thurston Публикувано Ноември 22, 2004 Публикувано Ноември 22, 2004 исках да попитам някои от вас дали има опит в изолирането на шума и въобще основните пунктове при приспособяването на дадено помещение за репетиции. някои ми казват с вата да го изолирам, други слагали дунапрени и стиропори, трети дюшеци ковали по стените па кори, па ...та нека всички да споделят некъв опит и да дадат съвет на ентусиастите.!!!мерс/ Цитирай
IvanDTr Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 Ех, приятел, немаш си хабер, колко е обширна тази тема. Имам четири проекта на студио зад гърба си, так че ще ти кажа. Ако е за репетиционна, целата ти е да изолираш шума да не пискат съседите и да нямаш реверберация. За тази цел се ползва минерална вата - дюшечета, 100,50,5 с 75 кг/м3 плътност. поставят се върху скара от бичмете или алуминиеви профили 5 см дебелина, поставени на стената прес 50 см. От горе се покрива с гипскартон, с дебелина 1,2 см, фугите се фугират с uniflot (ползвай само тази смес, защото всяка друга се напуква до една седмица след полагането и) и се боядисва с латекс. Ако е за студио, :think: трябва чертеж на помещениата, изчисляват се интерференциите, дифракциите, стоящите вълни, намира се оптимално решение за заглушаване, дълга и брадата работа Ватата трябва да бъде минерална, защото стъклената няма звукоизолационни качества. Същото е за дунапрена и стиропора, които са само термоизолатори. Дюшеците помагат донякъде, защото им липсва плътност. Цитирай
YtseJam Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 Днес ще снимам няколкото статии в Модърн Дръмър, които са посветени на този въпрос (бях споменал преди в друга тема) и ще ги постна, там има доста пространни разяснения. Цитирай
thurston Отговорено Ноември 22, 2004 Автор Отговорено Ноември 22, 2004 за репетиционна е хавата, малко стайче за ре5ицийки. за студио не съм изпил още толко бири, млад съм и не разбирам от изчисления.пич, ако можеш постни ги тези мат'ряли, сигурно ще помогнат и мерси за което! други предложения??? (а че е обширна обширна е темата, ама нема да бегаме мноу офтопик и ще си свърши работата) Някой друг правил ли е ре5иционна? пп--ivandtr--ватата в/у дъсчиците или м/у тях, е това трудно ми го ражда главата...мерси, приятелю! Цитирай
antonium Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 с групата сме правили евтина репетиционна важното е за съседите и да не кънти . даже по-важното е да не кънти става с одеала пробихме дупки на 20см от тавана и направиме мрежа от корда. опънахме одеалата върху мрежата, и опънахме и одеала по стените. важното е между одеалата и стената(тавана) да има разстояние (или поне така си мисля) обрахме реверберацията и :read: съседите вече половин година ни търпят. :arrow: целта, дето се вика, е изпълнена. :arrow: mission complete:) :violin: Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 Първото което аз бих направил е да изолирам самите озв. тела от конструкцията на сградата. Идеалният вариант е да са на въжета/вериги , ако не - яка подложка под всяко - листове гума, дунапрен и пр. (материали с разл. плътност). Ако успееш с това задачата ти става доста по-лесна при обработката на стените. барабаниста също трябва да го окачите на въжета под тавана Грешка, само отделете барабаните - пак подложки или много пясък в дъсчен подиум. Обърни внимание на вратите и прозорците - трябва да се затварят ПЛЪТНО. Добър тест е с лист хартия - слагаш го на рамката и затваряш. Ако се вади лесно значи имаш още работа Успех! Цитирай
sw1tched Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 Synchu говореше за кори от яйца JoiNT_NaTuRe спомена, че не трябва да има голи стени и пода да е поне с мокет разбойник изолира озвучителните тела от конструкцията на сградата IvanDTr каза някви неща дето хаха не ми е дорасъл мозъка за тях Начи след малко ще се опитам да ви опиша подробно моита ситуация да ми кажете какво е най разумно и лесно да направя. Цитирай
