Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за "евентуален" дефект при Ibanez


canev

Recommended Posts

Здравейте!

От 1 месец имам Ibanez RG 320FM........дотук добре ,но когато започна да свиря солца "милата" 1 струна влиза отдолу под прагчетата при бединг/независимо от позицията в която ги свиря/.Пробвал съм всякакви вариянти с вдигане/смъкване на флойда,но проблемът си остава.Знам ,че на Ibanez по принцип фретовете им са "дебелички",но това не е нормално според мен ,да свиря със страх.Наскоро се вгледах в грифа и ми се струва ,че самите струни не лежат точно върху грифа/незнам как по точно да се изразя/ в смисъл разстоянието от 1 струна до ръба на грифа е малко по-голямо отколкото при 6 струна/до ръба на грифа/.Така ли трябва да бъде?Имам чувството ,че братятя индонезийци които са я правили не са фиксирали флойда точно и затова от там бягат струните мъничко надолу и когато свиря 1 струна неволно се 'шмугва" под прагчетата.

Помагайте да разреша казуса!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво имаш предвид? Че струната се изплъзва и излиза извън грифа ли?!?

Обясни по-подробно, по възможност с илюстрация...

 

От струната до ръба(не ръба на грифа, а мястото, където прагчето става наклонено) трябва да има ПОНЕ около 3мм равно прагче(по което може да се свири). Ако няма - китарата не е изпълнена или оразмерена твърде добре.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като един дилетант, който нищо не разбира от английските "термини", да попитам - какво означава "бединг" ???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Извиване ;)

Ахаааа ! :hysterical: Ми, @canev, на първа струна хубав "бединг" се прави навътре към грифа. Ако очакваш да го направиш в обратната посока, просто се откажи. Друг е въпросът дали и без "бединг" пак ти бяга струната. Това вече си е проблем.

 

 

 

1081349.jpg

:cheers2::slap::hysterical:

И аз това погледнах първоначално, но предвид многозначността на думата не разбрах за какво става въпрос ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kaквото и да е, трудно се прави на китара :cheers2::slap:;) .

Имаше една тема за български термини в китаросвиренето, но beding (защо ли :hysterical: ) го нямаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можах само да загрея дали авторът имаше предвид, че струната влиза в пространство между прагчето и дървото на грифа. Ако е така, то проблемът си е сериозен, защото такова пространство просто не бива да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на мен нещо не ми е ясно в каква посока го правиш тоя bedding ... надолу , нагоре , как така бенд на първа ще излезе извън грифа (освен ако не го правиш грешно (наопаки) ) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора осъзнайте се - ясно че е петък - човека пита нещо тука чета един тон офтопик .....

 

Ако разбирам добре първа струна "изпада" под грифа.

Тва го имах на моята китара защото е с по тесен гриф от стандартните - с времето се свиква.

Най добре дай снимки за да видим за какво иде реч.Дано не се налага да се стига до лютиер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото разбрах, човекът просто бендва първа струна в посока навън (надолу) от грифа - а нормално се прави навътре (нагоре).

М/у другото Кърк Хамет беше обяснявал за една много висока нота в солото на Master of Puppets, че се е получила точно по този начин - като без да иска е изкарал първа струна извън грифа, при което тя е опряла върху нек адаптера. Тъй че дефекта понякога става на ефект :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах по-горе - ако от най-външните струни до ръба на прагчето(там ,където става стръмно наклонено накъм края на грифа)има по-малко от 2.5-3мм(оставащо прагче, върху което МОЖЕ да се свири), тогава може да се каже, че говорим за нещо като дефект.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за бързата реакция!

 

Извинявайте за изядената буква от която направихте голям проблем,но наистина не е приятно да се свири така.Да ,metulhammer e разбрал правилно, първа струна "изпада" под грифа,когато свиря трилери на 1-ва.Използвам 9-ки ,ако това би решило проблема ще ги сменя.Да наистина грифа е тесен .но ми е удобен,но –по скоро това което каза Evtim ме безпокои/до ръба на прагчето там ,където става стръмно наклонено към края на грифа/ разстоянието е 2 мм/при 1-ва струна,а при 6-та е 3мм/доколкото съм успял да го измеря точно/

.Благодаря ви все пак ,ще опитам да кача снимки в близките дни,а дали ще мога да се размина без лютиер?????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисл че отговора на въпроса ти е лесен и не трябва да се развиват някакви теории по него. А именно-просто като бендваш, вместо нагоре, ти опъваш струната надолу. Дефекта не е в китарата, просто ти така си свикнал и не ти прави впечатление и затова в един момент, когато ти се е наложил бенд, тои е излезнал извън грифа. Аз също като правя бендове, огъвам струната надолу, а ако се наложи-на първа струна, опъвам нагоре.

 

Пс. имало е един лаф от едно време(преди да се родя), че само китаристите от пловдив огъват струната надолу, а докато всичко останали си свирят нормално, и това е направило Пловдив, града с най-добри китаристи в България :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.