Jump to content
Българският форум за музиканти

Ноутбук за (мобилно) аудио-студио?


Harrry

Recommended Posts

Здравейте! Тъй като не изключвам възможността за акустически записи в интересни помещения, мисля да се насоча за домашното си студио към ноутбук, пък и ще ми трябва такава мобилна джаджа за в бъдеще. Смятам за студиото да мина без отделен рекордер- само със съответния софтуер. Насочил съм се към този модел:

 

ACER Aspire 5920G-604G32Bi LX.AKS0U.085

процесор: Intel Core 2 Duo processor T7500 (2.2GHz, 4MB L2 cache, 800MHz FSB)

чипсет: Intel PM965 Express Chipset

памет: 4096MB DDR2 667MHz

твърд диск: 320GB, 5400rpm SATA

оптично устройство: Blu-Ray Drive

звукова карта: Dolby certified surround sound system Acer 3DSonic stereo speakers (2x2 W) and 1x subwoofer low-frequency effects

мрежова карта: 10/100/1000 Ethernet controller, Wireless LAN 802.11b/g/Draft-N

видео карта: 512MB NVIDIA GeForce 8600M GT TurboCache with up to 1280 MB of TurboCache technology (512 MB GDDR2 VRAM, up to 768 MB of shared system memory)

дисплей: 15.4" TFT WXGA CrystalBrite (220-nit) 1280x800

детайли: Bluetooth, 5-in-1 card reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), 0.3MP Camera, 4 x USB 2.0 ports, HDMI port with HDCP support, IEEE 1394, S-video/TV-out, Express Card™/34 slot, FIR / CIR, External display (VGA) port; Headphones/Microphone /line-in jack; (RJ-11) port; DC-in jack

операционна система: Windows Vista Ultimate

батерия: 8 cell Li-Ion Battery 3:30 h

тегло: 2.8 kg

Една година гаранция!

Две години гаранция за физически лица!

 

Цена: 2399 лв с включен ДДС или 90.23 лв за 36 месеца

Годишен процент на разходите: 14.99 %

 

Какво ще ме посъветвате? Добър ли е изборът, ще върши ли работа? За тая цена няма ли нещо по-добро?

Редактирано от Harrry
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Имайки почти същата машина (леко по слаба, точния модел не помня , а и не е в мен в момента да го видя), бих те посъветвал при възможност да не се спираш ACER, по мои наблюдения не са до там качествено изпълнени и знам два (единият е моя, а другия на приятелката ми) на които тачпада прави мръсни номера. Също така без да съм специалист, мисля че харда ти бавничък за записи на аудио или поне по тежко такова.

 

Положителен аспект при Ейсърите е , че се държат добре с фаиъруаиър, за разлика от Дел например, от който си намразих живота

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като притежател на Дел, преди да си го взема си мислех че Laptop is the way to go!!!

 

ето ги и мойте 5 стотинки, защо не съм убеден вече.

 

относно музика, просто не виждам смисъла много да си взимаш лаптоп. тъчпада е отвратително нещо за едитиниг или каквото и да било друго, затова - мишка (Усб но.1 е заето). Аудиокартата е неизползваема за качествен запис (става само за нахвърляне на идеи) - файъруайър или външна (усб но.2 е заето). хард диска наистина е бавен, а и ако се занимаваш наистина сериозно, 320 няма да ти стигат много много (визирам ако имаш яко встта, барабанни, семпли, оркестри, това онова). Т.е. - външен хард примерно поне на 7200 (усб но.3). До този момент 3 усбта са заети и пренасянето му става изключително дразнещо в един момент. Казвам го от личен опит. Просто голяма част от мобилността на лаптопа се губи, а това е основното му предимство, в съотношение със примерно фиксираните параметри (варират доста по-малко отколкото на настолен).

 

По тази причина, лично аз, без да имам някакво голямо основание на базата на записи или концерти (това мисля, че е важно да се отбележи, нямам много голям опит) те съветвам да си вземеш един хубав настолен, който така и така няма да мърда за студиото и един лаптоп, наистина за лаптоп.

 

с тези 2400 лева, можеш да си вземеш, с 1500 от тях един сносен лаптоп, за всякакви цели, за които може да се ползва един такъв - визирам, да го вземеш със себе си, ако имаш работа да я свършиш на нея, ако е свързано с документи, материали, ексел, уърд), да гледаш някое филмче, да имаш интернет където и да отидеш (т.е. да имаш комп с тебе), ако си диджей някъде също ще ти свърши добра работа. Да можеш да нахвърлиш някоя идея, това онова. Няма да е последен писък на модата, но не знам дали ти и трябва.

 

С останалите 900 лева, можеш да си вземеш един наистина хубав пц, със Core Quad 6600 и P35Gigabyte ско дъно примерно. Можеш спокойно да му слагаш още хардове, хубава саунд карта (така и така ще ти трябват още пари и ако вземеш лаптопа за интерфейс, тъй че е все тая от тая гледна точка си мисля). Но при всички случай, характеристиките ще са по-добри от лаптопа и възможността за ъпгрейд е по-голяма.

ако компа ти е 700-800, ще трябва да се бръкнеш наистина още малко, примерно 100,200кинта за един монитор и си готов.

Поне така го виждам аз и това съм се засилил сега да правя :greenangel:

 

не обременявам никой с мнението си де :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^

Аз още по-малко от теб имам опит, затова благодаря много за мнението, както и на Кольо_К- много добре ще обмисля всичко, което сте написали. Относно звуковата карта, дето е в ноутбука, тя ще е само за филмчетата, дето ще зяпам: за интерфейс ще ми служи дигиталният миксер, дето ще е сърцевината на компилацията. А той си е IEEE по презумпция, FireWire де, (Yamaha n12), така че бързината би трябвало да е налице, така и Юесбитата ще останат свободни за това-онова.

Може да прибавя и допълнителни преампи (лампови?) за микрофони (впрочем, RODE К2 си го има в укомплектовката), за слушалки, както и отделен компресор, макар че в миксера са вградени доста добри и едното и другото, но ще видим как ще вървят. За харда, не вярвам да не стигат ГБ, защото музиката, дето смятам да записвам, може би няма да тежи с чак толкова много компоненти - повечето неща ще се вкарват чрез микрофони. Но все пак може да проверя за модел, където можеш да шитнеш още един хард от 320 ГБ. Или да е поне един от 500 ГБ.

Много ме занимава въпросът, какви проблеми може да създаде Вистата, защото търговците просто не ти оставят възможност за избор- натрапват ти я, и това е! Не може ли да се решат някак си?

Редактирано от musicman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ме занимава въпросът, какви проблеми може да създаде Вистата, защото търговците просто не ти оставят възможност за избор- натрапват ти я, и това е! Не може ли да се решат някак си?

Много зависи от модела - за някои въбще не са писани драйвери за ХР-то. Виж по разните компютърджийски форуми (http://www.hardwarebg.com/forum/) - може да има инфо за твоя модел.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.