Jump to content
Българският форум за музиканти

Paranoid Android


Mis

Recommended Posts

Привет на всички! :(

И аз ще се отчета с едно парче, а именно Paranoid Android в оригинал на Radiohead. В интерес на истината, сложих линк в другата тема, но ме посъветваха да си направя отделна тема за тази песен. So here it is.

 

Paranoid Android

 

Честно казано доста време ми отне тази песен. Не да я изпея, а по-скоро да я "сглобя". Но се постарах. Зная, че не може да се сравнява с оригинала на Рейдиохед, но се надявам, че не съм я и "обезобразила" тотално. А и понеже не мога да крещя, на местата където се крещи съм добавяла дисторшън. :punk_guitar:

 

ПП: Ужасно много благодаря на хората, които отговориха в другата тема! :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересно се е получило. Всъщност оригинала не го знам как звучи, ама не мисля, че има значение. Интересно е. И ми хареса! :icon_shithappens:

 

П.П. Дисторшъна освен че нищо не прави само разваля работата. ИМХО.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Mis!

Аз ти писах и в предишната тема, но тъй като продължавам да си слушам сътвореното от теб, ще си наситя желанието да отпочна коментарите, които имам да ти дам. Парчето ми е непознато (тия дни го изслушах два пъти само), а тази сутрин се събудих с твоите гласове от финалната част в главата си - представи си как си го изпяла!

Много красиво се е получило. За оригинала, да си призная, освен с композицията, с друго не би ме впечатлил... Пеенето там е истерично и поизмъчено (направо дразни, освен това и клипът в You Tube е една малоумна анимация, дето тук-там има любопитни идейки, синхронизирани с текста, ама е толкова зле нарисувана, че по-добре без нея!)

- За крещенето (щом ти е толкова притеснително). Пробвай с два гласа в унисон. Изпей единия с точно произношение (текстът ти е "изпилен" до съвършенство :girl_cray2: , за разлика от на много други хора из форума). Другият глас го синхронизирай ритмически дъх по дъх, но го пей по-близко в микрофона, повече "на въздух", "заваляй" артикулацията и ако можеш, накрая на някоя от фразите, изпусни въздуха с повечко компресия в шпулата или леко (ама за една идейка!) разпей върху съгласна, да ти е "неудобно на гласа" - това ще ти даде "кривоч".

Примерно на You don't remember/2, Why don't you remember my name - r-то на remember ти дава идеална възможност.

А на name... аз бих пробвала и някой "крив" интервал - да понапрегна малко хармонията. Пак на същия принцип - основният глас да е ясен, а кривият тон - назад и с повече въздух. Само те насочвам в каква посока да опитваш (може и да не стане, знам ли).

На твоя глас не му отива да крещи просто (аз ти написах, че пееш като разказвач на приказки...)

- За вокалите във втората част... безрезервно възхищение изпитвам. Накрая си изпяла едни хармонии и ДВЕ мелодични линии, всяка от тях - с текст. Едната мелодия си пяла два гласа в октави - това са поне 6 синхронизирани вокални партии (като може и да съм пропуснала някое движение в бекграунда или някой друг щрих). И балансът на гласовете, и влизанията, и трайностите на последните тонове от фразите - всичко ти е стиковано, такава завидна ансамбловост си постигнала, брааавооо!

И при тая продължителност...6:23!

Честно ти казвам, животът ми става по-разкошен, като слушам такива работи! Освен това и в моята глава (а и на харда на компютъра) са се насъбрали едни прашасали "ювелирни намерения" и... май настава времето да ги поосвежа, а и да понаправя нови.

Красиво наистина... :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Baby Thomas - Много се радвам, че ти е харесало! И повярвай, без дисторшъна не е за човешки уши... ИМХО де! :thumbup:

 

@ karapetkov - Нямам нищо против!

 

@ Angelina - Отново много ти благодаря за изчерпателният коментар. И най-вече за насоките относно "крещенето". Едва ли ще тръгна да се занимавам наново точно с тази песен (защото честно казано накрая ми беше дошло до гуша ;P), но това не значи, че няма да има други песни върху които да приложа съветите ти.

А ти вместо да събираш прашасали "ювелирани намерения", по-добре вземи да ги осъществиш и съответно да ги споделиш! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^За адекватни събеседници - с най-голяма радост!

"Идването до гуша" ми е познато състояние. НЕ ГО ПИПАЙ парчето (човек трябва да знае къде да спре)!

:thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офф/

 

Анджелино мари... Четох ти коментара предния и... извинявай ама ей това:

 

"За оригинала, да си призная, освен с композицията, с друго не би ме впечатлил... Пеенето там е истерично и поизмъчено (направо дразни, освен това и клипът в You Tube е една малоумна анимация, дето тук-там има любопитни идейки, синхронизирани с текста, ама е толкова зле нарисувана, че по-добре без нея!)"

