Evtim Djerekarov Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 (Редактирано) В общи линии няма елекрическа солид боди китара с плосък фборд, или ако има, поне се среща твърде рядко. Може радиуса да е голям(по-плоско) или малък(по-обло), но радиус обикновено има. Както писах горе - ако радиуса е цилиндричен и е по-малък, когато се правят бендове на високите позиции има повече проблеми с опирането на струните в прагчетата. Затова често се правят конични радиуси, като радиуса става все по-голям(и фингърборда по-плосък) с изкачване към високите позиции. Така, на първите прагчета фингърборда е объл и е удобен за барета, а на горе става по-плосък и е добре за бендове. Твоя конкретен случай(разликата между двете китари) е просто резултат от разлики в качеството на двата грифа/работата по прагчетата, както и може би от различен сетъп сетъп. Редактирано Април 15, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
AXE Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 Затова често се правят конични радиуси, като радиуса става все по-голям(и фингърборда по-плосък) с изкачване към високите позиции. Така, на първите прагчета фингърборда е объл и е удобен за барета, а на горе става по-плосък и е добре за бендове. Не трябва ли да е обратното?! При бенд струната ще опира по-малко в по-високите позиции, ако те са по-ниско. Т.е. би следващо там извивката да е по-голяма. Или аз нещо не разбрах!? Цитирай
synchu Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 ^Както Евтим каза На английски се нарича compound radius на първите позиции по-малък, към последните по-голям (т.е. по-плосък) радиус. При много лютиери като Suhr например това е най-често предлаганата опция за фингърборд като добро универсално решение. За шредмастърите - плоски 15 - 16" радиус, макар че не е задължително, и както обикновено - въпрос на вкус :-) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 (Редактирано) @AXE: Не съм мислил защо точно се получава така, но много хора споделят това мнение. А и представи си, какво се получава, ако бенднем 3-та струна надолу... http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard Редактирано Април 15, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Slide Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 В общи линии няма елекрическа солид боди китара с плосък фборд, или ако има, поне се среща твърде рядко.Може радиуса да е голям(по-плоско) или малък(по-обло), но радиус обикновено има. Не знам, сега гледах фборда. Радиуса е пренебрежително малък по целата му дължина. Тоест е почти равен и плосък. Цитирай
rdg_design Отговорено Април 15, 2009 Автор Отговорено Април 15, 2009 Дебелината на грифа,широчината и радиуса са свободен избор за всеки,според големината на ръката и дебелината на пръстите. Поздрави RDG Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 Добре де защо изрязахте тялото напречно на жилките като ще го боядисвате и няма да се виждат? Повечето следящи темата останахме с впечатление че ще е само лак Цитирай
rdg_design Отговорено Април 15, 2009 Автор Отговорено Април 15, 2009 Добре де защо изрязахте тялото напречно на жилките като ще го боядисвате и няма да се виждат?Повечето следящи темата останахме с впечатление че ще е само лак Още малко търпение и отговорите в крайният резултат. С уважение RDG Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 ^ Е то крайния резултат е ясен. въпроса беше друг Цитирай
OtsirH Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 Щото ако се реже от заготовката от слепените орехови дъски по тяхната дължина ше се направи едно тяло, а така като е напречно печелим 2 тела "хитро" Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 Тоя гриф, дето сте го направили лично на мен повече ми прилича на IT гриф - като на BC Rich. Натикан в тялото и завит с болтове. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 15, 2009 Отговорено Април 15, 2009 Mного доволно започва да изглежда. Вече започвам да очаквам скорошни семпли . Цитирай
rdg_design Отговорено Април 16, 2009 Автор Отговорено Април 16, 2009 Здравейте,докато изчакваме съхненето на някои слоеве,някой ще има ли търпението подробно да обясни номера с тези семпли? С уважение RDG Цитирай
rdg_design Отговорено Април 16, 2009 Автор Отговорено Април 16, 2009 В смисъл? Не знам как се качват семпли. Цитирай
Recommended Posts