pioneer 306c Отговорено Април 5, 2009 Автор Отговорено Април 5, 2009 Е колко по дебел? Тези които съм правил до сега са били около 20-22мм дебелина По добре тънък и удобен гриф.Има хитринки които се правят за тази цел ,а не дебел кат мотика .......... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 5, 2009 Отговорено Април 5, 2009 (Редактирано) Не знам какви хитринки има, обаче повечето среден клас метли(а дори и много не чак толкова евтини) неслучайно нямат много състейн, а и рядко имат особено дълбок тон. Също така, твърде често им липсва платото на тона - при повечето има динамичен пик и тихичко отзвучаване. Ако вземем за отправна точка страт тип китара със 20(нът)-22(сглобка)мм гриф това е ОК. И все пак, при страта грифа не е твърде дълъг. При по-дълъг гриф, вероятността за глухи тонове малко или много нараства. Не вярвам да ползваш някакъв зашеметяващо твърд и мега-качествен клен, затова мисля, че някакви 18-19мм грифове едва ли ще са много добро от звукова гледна точка решение. Не знам и колко голяма ръка имаш. Ако си от хората с големите ръце, и 21-23мм няма да ти е много, а звуковия резултат ще ти хареса. Ако помислиш и за малко по-тежки ключове или дори нещо стилно, което малко да тежи на главата, звука ще ти хареса още повече. Последната седмица пробвах ефекта от тези неща(тежестите) и бих казал че е много приятен, и то не само що се отнася до глухите тонове, а изобщо цялото звучене се подобрява. Това са моите 5 стинки. ПС: Сега видях,че експлорера е с флойд, което означава, че може и да си направиш и по-тънък гриф, понеже флойда така или иначе поизяжда малко от саунда. Редактирано Април 5, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 6, 2009 Автор Отговорено Април 6, 2009 Е тези китари от среден клас едва ли имат по малки глави от тези висок клас и сигурно грифовете не са им по тънки от скъпарските. Освен това от значение и то не малко е видовете дървесина които се комбинират грифа и тялото : клен-махагон,клен-орех, клен-ясен,орех-орех и т.н. Като за мен от изброените 1-вия вариант е с най-къс тон Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 7, 2009 Отговорено Април 7, 2009 (Редактирано) Не знам, но не забравяй, че едни от китарите с най-добър състейн(Gibson LP) са с махагонов гриф. Техните евтини копия(Примерно Vintage) имат, ако не същия, то поне също доста дълъг състейн, сравнени примерно с някои по-метълски модели на Ibanez, Jackson и т.н., които струват 3 пъти повече, а дори и сравнени да кажем с Fender Strat имат сигурно около двойно по-дълъг тон. Освен, че са сет-нек и са с тюн-о-матик бридж, въпросните китари са и с не чак толкова тънък гриф. Въпроса беше за махагона - често из сайтовете го определят като едно от най-състейнообразуващите дървета. За главата ти споменах, понеже чрез опити достигнах до извода, че когато е малко по-тежичка, тона е по-плътен, по-приятен, с по-дълго плато, по-звънък и по-музикално звучащ, сравнено със същата глава, когато е по-лека. Но ти си правиш китара - ти решаваш какво искаш, как да го направиш, какъв звук целиш и какви компромиси си склонен да направиш. Иначе, ще се радвам, ако ме опровергаеш за дебелината и направиш китара с много тънко грифче и малка глава, което прави по 6-8-секундни тонове на последните 8 позиции, но просто споделям с теб моите наблюдения. Редактирано Април 7, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
James Hetfield Отговорено Април 7, 2009 Отговорено Април 7, 2009 ^Имам известно количество матрял и най-вече че ме сърбят ръцете.Като завърша експлоръра ще правя още един който ще бъде или с флойд или с фиксиран бридж но нектру конструкция. Все още се двуумя . Може и за дясна ръка да го направя. Първо този да си намери нов собственик пък после ще му мисля Кач пара? Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 7, 2009 Автор Отговорено Април 7, 2009 (Редактирано) ^рано е още да се каже цена Иначе за адаптери съм взел на чичко дънкан TB6 за бридж и SH10 за нек, които доста вдигат цифрата на китарата Редактирано Април 7, 2009 от pioneer 306c Цитирай
negthorn Отговорено Април 10, 2009 Отговорено Април 10, 2009 малееееей .... като гледам тук (изгубих около 3 часа да прегледам цялата тема) си мисля "мале колко много неща не знам все още" уж съм човек дето малко прихвана от дърводелство, ама некви лакове тука ля-ля други работи .... ..........малко оф-топик иначе БРАВО и за 2-те китари ....като имам предвид че и аз тръгнах да правя някакъв експеримент си мисля че доста по-малки шансове имам за да направя нещо добро ..... ама като задвижа отново нещата може би ще пусна нова тема ....... .................и тва може да се приеме за оф-* ама те така съм - казвам квото мисля и когато го измисля че иначе забравям Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 18, 2009 Автор Отговорено Април 18, 2009 Епизод 2358 от сериала "Грифове на ............." hysterical.gif Прагчетата са вече поставени.Не направих снимки от процеса щото сметнах че ще ви е безинтересно Не Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 18, 2009 Автор Отговорено Април 18, 2009 Епизод 2358 от сериала "Грифове на ............." hysterical.gif Прагчетата са вече поставени.Направих левелинг и полирах прагчетата. Облепих грифа с хартиено тиксо щото от полирането такава чернилка пада, че ако го няма тиксото фрета щеше да замяса на абанос Не направих снимки от процеса на поставяне на праговете щото сметнах че ще ви е безинтересно(не, че сега ще има голям интерес). Ето и пикс-а .........to be continued Цитирай
BassTraffic Отговорено Април 19, 2009 Отговорено Април 19, 2009 Вдигаш летвата след всеки следващ гриф..... К. Димитов Цитирай
vlex Отговорено Април 19, 2009 Отговорено Април 19, 2009 Христос возкресе! С гумено чукче ли ги поставяш фретовете? Поздрави, Влад Цитирай
liquid_death Отговорено Април 19, 2009 Отговорено Април 19, 2009 О, не.Моля те, сложи пикс как поставяш праговете!Плс! Иначе темата е супер интересна!Още веднъж поздравления! Цитирай
pioneer 306c Отговорено Април 19, 2009 Автор Отговорено Април 19, 2009 ^Няма кой да ме снима в процес на поставяне а прагчетата ги поставям с обикновенно малко чукче и трупче с профила на фингърборда.След това с пресичка ги довършвам. а ето и продължението на сериала............. серия 2360 Грифа е вече оформен и отзад и почти готов за пръскане с оцветен в червено лак.Отворите за ключовете не са още направени понеже не съм закупил ключове но тези дни ще стане. Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Април 19, 2009 Отговорено Април 19, 2009 Батка, единственото нещо което искам е експлорър за лява ръка. Душевен оргазъм на макс! Браво, продължавай да правиш инструменти, това ти е в кръвта! Цитирай
Recommended Posts