Huk40 Отговорено Юли 18, 2008 Автор Отговорено Юли 18, 2008 Ефекта е почти готов и се надявам да бъде завършен утре!Видях означенията на транзистора в дата шийта,както и каква е разликата между И1 и И2 версията на интегралната схема!Остават ми да закупя още: R: 4.7M -тук какво да кажа мега ома ли? C: 4.7 nF 22 nF 100 nF Pot's: 25KA 50KA 250KA 1MA Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 Ти май не разбра, че потенциометрите са различни, не са логаритмични всичките. Гледай по картинките де! Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 18, 2008 Автор Отговорено Юли 18, 2008 Двете схеми нали са различни,така че и потенциометрите са различни,те даже са и с различни стойности! Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 (Редактирано) Huk40, май не е зле да изясниш коя от двете схеми точно правиш И аз гледам най-вече първата, но на втората наистина са посочени само логаритмични потенциометри в спецификацията Едит: ако правиш втората схема, където ти обясниха, че червените квадратчета с точки в средата са прекъсванията на пистите, то според мен трябва да прекъснеш И между двете крачета на C1. Така като гледам не е означено, но не виждам смисъл да се запояват два извода от един елемент един за друг може и да има означението, но надписа C1 отгоре да го скрива. Ако още не си разделил пътечката там - сега е момента. Реших, че си струва да го обясня на човек, който се колебае дали се казва мегаом ( да, така се казва ) Успех Едит 2: горното се отнася и за R7 и C5. Не знам дали само аз не ги виждам тези означения Редактирано Юли 18, 2008 от MaPuHcKu Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 18, 2008 Автор Отговорено Юли 18, 2008 (Редактирано) Има точки отдолу на точно тези елементи просто се виждат доста слабо!Благодаря ти за разяснението! ПС:Ооо не се чуди че питам,аз тука на една от продавачките и викам искам един потенциометър 25килоома и тя ми носи резистор................. ППС:Правя ВТОРАТА,ЦВЕТНАТА схема! Редактирано Юли 18, 2008 от Huk40 Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 абе ръгай квото има да свири - не го слушай Parni_Valjak казвам това, понеже си личи че нямаш опит и с линейни и с логаритмични потенциометри това сигурно ти е първата схема и може би няма да е направена добре, ще има шум и тн, така че слагай каквото има докато ти мине мерака - ако по-нататък още имаш може да го направиш наново, вече както трябва и с 2n5088 Цитирай
bratmito Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 По принцип схемата ще ти тръгне независимо дали позлваш логаритмични или линейни потове,но изменението на параметрите(дист,високи,ниски....) ще става рязко/неравномерно ако смениш единия тип с другия.Ако ненамериш точните стйности с точния закон на изменние на съпротивлението ползвай каквито има,защото понякога трудно се намира това което ти трябва,особено ако си от по-малък град пък след това ще натсройваш по-внимателно. Също така ако не намериш точните стойности на елементите не се притеснявай да използваш близки стойности до реалните.Това ще води до малко по-различен звук от този който се очаква,но това не означава по-лош(въпрос на вкус казало кучето.....). Успех! Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 18, 2008 Автор Отговорено Юли 18, 2008 (Редактирано) Не ми е това първата схема.Правил съм от тези китовете на Неомонтана и на Млад Конструктор и други схеми от нета.По принцип за заместването ми е ясно,аз съм свикнал почти никога да няма това което търся и да ми го заместват.Това наистина ми е първата схема с потенциометри,а и аудио въобще та се уча в движение.Утре като накупя нещата и като го сглобя и снимам ,ще ви се похваля,пък после се заемам с "Плачещото бебе" ПС:Има ли значение ако кондензаторите са с по-голям капацитет или волтаж?По-точно на какво ще влияе? Редактирано Юли 18, 2008 от Huk40 Цитирай
bir4o Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 Не ми е това първата схема.Правил съм от тези китовете на Неомонтана и на Млад Конструктор и други схеми от нета.По принцип за заместването ми е ясно,аз съм свикнал почти никога да няма това което търся и да ми го заместват.Това наистина ми е първата схема с потенциометри,а и аудио въобще та се уча в движение.Утре като накупя нещата и като го сглобя и снимам ,ще ви се похваля,пък после се заемам с "Плачещото бебе" ПС:Има ли значение ако кондензаторите са с по-голям капацитет или волтаж?По-точно на какво ще влияе? Почваш да дразниш - написваш кондензатор в google и се образоваш - ето ти една тема от там- http://korn666.my.contact.bg/u5.htm Цитирай
bratmito Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 Да правиш уа уа педал е адски трудно,дори не се захващай.Първо че бобината ,която е сърцето на уа уа педала се намира адски трудно и е скъпа,второ че самия педал незнма как ще го направиш. За кондензаторите,зависи кой кондензатор смениш и с какъв ще има различен ефект. И един съвет- използвай хобито си за да научиш нещо,не само да лепиш елементи и да се молиш да тръгне. Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 абе ръгай квото има да свири С тази логика едно време правиха всичките апаратури на ЛАТ. Квото има това се слага. Huk40, преди да тръгнеш да правиш такава проста схема най-напред ти препоръчвам да се научиш да четеш схемите, да разбираш кой елемент какво прави, какви параметри има, как се четат параметрите на един елемент и тн. 99% съм сигурен, че ефектчето, което правиш с такъв голям мерак няма да тръгне. Платката ще я забуташ в чекмеджето и ще почнеш да правиш друг ефект... Позната история. Не, че аз съм много наясно с електрониката, но поне имам минимални познания. Хубаво е и ти да придобиеш (поне от нета) някакви основни познания. Без да знаеш поне от малко какво се случва в този ефект и какво точно прави ще имаш голям проблем с евентуалното дебъгване и откриване на елементарни грешки, които ще си допуснал при правенето му. Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 Не, че аз съм много наясно с електрониката, но поне имам минимални познания. Кой го каза ... Всъщност аз се сещам само за един човек тук, който наистина разбира. Цитирай
liquid_death Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 ^^ Напълно съм съгласен!Позната история ^Не си съвсем прав, аз лично се сещам за двама. Към автора:Дерзай, но попрочети това онова, просто гуугъл ит!Схемите си работят(за да изпреваря момента с питането дали са читави).Потърси и една моя тема за тоя ефект и огледай и там какво има Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 20, 2008 Автор Отговорено Юли 20, 2008 Прочел съм я твойта тема!Ефекта е почти готов остава само потенциометъра за високите и 4.7Моhm резистора!Стана малко зле като изработка,щото запоявам на една експериментална платка на поне 2 години върху която протече един бойлер .Да попитам нещо последно:Елементите трябва да се съединят по хоризонтала ли?(разбира се там където има точни не трябва да е свързано) . . . . . . . . . . . <- трябва да стане -> ____________ . . . . . . . . . . . <- трябва да стане -> __ _________ . . . . . . . . . . . <- трябва да стане -> ______ __ ___ . . . . . . . . . . . <- трябва да стане -> ____________ Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Юли 20, 2008 Отговорено Юли 20, 2008 Идеята на жълтите хоризонтални лентички на картинката, която си дал е, че те са от медно фолио - тоест имаш 8 хоризонтални писти, които се прекъсват на местата, означени с червено квадратче с червена точка вътре. Цитирай
Recommended Posts