badhabittt Отговорено Август 25, 2005 Отговорено Август 25, 2005 Колкото пъти я прочета тази тема и ми идва да кажа :"Къде си слагате палеца?" ......Ами в Г....ЗА А пък аз колкото пъти я прочета тяя тема ми иде да кажа ........."Едно свястно перо струва 1-1.50 лв." Цитирай
adXok Отговорено Август 26, 2005 Автор Отговорено Август 26, 2005 Е, да... ама свиренето с перце и с пръсти са си съвсем различна форма на звукоизвличане. За баса конкретно аз предпочитам свиренето с пръсти. А за китарата... смесена форма. Цитирай
ecmjazz Отговорено Август 26, 2005 Отговорено Август 26, 2005 Зависи к'во искаш да свириш. То май перото колкото и да е свястно, си става само за по-твърда музика а освен нея има и друга.. Цитирай
kremon Отговорено Август 26, 2005 Отговорено Август 26, 2005 перото колкото и да е свястно, си става само за по-твърда музика а освен нея има и друга.. Така е има доста други стилове в музиката при които перото само разваля работата. Дори не мога да си представя да свиря блус с перо, че то няма да е блус, а когато преди години свирех в група с която правехме кавъри на DEATH, SEPULTURA и други подобни групи там дори и с пръсти ставаше, защото от пеленаче съм алергичен към перца Цитирай
RonCarter Отговорено Август 26, 2005 Отговорено Август 26, 2005 Абе има си значение и какъв ти е инструмента. Преди години имах бас на който беше почти невзъможно да се свири с пръсти и с удоволствие бих взел мярка за шапка с него на този дето го беше правил . Но сегашния ми инструмент е приказка и не помня от кога не съм хващал перо. Цитирай
MDFk Отговорено Август 28, 2005 Отговорено Август 28, 2005 Винаги съм искал да запитам басисти къде аджеба си опират ръката (с палеца), когато свирят с другите пръсти по най-горната (дебелата) струна на баса? Иначе ръката се изморява... или греша?! Върху някой от адаптерите ли го правите опирането с палец (когато не свирите с него пръст пляткания) или си имате специално приспособление... или пък самите бас китари се правят с такава специална опорна джаджа?! Много ми е интересно да разбера?! :wow: dqsnata raka zadaljitelno varo adaptera pi4 taka e nai-pravilno i nai-esteti4no. poprincip ako si gledal nqkoi da si opira rakata varhu strunata to tova e kraino greshno,no puk ako taka ti e nai-udobno ne se stesnqvai Естетично? Че к'ва файда има естетиката в свиренето? В позирането да, в свиренето не. Тук сме музиканти, а не манекени. Целящият качество в свиренето си няма да предпочете баса да му жули коленете, а да му е удобен - ако ще позира да скача на сцената,и то защото така е "задължително", а не защото се кърти от кеф. Плюс това не мисля че върху адаптера винаги е най-перфектно. Някои хора са с по-къси пръсти, и затова трабва да сменят мястото на ръката си, т.е. да "скролират" между струните. Били Шийн казва, че е задължително (нещо с което аз не съм съгласен) да сменяш мястото на палеца ако свириш на по-ниски(т.е. 1ва, 2ра) струни, с цел да скъсиш разстоянието от опората до струната на която свириш и да запазиш скорост. Аз например също съм основно на адаптара, но не съм с(или поне така мисля) с особено къси пръсти, но все пак понякога си слагам пръста на 5та струна - така скъсявам разстояние. Тук няма правила, а както ти е най-удобно. Просто някои постановки са по универссални за различни хора. А и някой не чете. Първо човекът пита нас, басистите; не съм забелязал да казва че той самия е басист - и пита от интерес, а не за обмяна на опит. и второ, първото нещо което трабва човек да направи във форума, е да прочете правилата които гласят: 3. Да пишем на кирилица! Имаме си прекрасна азбука, дайте да пишем на нея ;-) По-четливо е и по-ясно. Тук вече правилата са за всички! :read: Сори, че съм толкова краен, но мисля че е за добро. Ае, със Здраве, MDFk. Цитирай
thurston Отговорено Октомври 26, 2005 Отговорено Октомври 26, 2005 thumb rest. пичовете от epiphone by gibson са сложили такова приспособление на вероятно най- доброто място за случая и за моето свирене- малко към грифа. гледах снимки от концерти ама не мога да ви го покажа, щот го ползвам и съм го скрил. gibson accu-bass rules! Цитирай
bulby Отговорено Ноември 2, 2005 Отговорено Ноември 2, 2005 Зависи к'во искаш да свириш. То май перото колкото и да е свястно, си става само за по-твърда музика а освен нея има и друга.. Не е точно така, примерно Роджър Уотърс от Пинк Флойд винаги е ползвал перо. В брит поп-рока също едно 80% от басистите свирят с перо. Виж за джаз, блус, фънк (то интересно слап с перо как звучи ) и тн. - и аз не съм виждал някой да не свири с пръсти... Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 2, 2005 Отговорено Ноември 2, 2005 то интересно слап с перо как звучи Преди бая години бях гледал някакъв лайв на Ф. Запа и басиста отвъртя такова слап соло с перо, че ми изпадаха пломбите. А Steve Swallow свири джаз с перо на фретлес бас..... Абе, на който както му е удобно, важното е да има хубава музика Цитирай
bulby Отговорено Ноември 2, 2005 Отговорено Ноември 2, 2005 Абе, на който както му е удобно, важното е да има хубава музика Beers to that ! Цитирай
MDFk Отговорено Ноември 2, 2005 Отговорено Ноември 2, 2005 Преди бая години бях гледал някакъв лайв на Ф. Запа и басиста отвъртя такова слап соло с перо, че ми изпадаха пломбите. ??? Тва как може да стане :wall: ? Бедна ми е фантазията... Цитирай
cfqtka Отговорено Ноември 3, 2005 Отговорено Ноември 3, 2005 ам аз си слагам палеца на струната и тва си е съвсем нормално бтв колко ви е разкрача м/у палеца и кутрето? хъх на мен ми е 20см ма на вас сигурно ще е повече...на мен пръстите са ми стравнително малки все пак съм момичинци Цитирай
fracture Отговорено Ноември 3, 2005 Отговорено Ноември 3, 2005 О!! Привет на дамата :hello: Имаме си колежка. Цитирай
cfqtka Отговорено Ноември 3, 2005 Отговорено Ноември 3, 2005 хих ами имаме ли си друга колежка тука или ще трябва да свиквам с мисълта че съм едиствена ...е нищо де...ш го преживия ай наздраве Цитирай
thurston Отговорено Ноември 11, 2005 Отговорено Ноември 11, 2005 имаш си колежки, но не за във форума май. female mechanic now on duty Цитирай
Recommended Posts