sw1tched Отговорено Ноември 22, 2004 Отговорено Ноември 22, 2004 Хех малко на ръка начертано, дано схванете идеята Най-проблемни са ми пода и стената която делим със съседите ( 5 ) , също така на стената срещу вратата има 3 прозореца. Разбира се 3,4 също не са за пренебрегване защото майка ми за жалост не е особен фен на метъла. Ако зависеше от мен нямаше да ми дреме ако изглежда като някакво ъндърграунд студио, но тъй като и родителите ми живеят тук дайте съвети така, че да не ме изхвърлят ако го направя btw пропуснах да начертая леглото до второто бюро. Цитирай
IvanDTr Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 за репетиционна е хавата, малко стайче за ре5ицийки. за студио не съм изпил още толко бири, млад съм и не разбирам от изчисления.пич, ако можеш постни ги тези мат'ряли, сигурно ще помогнат и мерси за което! други предложения???(а че е обширна обширна е темата, ама нема да бегаме мноу офтопик и ще си свърши работата) Някой друг правил ли е ре5иционна? пп--ivandtr--ватата в/у дъсчиците или м/у тях, е това трудно ми го ражда главата...мерси, приятелю! ватата е м/у дъсчиците, отгоре е гипскартона на пода, ако може ж/у замаската се слага минерална вата - 110 кг/м3. Това са много твърди дюшечета. Ако има пари под тях е добре да се сложи и корк. Отгоре се прави лека замаска и се покрива с настилка, която не е електростатична. За стените при съседите, ползвай дъсчице 8 или 10 см и два пласта вата 4 или 5 см. Отгоре два пласта гипскартон, като е многоважно фугите да се разминат. Кори от яйца не слагй. Те не вършат, ама никаква работа. :wall: Цитирай
synchu Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 Кори от яйца не слагй. Те не вършат, ама никаква работа. :wall: Вършат пък! При добро разположение и същата тази минерална вата отдолу... Цитирай
bulby Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 IvanDTr - изключително полезна информация, може някой ден и аз да се захващам с подобно начинание. Мерси много ! Цитирай
IvanDTr Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 Кори от яйца не слагй. Те не вършат, ама никаква работа. :wall: Вършат пък! При добро разположение и същата тази минерална вата отдолу... Само като покривен материал. Звукопоглъщащите им качества са много малки и някъде около 4-6-те KHz. Повярвайте на опита ми. Първото студио, където съм работил, беше с такива кори, така че знам за какво иде реч! :wall: Цитирай
synchu Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 Е все пак за репетиционна се пише - не за студио Но в древни времена така действахме и вършеше не лоша работа, най-вече поради липса на друго ( вкл. и на информация). мерси за инфото! Цитирай
thurston Отговорено Ноември 23, 2004 Автор Отговорено Ноември 23, 2004 бе знаете ли, кефа е че няма съседни стени с други сгради, а е малка къщичка с дворче а другите къщи са на 10 метра.въпроса (особено на барабаниста) е да се свири от 2-4 без тия изобщо да се досещат кво се дъни вътре. благодаря на всички които постват! any more suggetions? някой има ли инфо за цени на мин.вата и гипсокартон? дървените плоскости (шперплат или тези от пресовани стърготини) имат ли някакви звукопоглъщащи качества? Цитирай
IvanDTr Отговорено Ноември 23, 2004 Отговорено Ноември 23, 2004 Това, което съм написал е дейсвително за репетиционна, защото за студио, се правят допълнителни изчисления и при нужда стените се изолират с допълнителни изолационни материали. ПДЧ плоскостите, също имат изолационни качества, но в по тесен спектър от гипскартона. Освен това те действат и като рефлектори и може да се увеличи кънтенето в долни средни честоти, което е много неприятно. Най ефтиния вариант е минералната вата ор 45 кг/м3 до 75 кг/м3 плюс гипскартон. Минералната вата е 4,5 - 7.5 лв на дюшече, което е половин квадрат. Гипскартона - незнап колко е. Мисля (по спомен), че беше 11,12 лв плоскост 200/120/12 см. Нещо такова! Цитирай
Recommended Posts