Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на Електрическа Китара


Victoroth

Recommended Posts

Здравейте ,

 

От скоро съм решил да си взема електрическа китара , но доста съм притиснат от към финансова гледна точка ( не повече от 600-650 лв) . Досега съм имал само акустична китара , но съм свирил и на електрически.Трябва ми от така наречените Heavy китари.Изборът за мен е доста труден , тей като няма да си взимам китарата от България , и няма да мога нито да я пробвам , нито да я чуя доло-горе как звучи. Засега се колебая между тези :

 

http://www.thomann.de/gb/dean_guitars_dave...ne_vmntx_ms.htm - DEAN GUITARS DAVE MUSTAINE VMNTX MS

http://www.thomann.de/gb/cort_vx_2v_sm.htm - CORT VX-2V SM

http://www.thomann.de/gb/bc_rich_warlock_bk_bronce_ii.htm - BC Rich Warlock BK Bronce II

 

Ако някой има опит или се е докосвал до някоя от горните китари и не само, или има компетентно мнение , моля да помогне. Може да разгледате http://www.thomann.de/gb/ и да препоръчате някоя. Благодаря за отделеното време ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как гор-долу искаш да звучиш? "Хубаво" е много разтегливо понятие, по принцип.

Дай звуков пример с нещо, за да може да ти кажем ориентир.

Иначе от картинката не можем нищо да ти кажем(освен ако няма някой, пробвал китарите).

 

Най-много можем да ти дадем информация какви материали/мензура/адаптери да гледаш в китарите, а ти да си търсиш по вкус...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в България има

jackson,washburn, ltd(esp) май това се сещам ... трябва да имат в тази цена неща ... така че защо не ги пробваш да видиш как ще ти се сторят

 

и ако не те устроиват .. тогава "чужбинско" (томан има доставка 30еуро.. ако си пропуснал)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като звучене трябва ми нещо по-твърдо - например :

 

http://www.youtube.com/watch?v=ef_2G4LWqIg

http://www.youtube.com/watch?v=bRPTe60DjSM

 

Аз първоначално гледах BC Rich Warlock сериите , четох и видях че препоръчват ако ще си взимаме BC Rich Warlock да е BC Rich Warlock NJ Deluxe , ама той е доста пари към 650-700 евро , нямам толкова пари , а гледам нещо подобно да си взема. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за тази музика не ти трябва чак толкова специфична китара.

Виж този бс роч, дето нямаш пари за него от какво е направен и какъв хардуер/адаптери има.

След това провери какви китари има от тези материали с тази конфигурация от адаптери и подобен хардуер, вместващи се в парите, които имаш.

Оттам нататък нещата опират до вкус и късмет.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз незнам вие хора какви заплати получавате, че за вас 1000 лв. не са пари.Че за вас китара от 700 лв. е нисък клас.Китарите са скъпи защото са стока, която не се купува често.Себестойноста на всяка една китара е пъти по-ниска от продажната и цена.Да не говорим за препродажната.Такава е работата и с електронните везни, с дограмите и много други стоки, които не се купуват всеки ден.Който има желание да си погъделичка егото с китара за 1500 лв. нека - да му е честита.Но да втълпяваме на всеки заинтересован, че за 500 - 600 лв. неможе да си купи нищо особено, ми звучи доста снобарско.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да казваме, че китарите за 600 лв винаги са идеални и тона им е убийствен е леко наивно...

Темата скъпо vs. евтино е обсъждана хиляди пъти.

Плюс това не разбирам кой от горните коментари доведе до тези излияния...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поста ми не беше за тук, сори.

Говоря по-принцип.

 

А относно забележката ти - аз съм на мнение че за 600 лв. винаги се намира нещо хубаво - говоря НОВО.А ако се поръчва от Томанн цената пада с още 200 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте ся и двамата сте прави, ама не това е въпросът на момчето. Евтиме, едва ли има нужда да му обясняваш или обръщаш внимание относно материалите, тъй като всеки знае 1ва китара в повечето случаи се купува с очи, не с уши. Решило е момчето, има толкова пари, спряло се е на следните китари и иска съвет коя да си купи. Ето тука примерно виждайки дърветата, от които са направени и ако са различни можеш да го посъветваш коя звучи "по-металски". Самият ти държиш да се придържаме към въпростие в темите ;). Аз мога да кажа само, че средната беше с флойд роуз и когато ти е 1ва китара май е излишно да си тровиш живота с такова нещо. Не, че е невъзможно да се научиш как се сетъпва и т.н. ама моя съвет е по-добре без него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) ;) :)

Ами виж сега, ще говоря от моя гледна точка:

 

От 10 метълски "метли" с флойд, купувани за около 500-800лв, които идват вкъщи за ремонт, поне 4 са с усукан гриф, а обикновено са на 3-5 години. От тях 1 или 2 са от шперплат или MDF. Също така, 1-2 от тях са хубави. Останалите са средна работа. На поне 8 от тези 10 голяма част от прагчетата са подбити и влизат на места по 0.1-0.2мм в дървото.

