Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко разяснение!


Recommended Posts

Здравейте. Интересуваме ме един вероятно дискутиран въпрос. Става дума за дървесината, от която се правят барабаните - липа, бреза, клен и т.н. Ще съм благодарен, ако някой запознат с тези неща ми разясни техническите характеристики на тези, а и други дървета, които служат за направата на барабани.

Редактирано от the_parasite
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бук-ДА /Yamaha beech custom/,Липа-НЕ /много е мека/.Не зная какви технически характеристики те интересуват,защото всички използвани в дръмбилдинга дървесини имат много сходни такива,като твърдост и плътност на дървото примерно.Затова предполагам по-скоро визираш акустичните характеристики на всеки отделен вид?

Ето линкове да видиш колко нетрадиционни дървета,особено екзотичните дървесни видове, се използват за направа на барабани.Болшинството от тях обаче,се ползват за направа на барабани от масивни парчета дърво-"Stave drum" или "segment",а не се ползват от по-известните фирми произвеждащи пластови модели.

http://www.artisandrumworks.com/wood-types/

http://www.oregondrum.com/virtual_stave_drum.htm

А звука на всеки от тези видове може да се разбере единствено с експериментиране,правиш барабанче от едно дърво-харесва ти,оставяш си го.Правиш второ-не ти харесва,отива за подпалки:cheers2:

Ако интереса ти е провокиран от желанието да си правиш барабан,ето ти линк който може да помогне ;)

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=37397&hl=

поздрави

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за информацията. ;)

 

Не мисля да си правя нищо. Просто гледах модели барабани, тъй като обмислям бъдеща смяна на моите стари и ми направи впечатлението наличието на тези дървесини като по-популярни (главно бреза и клен).

Редактирано от the_parasite
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вихро, аз имам Sonor 1007 и до колкото ми е известно е от basswood, което е на български е липа. В смисъл става за барабани и саунда не е трагичен:greenball: Даже имам и лек запис направен във връзка с темата за микрофоните стаг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип стандартната нашенска липа се превежда "Lime tree",а в умерения климатичен пояс на Америка е "American Lime" или "American Linden",има много подвидове един от които е "basswood".

По принцип е мека дървесина и заради недобрите си акустични характеристики не се ползва в лютиерството като основно дърво,а само за подложки и на трудно достъпни за обработка места в инструментите.За съжаление определено е лош избор за барабани,но поради споменатия по-горе факт,а и това,че е евтина дървесина,всеки начинаещ дръмбилдър започва именно с това дърво ;)

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.