се случва китарата да е нагласена перфектно още в магазина. Ето една страничка на която се обяснява как става това цък По принцип е добре струните да са ниско, но имай пред вид че могат да бъдат и прекалено ниско
  15. byclops

    Jackson

    Според мен floating tremolo означава Floyd Rose или негова производна. Тремолото на стратокастъра обикновено се нарича synchronised tremolo или vintage tremolo. Иначе съм съгласен с това което казваш
  16. byclops

    Zoom G2 звук

    Aко не е тайна от къде си купи Г2 и колко ти излезе?
  17. byclops

    Q: Стойки

    В Технополис Младост - 25 лв.
  18. Малко ОТ, но все пак ще питам На кой от по-скъпите модели си хвърлил око?
  19. byclops

    Jackson

    А някой има ли впечатления от X серията на Jackson? По-конкретно са ми интересни Warrior и Dinky.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.