Jump to content
Българският форум за музиканти

съвет/коментар


Am-I-Evil

Recommended Posts

Цената няма значение, поне не винаги.

 

Ето това, което ти го показа Феникса е много добро, също на Nikifena Сансамп е супер и също така не пропускай ламповия дист, който прави Metalhammer.

 

Честно казано, имам опит с доста кутийки и тези трите отгоре с нищо не отстъпват на магазинните (даже напротив, по-добри са от повечето) и ще ти излязат малко по-евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Вземи си който и да е дистер, който те кефи - можеш да пробваш.

Освен ако няма да свириш мега хай-гейн звуци, обаче, брутален дисторшън ти е напълно излишен - само ще ти сплеска динамиката на усилвателя и ще го накара да звучи като осичка. Не налитай на много силен драйв.

Щом имаш лампов усилвател, използвай бустерче и се научи да свириш на лампов усилвател. Повечето лампи не свирят на принципа "джъ-джъ" ей така от нищото, както педалчетата и процесорчетата. Лампата изисква да дръпнеш малко струната за да излезе звука, а на повечето лампи, ако се свири рахитично се получава пълна пръдня - хубаво е да свикнеш с това. Нещо от сорта на бос сд-1 според мен ще ти свърши работа - сам по себе си той звучи малко като оса, обаче ако го усилиш повече в лампов амп докарва доста драйв - е, не е баш мега-мощно "джъ-джъ", но ти дава доста възможности.

 

Вие сте направили лампов усилвател, но в какви говорители и кабинет го включваш?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Амиии... всичко е домашно производство (без китарата :yes: ). Баща ми по цял ден се занимава с аудио техника и напоследък работи върху кубето, към което ще се пуска ампа. Замисълът, доколкото знам, е тонколона с 1 пищялка и 1 широколентов говорител (2 в 1 - ниски и средни честоти) + задна мембрана + отделено място в корпуса за допълнителни ефекти, които по-нататък ще се разработват. Усилвателят има доста неща - 1 изход за озвучително тяло (естествено) , 2 стерео входа (PC/аудио система и за 2-ра китара), стандартен вход за китара и както вече се разбра, има вграден лампов дисторшън, но е без тонкоректори, и звучи точно като пчеличка... хммм мисля, че имаше изход за слушалки и обратна връзка, която можеше да се включва и изключва. Горе-долу това са нещата, 12 лампи е, а кубенцето се предвижда към 20-тина вата. Засега то ми представлява само експериментален модел, но частите са сглобени и може да свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да те предупредя от сега, стандартните ХИФИ говорители не звучат добре за китара. За нея се ползват по принцип говорители които имат поорязах честотен диапазон, защото иначе ще стане мазало...

 

Po priнцип стандарта за кубе е 1 или 2 12 инчови китарни говорителя. такива се внасят и в БГ и ако не държиш да е наситина добър има и по-евтини. Eminence и Celestion са двете най-популярни марки, като и двете се внасят в България и има обикновено бройки.

Редактирано от fLiSk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1...Баща ми по цял ден се занимава с аудио техника...

2...Замисълът, доколкото знам, е тонколона с 1 пищялка и 1 широколентов говорител (2 в 1 - ниски и средни честоти) + задна мембрана ...

3...Усилвателят има доста неща - ...2 стерео входа (PC/аудио система и за 2-ра китара), стандартен вход за китара и както вече се разбра, има вграден лампов дисторшън...

4...и обратна връзка, която можеше да се включва и изключва. ...

5...12 лампи е, а кубенцето се предвижда към 20-тина вата....

6... но частите са сглобени и може да свири.

Нека да поразсъждаваме, без да се сърдим...

1. Много хора се занимават със звукотехника, но определено има разлика във вида занимание. Все пак звукотехниката занимаваща се с музикантски проблеми е мааалко по-различна от стандартната.

