разбойник Отговорено Август 1, 2005 Отговорено Август 1, 2005 Съжалявам, моя грешка - реших че е за микрофон без да проверя точно модела. Ако е за китари пак не е най-подходящия вариант. Ако те кефи как звучи с твоя бас що не си го вземеш и да забравиш за всякакви пиезо и пр? Цитирай
fracture Отговорено Август 1, 2005 Отговорено Август 1, 2005 ...fracture, за семпли виж в www.basstasters.com, пусни и едно търсене в talkbass.com (наскоро Davidmwilson беше пуснал семпли на J адаптери). ... намерих семплите на Davidmwilson, добре ми звучат: Bartolini 9 Classic Bass Dimarzio Ultra Jazz SD Antiquity II single coil - това е май Seymour Dunkan Villex - тиа пък какви са, що са :wall: , ама дават хубав звук като се прибави и EMG-то на assoass (доколкото виждам е модел EMG 35DC), ами .... явно че е по-добре да се говори за конкретни модели отколкото за фирмите като цяло, понеже се оказва че (фирмите) предлагат адаптери с различен звук - и оттам индиректно - за различни вкусове. OFFTOPIC аре пък и аз открих топлата вода - май Цитирай
ecmjazz Отговорено Август 1, 2005 Отговорено Август 1, 2005 Ако те кефи как звучи с твоя бас що не си го вземеш и да забравиш за всякакви пиезо и пр? Щото както споменах моя бас е Пълдин, на който тая зима от високата влажност грифа съвсем му се изкриви и освен това постоянно има проблеми с електрониката - пука, пърди и други такива ефекти, да не говорим колко е удобен. Ще го сменявам с нещо по-добро Цитирай
разбойник Отговорено Август 1, 2005 Отговорено Август 1, 2005 За fracture Да, така е. Аз май звучах малко обобщително в по-горния си пост, когато събрах всички адаптери на Бартолини в едно. От изброените от теб аз имам Ultrajazz и Bartolini Classic Bass. Antiquity е серия на S. Duncan, а Villex е фирма на някакъв руснак-авиоинжинер Не са много популярни и са скъпи, но повечето хора, които са ги пробвали ги хвалят доста. Мисля, че Modulus Guitars ги предлагат като опция за всичките си модели. За ecmjazz Ясно. Сменяй тогава тоягата генерално. Пожелавам ти да имаш възможност да вземеш нещо читаво. Цитирай
fracture Отговорено Август 2, 2005 Отговорено Август 2, 2005 ... а Villex е фирма на някакъв руснак-авиоинжинер Не са много популярни и са скъпи, но повечето хора, които са ги пробвали ги хвалят доста. Мисля, че Modulus Guitars ги предлагат като опция за всичките си модели.... Открих сайта на Villex, ама беше "в реконструкция", затова им пратих един мейл - хората пекани, отговориха. Та техни адаптери може да се купят директно от тях, даже дадоха телефон - ама кво да прави човек, като английския много ми куца Цитирай
fracture Отговорено Август 3, 2005 Отговорено Август 3, 2005 ... а Villex е фирма на някакъв руснак-авиоинжинер Не са много популярни и са скъпи ... Май си прав - защото в отговора, който получих на писмото ми, ме питаха дали говоря руски. И за цените си прав, но те зависят и от моделите, ама човека ме посъветва, че ако разстоянието между струните (става дума за 5 струнен бас) не е по-голямо от 75 mm - може да се ползва модела прадназначен за 4 струнен бас, а също така в цената влиза "... midtone control with integrated passive magnetic circuit". Е тва ся кво е - тази пасивна магнетна верига , даже не знам дали така се превежда. Цитирай
разбойник Отговорено Август 6, 2005 Отговорено Август 6, 2005 човека ме посъветва, че ако разстоянието между струните (става дума за 5 струнен бас) не е по-голямо от 75 mm - може да се ползва модела прадназначен за 4 струнен бас Това означава че адаптерите им улавят движението на струната еднакво добре през цялата си работна дължина - удобно! така един и същ модел става за инструменти с разл. разстояние м/у струните. също така в цената влиза "... midtone control with integrated passive magnetic circuit". Е тва ся кво е - тази пасивна магнетна верига , даже не знам дали така се превежда. Това е тяхната "запазена марка" - пасивни корекции, които работят като активнен EQ - можеш както да режеш така и да повдигаш честотата. Цитирай
