Hillbilly Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 (Редактирано) ^бе стига с това ,Стратокастера е ултра далече от блуса-блус се свири с Гибсън (мани го Стиви Рей,Тексас мен е )Страта определено е универсална и много добре звучаща китара (имам стар такъв),но зависи какво търсиш като звук -за силова атака потъва,каквито и адаптери да сложиш дори и с хъмбъкъри. Гибсън тип китарите са много по пробивни ,бих ти препоръчал Wintage като евтина китарка,но пак ухо да чуе-ръка да пипне! При всички положения евтиното излиза скъпо,но си изясни какво търсиш като саунд. Това за Страта и аз не го разбрах Е ти си по-напред с материала,какво да не разбереш-за по тежка музика и не само страта "жужи" само и няма отчетлив тон и атака. Явно съм на "другата вълна" като саунд и кънтряшкото звучене ме дразни. Редактирано Август 17, 2008 от Hillbilly Цитирай
RockoBG Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 ве ти нали беше стратия ве? Както и да е... Поредната безсмислена тема, дето на пича след една година свирене на кухарка му мътнее махагона, не мисля, че има смисъл, да се обсъжда. И да бил равен тона по целия гриф. Ми блъскай още няколко години и ш'се изравни. В случая изобщо не става дума за качествата на инструмента. Иначе задължително условие е една стратска и една хъмната китара и после вече експерименти, предпочитания и т.н. Цитирай
stevie wonder Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Ми блъскай още няколко години и ш'се изравни. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 (Редактирано) Aбе да ви кажа, тоя проблем с "треперещите" тонове нагоре по грифа, глухите тонове и неравномерния звук наистина го има при много китари. Момчето явно не е имало дистер, в който да включва, та е забелязал някои по-тънки моменти, за което му правя евала(освен ако не ги е прочел, де ). Трудно е да се намери евтина китара, която не звучи плоско или тъничко когато се свири на 1 струна, а като се свири ритъм с широки акорди да звучат балансирано и да не избиват много. Тези проблеми ги имат дори някои по-скъпи китари, както потребители като kolio_k са споменавали не веднъж. Както ти казаха горе, може да пробваш и Винтидж. Китарите са прилични, с 2 хъмбъкера - наистина са от по-мътно звучащите, обаче са със сет-нек конструкция и имат нелош тон - както може да се очаква, тона прилича на гибсъните. По-горе ти казах да пробваш и Richwood - не съм я тествал нагоре по грифа, обаче ми звучеше МНОГО добре за парите си. Пробвай каквото искаш. С пробване става. За глухите тонове мога да ти кажа кога горе-долу се получават: 1. Ако тялото е от шперплат или някакво много рехаво дърво - качествата на тялото можеш да оцениш именно по тона на последните 5-6 позиции по грифа - там грифа почти не играе - ако звука става тънък, остър, къс и гаден като балалайка, а струните са нови, значи е много вероятно тялото да е от лош материал. 2. глухи тонове се получават и заради рехав материал на грифа. Това лесно се вижда като се опре главата здраво в стената - това обикновено магически "оправя" глухите тонове - ако разликата е голяма, значи грифа е рехав. Понеже в магазина няма как да пробваш тая постановка, ще ти кажа едно - когато грифа не е лакиран, гледай дървото от което е направен(обикновено явор/клен) - колкото по-нагъсто са пръстените на дървото, толкова по-добре. Виждал съм китари с пръстени на разстояние под 1мм, а на определени места се сгъстяват до 3-4 пръстена на 1мм. Това дърво е много кораво и е расло на сухо и бавно. Ако пръстените са на през 3-4мм, значи материала не е върха, расъл е бързо и ма влажно и е вероятно да създава глухи тонове. Понеже търсиш по-евтина китара, която да звучи балансирано, а при евтините китари фактора късмет не е малък, мисля че няма да минеш без оглеждане на дървото. Трябва да знаеш къде да го гледаш, обаче. Гледай на по-плоските места(стените на грифа, които влизат в джоба, стените на главата и т.н.) понеже на извитите места е трудно да се прецени. Редактирано Август 17, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