От следващите точки подразбирам, че определено това което сте започнали е манджа с грозде. Много от посочените неща са компилация на различни "аудиофилски" концепции, която никак не е удачна. Подред на точките:

2- тази комбинация е неосъзнат опит за студийно озвучително тяло с уклон към монитор за прослушване и контрол, или опит за HI-FI озвучително тяло. Показателни са "пищялката" и "задната мембрана"(ако не бъркам, става въпрос за пасивен радиатор от басрефлексна система от 4-ти ред). Да оставим настрана, че проектирането на подобна система е специфична работа, но точно за китарен звук не бих казал, че е подходяща.

3- Ето и манджата с грозде - опит да се направи самосвал и спортен автомобил в едно... стерео входове, HI-FI озвучително тяло, вход за китара... Резултатът може да е само компромис между двете крайности, т.е. нито HI-FI, нито китара.

4- обратната връзка наистина има действие върху звука, но в двата случая има маааалко различен смисъл, което означава, че схемотехническите решения се различават. А в китарните усилватели и най-малките разлики влияят много!

5- Бога ми - толкова лампи са опасна работа... или неразумно схемно решение. С толкова лампи биха се направили поне 2 усилвателя или супер брутален китарен усилвател с 3 или 4 специфични входни канала.

6- Е, щом те удовлетворява, че изобщо свири, извинявай за коментара дотук.

 

Пожелавам ти успех, на теб и на баща ти! Заслужава да си му благодарен за вниманието, което ти отделя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изпаднах в ужас и потрес

и се праснах по челото, четейки развитието на темата дотук. :yes:

 

Ако на младини бяхте чели Рудолф Ерих Распе,

щяхте да знаете, че най добрият начин човек да се измъкне от блатото,

е като се хване за косата и СЕ ИЗДЪРПА САМ !!!

Отделно, хора виждащи в черно бяло, описват на слепите света....

 

Сигурен съм, че пак малцина ще разберат какво казвам.

С две думи - замислете се,

1. кога, трябва да се дава "акъл"

2. дайте си сметка, че микрокосмосът в който живеете,

някаквите знания, натрупани от четене в интернет, достъп до ограничен брой неща

и лични предпочитания, не водят до авторитетни съвети

3. когато някой е затънал в "блато", което си е изградил сам,

делото по самото измъкване е най-вече лично и иска много време.

бързите интернет съвети не спасяват положението...

 

за тези, които са пропуснали, основни четива

http://www.chitanka.info/lib/text/785

(дори и да се препорочете си заслужава)

 

до автора на темата - пътят ( в какъвто и да е житейски или филисофски план) е дълъг и трънлив,

понякога е нужен цял живот ( и може да не стигне),

не дай си боже, да те водят полуслепи.

конкретно за този проект и на този етап -

мисля, че най-умното е да го зарежеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2. дайте си сметка, че микрокосмосът в който живеете,

някаквите знания, натрупани от четене в интернет, достъп до ограничен брой неща

и лични предпочитания, не водят до авторитетни съвети

 

Не мисля, че знанията на човекът, на който каза това са натрупани от интернет или съветът му е базиран на лични предпочитания, така че по-спокойно :yes:

 

Смятам че е напълно прав, а вградения дистер звучи като пчеличка заради хай-фи озвучителното тяло - ВСЯКО китарно такова НЕ възпроизвежда високите честоти и дразнещите хармоници които стават от дистера - нали знаеш, че от изкривяването се появяват стават хармоници, по-високата част от които трябва да се окълца (от говоритела)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Overdrive, мисля си, че коментарът не е за мен, което личи от заключителните редове. Все пак TONY е по-наясно с нещата от повечето съфорумници. Видял е, чул е, пипнал е много апаратури и инструменти. Изпитал е на гърба си дългото и трудно развитие и затова реагира така остро на хвърчащи съвети. И не без основание. Аз също вече рядко се обаждам, защото ми омръзна непрекъснато да се знимавам с елементарни недомислия. Какво да се прави, при толкова голям форум не може да се очаква повече. Остава ни да се радваме и подкрепяме малкото качествени членове на форума.

Мир на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Нямам регистрация във форума, затова пиша с ника на сина ми.