 

Съзнавам че си малко по - големичка от нас, ама с тия два реда отряза през кръста главата на едно от най - значимите (музикално, от страна на обложки, концепция анимации) събития на 20ти, пък да се надяваме и на 21 век...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OFF-topic (^прати ми линк, където да продължим спора за "концепциите", ако те блазни) :headbang:

fLiSk, драго ми е, че се отнасяш загрижено към моята преклонна възраст (38), но щях да ти отговаря по същия начин и на 20, а предполагам, че и докато се гътна.

Аз имам един фундаментален критерий за музика: като я слушам СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ, да ме отделя от това измерение. Тъй като тая група не ми е позната, послушах и... тя не мина през първото сито.

Другата ми слабост са личностите със СЕБЕдостатъчно присъствие в музиката (като Bobby McFerrin, Paul McCartney, Aziza Mustafa Zadeh, Jose Cura, Ian Anderson /флейтата на Jethro Tull/ и... някои други).

 

За останалите (като категория) смятам, че като не им достига музикантлък, те се "подпират" на патерички и решават да генерират събития от обложки, текстове, хореография, помпозни спектакли, с кого са спали и как на последния си клип са сменили 20 тениски - и "летвата пада", защото ни омагьосват, като размиват границите между изкуствата или ни засипват с... клюки.

 

А Мадона е пример за окончателната подмяна в понятията.

 

Напълно съзнавам, че за повечето хора явлението "музика" съществува и там, където за мен въобще го няма...

Отдай го на моята "музикална ограниченост", но това е мое мнение и не ангажирам никого с него.

 

Малко разводних темата на Mis, но я моля за извинение и повече няма да го правя, обещавам. Освен това, благодарение на нейния прочит, това парче го слушам с удоволствие и без анимации :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А Мадона е пример за окончателната подмяна в понятията.

Ето това очаквам да прочета от години в този форум и изобщо за тази, хм, "кралица" на попа....

Я по-добре да й поогледат пераческото родословие на тая трътлеста, зле пееща пача, пълен еквивалент на уърлдчалагарията. Има качества като продуцент, като аниматор, но като музикант и певица... Ае у лево, просим ва.

Да е жива и здрава.

Сори за оф-а, ми пее МИС-ката, пее, та се кине.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не обичам празните приказки, ще съм кратък и ясен:

Личните вкусове и предпочитания не са предмет на тази тема и ще помоля да бъдат оставени настрана; надали представляват силен интерес за читателите, колкото и някого да го сърбят пръстите. Засега оставям постовете както са, разчитайки на съзнателност. Благодаря.

 

По темата: Приятно ми е да видя, че някой се е захванал с парче на Radiohead и изобщо, че по-често се среща името на групата тук. Безспорно са явление на музикалния небосвод и на свой ред са вдъхновители на други групи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

поздравления и от мен за избора на група и песен :girl_witch:

Не знам защо тука се намира, по тоя начин такива като мене без малко да не чуят....

На мен ми хареса много, почти повече от оригинала

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Миналото ми включване беше офтопик, този път по темата.

 

Много добе, супер даже ! Пеенето ти е добро. А колкото за гласа, дисторшъна не звучи кой знае колко на място. Ефекта който търсиш се постига по-лесно ако пееш наистина близо до мирофона, който е достатъчно усилен и после си поиграеш с компресора и еквалайзера малко. Всъщност ти на едно две места към края, особено на фразата "God loves his children" си го докарала както си го представям горе долу. Естествения овърдрайв обикновено звучи по-добре от добавения такъв (особено този плъг-ин не е толкова добре звучащ) :thumbs_up: (поне за моя вкус)

 

А се подсетих за темата, защото скоро слушах една версия на песента много сходна с твоята, прослушай на

 

Easy Stars Al-Star

 

целия албум Radiodread. Това е една реге версия на целия OK Computer и зa Paranoid Android пак са използвани женски вокали. Мисля, че ще ти е интересно да го чуеш, още повече че вериите са сходни като пеене ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дисторшън-а май само аз си го харесвам... :girl_witch:

 

@ultramega - Благодаря! Направих темата тук, понеже не бях сигурна, че моето спада към кавърите. Не участвам по никакъв начин в направата на инструментала, а само пея върху готов инструментал. Малко като на караоке. Та за това тук...

 

@fLiSk - Хех... нямах представа, че изобщо съществува тази техника, която описваш. Благодаря, че я сподели - задължително ще пробвам следващия път като реша да ползвам такива ефекти.

Потърсих Radiodread, но не особено задълбочено (тъй като нямах много време). Успях да чуя Karma Police (в ютюб) и версия на живо на Paranoid Android (пак в Ютюб) с доста съмнително качество.

 

Karma Police се е получила доста интересно... Определено е различно и свежо. Макар и не точно по мой вкус, наистина е интересно. А относно Paranoid Android, видео-то което намерих беше с ужасен звук и не можах да чуя кой знае колко от пеенето. Гласът на певицата и стила на пеене изобщо, ми прозвучаха дооооста различно от моя глас и стил. Не зная, може би ако чуя парчето с по-добро качество бих могла да усетя сходството, за което говориш.

И все пак много благодаря, че сподели! :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.