INVADER Публикувано Юни 16, 2008 Публикувано Юни 16, 2008 (Редактирано) Насочил съм се към Line 6 Spider III 30W и общо взето ТОЗИ тип кубета и се чудех достатъчно ли са 30 вата за излизане на сцена с него(нали се сещате с микрофон пред кубето и т.н.) или си трябва повечко сила и капацитет?Става въпрос за чисто аматьорски излизания на сцена с група, но все пак си трябва класа малко или много .Спрях се на 30вата, защото по-големия капацитет(например 60-70вата) си върви с по-висока цена и просто не съм на това ниво и не ми е нужно голямо обурудване. Редактирано Юни 16, 2008 от INVADER Цитирай
fLiSk Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 Ако се озвучи с микрофон са предостатъчно. Иначе и за репетиции би ти стигнало, освен ако барабанюгата не вдига страшно много шум. Цитирай
Icarus Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 ^Съгласен. 30 вата са си екстра - по концерти с микрофон отпред, по репетиции - и без става, макар че ако има, е по-добре. И все пак - ако барабаниста не удря барабаните като кофи, всичко е ок. Аз съм свирил с барабани с 15 ватова въшка - като се свири по-тихичко, се понася (при липса на друго). Цитирай
SviStyle Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 Според мен 30 вата са добро начало, ще ти свърши работа(доскоро и аз свирих така).При добро желание(и развитие), винаги може да си вземеш нещо по-мощно. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 (Редактирано) Зависи и от говорителя. Ако говорителя е по-чувствителен и голям, при същата мощност ще се чува по-силно отколкото ако говорителя е по-дребен или нечувствителен(едното не винаги има общо с другото). Също има значение усилвателя - по правило ламповия винаги звучи по-силничко от транзисторния. По темата - да, 30-ватов усилвател с достатъчно чувствителни говорители най-вероятно ще ти свърши добра работа. Разликата в силата на звука между 30W и 100W при един и същи говорител е около 4.8 децибела. 3 децибела отговаря на усещането за "ма-алко по-силно". Така, че разликата в силата не е тройна, а определението "малко по-силничко" и приляга добре. Реално, 100-ватовият усилвател има изходна мощност 30W, когато положението на копчето за силата е на около 4 часа. Редактирано Юни 16, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
KingdomX Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Аз бих казал и зависи от сцената , с останалото , казано от колегите съм съгласен Цитирай
kolio_k Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Зависи и от говорителя.Ако говорителя е по-чувствителен и голям, при същата мощност ще се чува по-силно отколкото ако говорителя е по-дребен или нечувствителен(едното не винаги има общо с другото). Също има значение усилвателя - по правило ламповия винаги звучи по-силничко от транзисторния. По темата - да, 30-ватов усилвател с достатъчно чувствителни говорители най-вероятно ще ти свърши добра работа. Разликата в силата на звука между 30W и 100W при един и същи говорител е около 4.8 децибела. 3 децибела отговаря на усещането за "ма-алко по-силно". Така, че разликата в силата не е тройна, а определението "малко по-силничко" и приляга добре. Реално, 100-ватовият усилвател има изходна мощност 30W, когато положението на копчето за силата е на около 4 часа. Евтиме, разбирам какво имаш предвид, но да знаеш че така се получава леко подвеждащо. На един от гигивете този уикенд свирих с 100 ватово глава на Буги (на моята машина и изпатка една лампа) с 4 по 12 и беше меко казано сериозно по силен от 30 ватов Лайн 6. Същото се отнася и до 50 ватовия ми Енгл. Не разбирам от техическата страна на въпроса, но ако застанеш пред това малко по силничко(имам предвид 100те вата) и го издуеш направо те отвява Цитирай
metalhammer Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Да кажа моя опит. На репетиция понякога свирим така. Другата китара с лайн 6 100 ватов 2х10. Моята китара с 50 ватова лампова глава и 1х12. Барабаниста ни е силов - свирим траш и малко дет. - Получава се следното - лайн 6 го озвучават в централното защото се губи - аз трябва да си намалявам кубето защото надвиква всичко........ Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Евтиме, разбирам какво имаш предвид, но да знаеш че така се получава леко подвеждащо. На един от гигивете този уикенд свирих с 100 ватово глава на Буги (на моята машина и изпатка една лампа) с 4 по 12 и беше меко казано сериозно по силен от 30 ватов Лайн 6. Същото се отнася и до 50 ватовия ми Енгл.Не разбирам от техическата страна на въпроса, но ако застанеш пред това малко по силничко(имам предвид 100те вата) и го издуеш направо те отвява Aко включиш 50-ватовата си глава в кабинета на въпросното буги, то резултата трябва да е доста близък. А за лайн6 уточнихме - лампата звучи по-силно от транзистора. Интересно ще е ако имаш възможност да пробваш комбинацията буги кабинета с 50-ватов амп. Все пак мисля, че разликата няма да е толкова голяма. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 30 вата лампи е значително по-силно от 30 вата солид-стейт!!! Тей че тия там АМР-ове на Кольо и Дими няма как да са дори малко сравними с 30 вата Лайн6. А за децибелите: +6 dB е двойно по-силно... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 (Редактирано) ^6dB НЕ Е двойно по-силно. 10dB е двойно по-силно. Eдинственото двойно нещо на 6-те децибела е това, че за постигане на 6 децибела разлика в напрежението, трябва да увеличим напрежението двойно. Чисто слуховото възприятие е друга тема. Когато говорим за МОЩНОСТ, е необходима 10 ПЪТИ по-голяма мощност за постигане на 10dB(възприятие за двойно по-силно) разлика, когато усилвателите са включени в едно и също озвучително тяло. За постигане на 3dB разлика(възприятие за съвсем малко по-силно) е необходимо удвояване на мощността. С други думи: 100-ватов усилвател е два пъти по-силен от 10W усилвател. 100-ватов усилвател е малко(осезаемо) по-силен, но НЕ двойно по-силен от 30-ватов усилвател. 100-ватов усилвател е точно толкова по-силен от 50-ватов усилвател, колкото да забележим, че има разлика, но не повече. С още по-други думи: Повечето от домашните аудио-системи, на които пише 45678W PMPO, всъщност са с мощности в диапазона 10-15W(ако не вярвате, обърнете внимание колко е малък трансформатора вътре), а при добре конструирани озвучителни тела, не звучат чак толкова по-тихо от много 100-ватови системи, особено ако например са с по-нечувствителни, макар и огромни колони. Озвучителните тела, чувствителността, насочеността, честотно-фазовата характеристика и качествотo вече са друга тема. Обърнете внимание на тази картинка от сайта на ESP: Редактирано Юни 17, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
kolio_k Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Евтиме, съжалявам, че няма да се съглася, но 100 ватов лампов усилвател е много по силен от 50 ватов такъв, казвам го от опит. очно по тази причина и макар че имам възможност свобдно да избирам с какъв усилвател да свиря (стига да е Енгл), избрах 50 ватовия Тъндър, защото 100 ватовите, усилени на нивото, което харесвам от гледна точка на постигане на желания саунд, причиняват нечовешки шум на сцената (все пак свиря поп в момента ). тоест не съм го чел в нета, а и непрекъснато свиря с различни лампови глави и кабинети.Между другото съм сравнявал и Енгл Тъндър в Маршалска глава 4 по 12 и 100 ватов Маршал в същия кабинет. Резултата е , че Маршала звучи много по мощно. п.п.Мисля, че ако Док реши да се намеси, предвид опита му с подобни апаратури, би споделил интересни неща. Също напоследък доста хора от форума имат вземане даване с лампови глави и кабинети и могат да споделят п.п.2 Сори за Офа, темата хич не беше за това, но мисля , че автора вече получи нужните му отговори Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 (Редактирано) От гледна точка на сила на звука за постигане на саунд, нещата вече стоят по друг начин. Също 50-ватовите глави не винаги са 50, а 100-ватовите не винаги са 100. Това, за което писах горе е чисто техническата страна на нещата. Тя е доказана поне 1000 пъти от различни хора и е неоспорима. Рзликата, която казваш, че чуваш, я има поради някакви други конструктивни причини. Може би става дума за по-стабилно захранване, други лампи, по-пробивно звучене на крайното стъпало, различен спектър и т.н. Ако включим 2 хай-фи усилвателя в колоната, единия доказано 50вата, а другия-100, разликата наистина ще е малка. Твоето мнение, обаче е по-ценно, понеже не говорим за хай-фи усилватели, а за китарни, с които имаш добър опит. Интересно ми е как стоят разликите при транзисторните усилватели. Редактирано Юни 17, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 Аз пак за децибелите: Това го гледах и чух в един от туториалите на MacProVideo.com. Фенът каза, че ако увеличим двойно амплитудата, волюма ще скочи с 6 дБ. Но явно откъм слухово възприятие не е двойно... Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 17, 2008 Отговорено Юни 17, 2008 (Редактирано) Формулата е: (разликата) Децибели = 10 log10(P2/P1) (десет по логаритъм от P2 върху P1 при основа десет ), където P1 и P2 са ти различните мощности. Ако P2 е два пъти по-голяма от P1 (P2/P1 = 2), следва 10 log10(P2/P1) = 10 log10 2 = 3 dB Затова и картинката на Евтим е вярна. А и това си отразява точно слуха. Тъй като децибелите са логаритмична мярка, те по точно изразяват особеностите на слуха при възприемането на звукове. Понеже децибелът не е абсолютна величина, а е мярка за отношение, се приема че децибелът е безразмерна величина. Защото като се казва усилване или намаляване с еди колко си децибела имаш разлика в отношението на силата - както разликата между 50 и 100 вата е 3 dB, така и разликата между 500 и 1000 вата пак би била 3 dB. Иначе в практиката е прието да се използва децибелът като единица за звуково налягане, като е дадена основна стойност за сравнение 0 dB. Редактирано Юни 17, 2008 от SomeoneElse Цитирай
Recommended Posts