Най-напред искам да благодаря на всички взели участие в темата. Дадените съвети ще са от полза. Същевремено приемам всякакви критики.

Очевидно, темата придоби някаква драматична насока и мисля, че е редно да дам пояснение за какво точно става въпрос.

В конкретния случай кубето не е направено класическо. Ламповия усилвател и говорителя са на отделни модули. Схемата е пуш-пул с 8 лампи PL84 в паралел (по 4 на рамо) и Е80СС за фазоинвертор, а предусилвателя и ефектите са изпълнени с две лампи ЕСС84 - нищо ново и нищо различно. Предвидена е възможност за допълнения. Добавени са някои неща (напр. MFB и др.), но те имат отношение към личните ми занимания с Audio-то и ключета за включване и изключването им.

Говорителя е широколентов, правен. Монтиран е в отделен бокс с пасивна мембрана и високочестотен говорител.

Резонансната честота на пасивната мембрана е ниско и не влияе на звука от китарата. Високочестотния говорител работи над 5kHz и може да бъде изключен при необходимост.

Не виждам къде е проблема, че се изприказваха някои неща... Лично на мен ми е ясно кое как се прави, но трябва да ми се обясни какво точно се иска. За сега все още не сме на това ниво... Та, има време...

Все пак темата е дефинирана строго конкретно, Моля!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тоя етап колкото повече научавам за така нареченото кубе, толкова по-малко е кубе човек. Трябвало е първо да се поразчетете какво се изисква за китарно кубе, защото вие явно правите хифи :icon_shithappens: За кубе изискванията са по-други :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия лампи не съм виждал да ги ползват в китарни усиватели, още по-малко за лампов дисторшън. Дано стане, де...

А за експериментите с говорителя... боцнете един какъв да е китарен спийкър и ще бъде в пъти по-добре. Говорителя има МНОГО голямо значение за китарния тон. Тествано и проверено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За говорителите - в китарните усилватели най-често се използват специализирани китарни говорители.

Те са като цяло средночестотни - започват от около 90-100 херца, най-силни са в средните честоти, а високите ги има, но обикновено са осезаемо по-тихи. Това е необходимо, понеже дисторшъна създава огромно количество високи хармониции, които биха звучали немузикално и дразнещо ако се чуваха силно. Затова, китарните говорители или не ги възпроизвеждат, или ги възпроизвеждат достатъчно тихо, така че да се чува яснота, но тя да не дразни в никакъв случай.

 

Друго нещо, характерно за китарните говорители е тяхната чувствителност, често варираща около 98dB - тези говорители просто звучат много силно.

 

Също така, повечето от тях са конструирани така, че могат да се ползват в кабинет, отворен отзад(без гръб) без да се повредят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Evtim Djerekarov, съгласен съм с всичко написано. Проекта е започнат с уговорката, че това ще е "на първо време", затова е използван модулния принцип. Направата на китарен бокс не е проблем. Както вече писах - има време...

Нека да приключим с това кубе и да се върнем към заглавието на темата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

да се върнем към заглавието.

ти се колебаеш между Line 6 Uber Metal и DigiTech Metal Master.

Не знам, интуитивно или не, си се насочил към "правилният" избор

за този "шантав" хайвистки амп.

Според мен в такъв усилвател, точно такиви моделиращи стомпове

би трябвало да "бият" бустерите или страйт дистерите

( като Маршал джек хемър или Бос метъл зон,

който са равностойни и много готини за дистер към клийн канал на истински китарен амп,

за разлика от личното мнение на някои, които казват, че не стават).

 

И така, чудиш се между един от двата, а няма защо.

Те не са чак толкова различни.

Ако ги дадем, примерно на 20 китариста от форума,

резултатите ( предполагам) ще гравитират около 50 на 50.

тоест няма как да те насочат, всичко ще е превес на личните им предпочитания.

Така, че тази дилема е малко афиф,

взимай един от двата и бегай ( както казваше вуйчо ми).

 

Аз първо бих посегнал към дигитека.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.