canev Публикувано Август 1, 2008 Публикувано Август 1, 2008 Здравейте! От 1 месец имам Ibanez RG 320FM........дотук добре ,но когато започна да свиря солца "милата" 1 струна влиза отдолу под прагчетата при бединг/независимо от позицията в която ги свиря/.Пробвал съм всякакви вариянти с вдигане/смъкване на флойда,но проблемът си остава.Знам ,че на Ibanez по принцип фретовете им са "дебелички",но това не е нормално според мен ,да свиря със страх.Наскоро се вгледах в грифа и ми се струва ,че самите струни не лежат точно върху грифа/незнам как по точно да се изразя/ в смисъл разстоянието от 1 струна до ръба на грифа е малко по-голямо отколкото при 6 струна/до ръба на грифа/.Така ли трябва да бъде?Имам чувството ,че братятя индонезийци които са я правили не са фиксирали флойда точно и затова от там бягат струните мъничко надолу и когато свиря 1 струна неволно се 'шмугва" под прагчетата. Помагайте да разреша казуса! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 (Редактирано) Какво имаш предвид? Че струната се изплъзва и излиза извън грифа ли?!? Обясни по-подробно, по възможност с илюстрация... От струната до ръба(не ръба на грифа, а мястото, където прагчето става наклонено) трябва да има ПОНЕ около 3мм равно прагче(по което може да се свири). Ако няма - китарата не е изпълнена или оразмерена твърде добре. Редактирано Август 1, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Аз като един дилетант, който нищо не разбира от английските "термини", да попитам - какво означава "бединг" ??? Цитирай
prayer4eto Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 ^ Извиване Ахаааа ! Ми, @canev, на първа струна хубав "бединг" се прави навътре към грифа. Ако очакваш да го направиш в обратната посока, просто се откажи. Друг е въпросът дали и без "бединг" пак ти бяга струната. Това вече си е проблем. И аз това погледнах първоначално, но предвид многозначността на думата не разбрах за какво става въпрос Цитирай
DILETANT Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Ако си с тънки струни 8-ци или 9-ки, опитай с по-дебели. Цитирай
sasog Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Kaквото и да е, трудно се прави на китара . Имаше една тема за български термини в китаросвиренето, но beding (защо ли ) го нямаше. Цитирай
Dread Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Не можах само да загрея дали авторът имаше предвид, че струната влиза в пространство между прагчето и дървото на грифа. Ако е така, то проблемът си е сериозен, защото такова пространство просто не бива да има. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 А на мен нещо не ми е ясно в каква посока го правиш тоя bedding ... надолу , нагоре , как така бенд на първа ще излезе извън грифа (освен ако не го правиш грешно (наопаки) ) . Цитирай
metalhammer Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Абе хора осъзнайте се - ясно че е петък - човека пита нещо тука чета един тон офтопик ..... Ако разбирам добре първа струна "изпада" под грифа. Тва го имах на моята китара защото е с по тесен гриф от стандартните - с времето се свиква. Най добре дай снимки за да видим за какво иде реч.Дано не се налага да се стига до лютиер. Цитирай
fluti Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Доколкото разбрах, човекът просто бендва първа струна в посока навън (надолу) от грифа - а нормално се прави навътре (нагоре). М/у другото Кърк Хамет беше обяснявал за една много висока нота в солото на Master of Puppets, че се е получила точно по този начин - като без да иска е изкарал първа струна извън грифа, при което тя е опряла върху нек адаптера. Тъй че дефекта понякога става на ефект Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 (Редактирано) Както казах по-горе - ако от най-външните струни до ръба на прагчето(там ,където става стръмно наклонено накъм края на грифа)има по-малко от 2.5-3мм(оставащо прагче, върху което МОЖЕ да се свири), тогава може да се каже, че говорим за нещо като дефект. Редактирано Август 1, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
canev Отговорено Август 1, 2008 Автор Отговорено Август 1, 2008 Благодаря ви за бързата реакция! Извинявайте за изядената буква от която направихте голям проблем,но наистина не е приятно да се свири така.Да ,metulhammer e разбрал правилно, първа струна "изпада" под грифа,когато свиря трилери на 1-ва.Използвам 9-ки ,ако това би решило проблема ще ги сменя.Да наистина грифа е тесен .но ми е удобен,но –по скоро това което каза Evtim ме безпокои/до ръба на прагчето там ,където става стръмно наклонено към края на грифа/ разстоянието е 2 мм/при 1-ва струна,а при 6-та е 3мм/доколкото съм успял да го измеря точно/ .Благодаря ви все пак ,ще опитам да кача снимки в близките дни,а дали ще мога да се размина без лютиер????? Цитирай
Raxus Отговорено Август 1, 2008 Отговорено Август 1, 2008 Аз си мисл че отговора на въпроса ти е лесен и не трябва да се развиват някакви теории по него. А именно-просто като бендваш, вместо нагоре, ти опъваш струната надолу. Дефекта не е в китарата, просто ти така си свикнал и не ти прави впечатление и затова в един момент, когато ти се е наложил бенд, тои е излезнал извън грифа. Аз също като правя бендове, огъвам струната надолу, а ако се наложи-на първа струна, опъвам нагоре. Пс. имало е един лаф от едно време(преди да се родя), че само китаристите от пловдив огъват струната надолу, а докато всичко останали си свирят нормално, и това е направило Пловдив, града с най-добри китаристи в България Цитирай
Recommended Posts