Флойдовете винаги са от гадни меки ЦАМ-ови сплави и обикновено за тези 3-4 години са успели да се изядат така на стъдовете, че целия флойд да се измести с около 2-4мм. Адаптерите им понякога са ОК, понякога е звучат много добре.

Външния вид и лака обикновено са ОК.

 

При китарите за над 1000-1200 от същия тип, които са идвали, трема обикновено не е мръднал, позициите са доста равномерно сложени, усуквания на крифа, ако има такива, са минимални и на практика не пречат на свиренето/интонирането. Адаптерите по-често са ОК, въпреки че и при тези китари съм срещал не дотам добре звучащи адаптери. Лака е може би малко по-добре от горните китари, но дори и горните са ОК.

 

При по-евтините страт и ЛП копия без флойд, колкото и странно да е, усуквания на грифа много малко съм срещал.

Дори най-евтинджос китарките често имат приемливо запазен гриф. Е, позициите пак често са подбити. Хардуера им не прави проблеми но е евтин и често не звучи много добре(бриджа демпва струните и т.н.). Адаптерите са кой каквито е имал - някои са ОК, но повечето са по-зле. Лака пак е добре. Може би главния им проблем е непретенциозният им звук.

 

Аз примерно имам една Ариа на 25 години, която е с флойд, чиято основа е от стомана и не е мръднал(следите от стъдовете почти не личат). Въпреки,че китарата не изглежда добре, очукана е, позициите са за смяна, стояла е на влажно и т.н. грифа е иделно прав, китарата свири вярно като винаги и не се разстройва - а това съвсем не е топ китара - просто да кажем измежду най-евтините по-професионални китари.

 

Затова си мисля, че разлики има и те си струват парите.

:offtopic-001: :offtopic-001: :offtopic-001:

***************************************

@МrDeath

Не мисля, че до коментар 5 включително съм се отклонил от темата някъде..

Посъветвах момчето за материалите, понеже това е най-лесния начин да се приближи максимално до китарата, която харесва, но няма пари да си купи.

Иначе е ясно, че по картинка не се избира, а и не може да се даде конкретен съвет без да се пробва.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Еми да, истината пак е някъде по средата...

 

Към автора на темата: от трите китари които си предложил ти препоръчвам BSRich-a, не че най-ме кефи по форма, а защото съм хващал същият модел за същите пари и беше прилична китара на пипане, пък и лъскава.Само че не разчитай на "30 дей мъни бак", щото не ми се верва.

 

Да купиш от БГ си е супер финансова набутвация, но поне знаеш кво купуваш...

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MrDeath , аз ако исках да купувам китара на външен вид нямаше да питам тук.Именно защото не искам да взема нещо което после няма да ми хареса или няма да звучи добре.И искам да те попитам за CORT-a ли ставаше въпрос ,че има флойд роуз , защо точно това да е минус ?А отностно за БС Рич-а , страх ме е да не се окаже боклук за тея пари и после да трябва да го сменям скоро ... предпочитам да дам повече пари, но да съм спокоен.И все пак благодаря на отзовалите се ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сещаш се, че няма как да сме пробвали всички китари, които се предлагат.

Избираш по картинка - това е положението - така си си избрал.

Ако искаш съвети за материали, хардуер и т.н. - прочети темите от последните 30-40 страници от раздела както и по-интересни теми в "Изработка и Ремонт" - няма да ти отнеме повече от няколко часа, ще разбереш каквото ти трябва и ще научиш любопитни неща...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има флойд роуз , защо точно това да е минус ?

 

Защото е лоша идея да имаш китара с флойд, ако това е единствената или първата ти китара.

Флойда е голямо главоболие за настройка и още по-голямо главоболие ако все още не си запознат с инструмента. Добре е да се чувстваш удобно с повечето аспекти на китарата преди да започнеш да експериментираш с флойд. Освен това - все още не знаеш, дали ще се развиеш музикално в посока, която ще изисква употребата на флойд.

Другото - заключващото тремоло не позволява бърза и удобна смяна на строя. Има страшно много песни в ми, ре, дроп-ре, дроп-си, ми бемол и какви ли още не строеве. Ясно е, че ще започнеш със свиренето на различни парчета и различни групи. В този момент флойда ще те ограничи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих казал, че ще се затрудниш с използването на флойд.

Ако имаш малко по-добро конструктивно мисленв, ще го разгадаеш за два дни.

Единствения проблем с флойда е че яде малко от дължината на тона и малко променя тона на китарата.

Също така, с времето евтините флойдове доста се износват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.