cfcboy Публикувано Юли 29, 2005 Публикувано Юли 29, 2005 Здравейте!Свиря на китара от 3-4 години и се опитвам (понякога успешно) да "хващам" мелодиите на моите любими групи.Значи имам един такъв въпрос.На една песен и зная мелодията(тоновете) и искам да и хвана акордите,но не се получава.Смисъл не винаги когато на мелодията тона е ре съвпада с акорда Ре.Бихме ми обяснили зависимостта между акорд и мелодия? Цитирай
IvanDTr Отговорено Юли 29, 2005 Отговорено Юли 29, 2005 Ех, приятел! Кажи в колко страници искаш да бъде обяснението! Ми то това е целия учебник! Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юли 29, 2005 Отговорено Юли 29, 2005 (Редактирано) "Най-трудно се отговаря на въпрос, чийто отговор е очевиден." Има наистина много да се каже, трябва предимно повече да слухтиш, що се отнася до "хващане" на непозната творба, но от теоретична гледна точка, само за блед ориентир, по-често акордът съдържа тона, който е в мелодията, и този тон се явява хармоничен за акорда, особено в силните тактови времена. Изобщо не е задължително обаче този тон да бъде основа на акорда - може да е терца, квинта, септима и т.н.! Мелодията може да ти даде някаква представа за това, в коя тоналност си, и оттам да видиш диатонично с какви акорди разполагаш за хармонизиране, което би ти помогнало при познаването. Но това не е стопроцентов отговор на въпроса, тъй като, ако разбира се парчето не е изцяло диатонична и/или неокрасена композиция, вероятно ще има още нехармонични тонове, хроматични алтерации, модални заемки и модулации, което доста разширява и освобождава зависимостта "мелодия - акорд". Редактирано Юли 29, 2005 от Stone Цитирай
cfcboy Отговорено Юли 30, 2005 Автор Отговорено Юли 30, 2005 Ами..добре...благодаря ви за отговорите... Цитирай
BlueZone Отговорено Юли 30, 2005 Отговорено Юли 30, 2005 Така или иначе човек трабва да се научи да чува и усеща функцията на акорда, щото това е най-важното според мен. При това положение човек много си улеснява нещата. Цитирай
adXok Отговорено Август 1, 2005 Отговорено Август 1, 2005 Аз не виждам зависимости. Аз виждам звуци! Да не говорим, когато се включат и разните му там семплери с изчанчени звуци с хиляди или един хармоник! Там пък си става направо непредвидимо. Гледаш го кух звук, ама яко стои в мелодията или акорда! Кеф! Цитирай
Recommended Posts