fracture Отговорено Октомври 1, 2005 Отговорено Октомври 1, 2005 Малко развитие около името Villex. @Разбойник - има нещо такова, според Modulus: "Villex systems are the first passive systems we've encountered with enormous dynamic range, output equal to active preamps, tone-shaping capabilities most active systems can' t match and fundamental tone so solid, it's nearly impossible to believe. We've waited patiently while the final development of these unique systems was accomplished. Now that they're here, we can truly say-A new era in bass pickup technology has arrived." - е, цитирано е от сайта на Villex Като потвърждение - за някои модели на Modulus, с активни адаптери Bartolini+някои опции, цената се вдига с 150$, докато ако са с пасивни адаптери Villex и пасивна електроника, цената се вдига с 250$ Това че изхода бил като на активни преампове, ме навежда на мисълта за китарния адаптер (пасивен) на DiMarzio - X2N, който е с 510mV изходно напрежение. Не знам Villex с колко изход е - надявам се някой ден да измеря. btw: аве бая силни магнити имат тия Villex адаптери Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 1, 2005 Отговорено Октомври 1, 2005 Силният магнит не винаги е предимство. Говоря по принцип, иначе предполагам, че ако случая с Вилекс е такъв, те са си свършили работата като инжинери добре. Масата на ниските струни при баса е достатъчно голяма, за да може силно магнитно поле да влияе в/у звука, особено в по-високи позиции. Имаше интересна статия за Фендер-а на Роско Бек в архива на сп. Bass Player (archive.bassplayer.com , но в момента не се отваря при мен), в която Роско разказва за перипетиите по създаването на адаптерите на въпросния бас. Можеш да погледнеш и в сайта на Бил Лорънс - http://www.billlawrence.com/ Този ефект на магн. поле е и една от причините да се предлагат активни адаптери - използват се слаби магнити, а сигнала се усилва с електроника. Цитирай
fracture Отговорено Октомври 1, 2005 Отговорено Октомври 1, 2005 Ще трябва да намерим тази статия, ама както беше споменал в някой от по-предните си постове, че Villex е фирма на авиоинжинер - няма да се учудя, ако за адаптерите е ползвано някакво "изобретение" от авиониката - май така се казваше всичко свързано с електрониката относно авиацията. Цитирай
pacman Отговорено Октомври 2, 2005 Отговорено Октомври 2, 2005 Твърде вероятно е всичко да идва от отношението магнити/намотка/дебелина на проводника. Преди много време бях правил експерименти с навиването на адаптери DIY бях направил адаптер с доста широка (и ниска) намотка, доста дебел проводник(може би 2 пъти по-дебел от стандартния 42/43 AWG) и само няколкостотин (!) навивки. Изходът въпреки малкия брой намотки беше почти колкото на стандартен адаптер и зувукът беше много ясен. Подобни наблюдения май има и Evtim Djerekarov- виж тук Така че възможно е Villex да правят точно това, като след това коригират прекаления 'brightness' с някаква проста пасивна схема. Жалко, че инфото за Villex из нета е толкова малко :think: Цитирай
fracture Отговорено Октомври 2, 2005 Отговорено Октомври 2, 2005 (Редактирано) Схемата на свързване я имам - 4 потенциометъра, единият от тях е за гъбаркане със средите, но какво точно има в адаптерите :exclaim: не знам, доколкото се вижда от схемата - от адаптерите излизат 3 проводника (за справка, адаптерите на моя бас имат 2) като допълнително на корпусите на самите адаптери, трябва да се запои още един проводник - това е което се вижда от схемата. Редактирано Октомври 2, 2005 от fracture Цитирай
pacman Отговорено Октомври 2, 2005 Отговорено Октомври 2, 2005 Може ли да я видим тази схема, ако имаш линк нещо... Цитирай
fracture Отговорено Октомври 2, 2005 Отговорено Октомври 2, 2005 На хартия е !!! Може да се помъча да я начертая на Paint-a, ама по-късно Цитирай
pacman Отговорено Октомври 2, 2005 Отговорено Октомври 2, 2005 Ааа недей да се занимаваш- мислех че го има някъде из нета Цитирай
Recommended Posts