kolio_k Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Акустичните проблеми са много често срещани и при скъпите китари наистина и съдейки от немалкото си опит с такива, най често се среща при китари от махагон с сет некове ( ПРС и Гибсън ). Напоследък чуствата ми към Гибсън са серизоно раздвоени. За последната година през ръцете ми минаха 5, 3 от тях все още имам. За всички (разбира се в различна степен ) е характеректерен неверочтно добър саунд, но в същото време учудващо много акустични несъвършенства ( от типа сериозно неравномерен състейн, по отворено и по затворено звучащи тонове на една и съща струна и близки един до друг) и феномени, които не съм срещал в други много по евтини инструменти без претенции. Иначе казано, досега не съм имал Гибсън без някакви проблеми, а за мен това не е редно при китари на стойност между 4 и 5000. А това, което най много ме учудва е, че огромното болшинство от свирещите изобщо не забелязват проблемите. Търсил съм неща, писани по тези въпроси навсякъде в нета и не намирам нито дума. Явно на Гибсън феновете въобще не им пука за тези подробности. п.п. Всичко това няма обаче общо с генералния саунд на Гибсъните, той просто е убийствен и това е единствената причина защо въобще още се занимавам с тях. Явно за да го получиш, трябва да се примириш с някои дребни нещастия , идващи с него. п.п.2 Досега не съм имал 2 Гибсъна, които да звучат еднакво. Пресния пример пред е пред мен. В момента в къщи имам две ЛПта. И двете са адаптери ПАФ и изцяло от махагон с кленови топове. Хардуера е идентичен. И все пак саунда им е напълно различен, а единственото възможно обяснение е в различното качество на махагона. Ако някой е заинтересован, мога да запиша семпли, разликата е ушевидна Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 (Редактирано) ^Е ти нали спомена,че едната е вариант на "студио",а другата си е "стандард",и двете ли са chambered? Редактирано Август 17, 2008 от Hillbilly Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Искам и китарата да звучи достатъчно стегнато и ясно за да може да се свирят пълни акорди на 4,5,6 струни с нея без звука да и се променя много , Искам приятен тон и някаква постоянност на звука по грифа. Не като ударя широк акорд и да се чуда кво става . Като ти чета претенциите ми става ясно ,че с тия пари които си мислиш ,че можеш да дадеш ,няма да го получиш. Това са качества на инструмент ,който е минимум 2000 лв. И в тоя ред на мисли веднага се сещам за American Deluxe имам я същата и отговаря на изискванията ти.Много стабилен тон. Това е! Цитирай
kolio_k Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 ^Е ти нали спомена,че едната е вариант на "студио",а другата си е "стандард",и двете ли са chambered? На тегло са еднакви и двете не са от най тежките Гибсъни, но не са и леки, като Standart Faded например. Мисля че и двете са Chambered, защото иначе би означавало, че махагона на Студио+а е много по лек, а това не ми изглежда вероятно Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 (Редактирано) На тегло са еднакви и двете не са от най тежките Гибсъни, но не са и леки, като Standart Faded например. Коле ,я обясни ,че нещо не схванах.Аз имам Standart Faded и е тежка колкото останалите ми два леспола. Zakk Wylde и Tokai Ls -50 а те са от най тежките.И нито една от трите не е олекотявана . Всъщност стандарта ми е 2005 ако има значение.Само не знам дали след тази година им променят това и ги правят Chambered. Редактирано Август 17, 2008 от EAmechaniX Цитирай
kolio_k Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Нямам цялостни наблюдения върху всички, имал съм само един Faded и беше много лек сравнен с тогавашното ми ( първо ) Студио. Всички, които съм пробвал са били леки и съм останал с впечатление, че всички са Chambered. Което разбира се не значи че е така, може да има разновидности Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Ей тука не срещам такова нещо но може пък и да има.Аз също нямам наблюдение за това де.Някъде бях чел ,че някои от моделите до определена година не са така и след това ги променят ,но не помня за кой модел ставаше въпрос. faded Цитирай
kolio_k Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Не знам точно каква им е практиката, може да му викат олекотяване, вместо Chambered body . И без това Гибсън феновете по света не са много възхитени от тези им идеи и ги обвиняват в скапване на качеството. Цитирай
Overdrive Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 Запиши ако имаш време - интересно ми е да ги чуя, а и не само на мен предполагам. Цитирай
kolio_k Отговорено Август 17, 2008 Отговорено Август 17, 2008 ОК, утре през деня ще гледам да врътна д 2, 3 семпъла Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 18, 2008 Отговорено Август 18, 2008 Всъщност стандарта ми е 2005 ако има значение.Само не знам дали след тази година им променят това и ги правят Chambered. Много преди това.Бях пуснал тема,но ме мързи да ровя ,виж във форума на Гибсън. Цитирай
Recommended Posts