deadsoul Публикувано Юни 14, 2008 Share Публикувано Юни 14, 2008 Скъпи съфорумници, съжалявам, че създавам нова тема, но искам да Ви питам: забе;язал съм, че докато свиря на класическата китара у нас и четвъртия ми (малък) пръст просто все едно е отделен от тялото ми. Имам предвид, че се движи много ограничено, и като искам да "пусна" струната все едно е закачен с ластик и се дърпа изведнъж с голяма скорост. Та можете ли да ми помогнете, например с някакви опражнения за развиване на "малешката" :-D Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 (Редактирано) За кутрето ли говориш? За коя ръка? Нормално е. Просто свири повече, и се стреми да не използваш сила, прави бавни упражнения, и ще свикне. Аз свиря от над 6 години, и още като не го използвам несъзнателно го вдигам твърде високо от грифа. Редактирано Юни 14, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lizardman Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 Гами. Помагат за всичко, между другото. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 За кутрето ли говориш?За коя ръка? Все още се дивя, как хората така и не рабраха, че ръката, която дърпа струните по правило не използва кутрето... Както и да е. Deadsoul, няма да се плашиш, с повече свирене всичко се постига, особено ако свириш целенасочено. Просто вземи някоя проста мелодийка и бавно свири всеки тон като внимаваш как го свириш и гледай какво правят пръстите ти, дори като видиш че не правиш нещо както трябва, вторачваш се в пръстите си и започваш да мислиш за това какво движение трябва да направят те. След време вече няма да е нужно да се замисляш Например ето това (Ми минор) E-------------5-7-8-7-5------------- B-------5-7-8-----------8-7-5------- G-4-5-7-----------------------7-5-4- --1 2 4 1 3 4 1 3 4 3 1 4 3 1 4 2 1 Цифричките най-отдолу са кой пръст да използваш като свириш. Аз така се учих да използвам кутрето като започвах да свиря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 ^Подкрепям напълно колегата SomeoneElse, 4-ти пръст на дясната ръка (при десняците) НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА, поне в класическата постановка. Иначе знам, че за да развеш добре 1 и 2 пръст на дясната ръка, е хубаво да свириш гамите с 3 и 4 (говоря за дясната ръка, при левичарите е лявата). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 За да сме по-точни - в коментара си към deadsoul говоря за ръката, която е на грифа (за десничарите - лява, за левичарите - дясна). А Slav мисля, че има предвид кутрето, което се явява всъщност пети пръст, защото първи пръст на дърпащата ръка се явява палеца Ръка на грифа: 1 - показалец 2 - среден 3 - безименен 4 - кутре Ръка, която дърпа струните: 1 - палец 2 - показалез 3 - среден 4 - безименен Да сме точни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 (Редактирано) Напротив, палеца няма номерация Палеца си е палец, като най-често се отбелязва с "+" 1-ви пръст (показалец) - "." 2-ри пръст (среден) - ".." 3-ти пръст (безименен) - "..." 4-ти пръст (кутре), който не се използва - "...." Поне аз така съм учил при моя учител. Има и други начини за отбелязване, аз и тях съм ги учил, но този се среща най-често, като 4-ти пръст не се използва, така че едва ли може да се види някъде обозначението за 4-ти пръст. Редактирано Юни 14, 2008 от Slav Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MiroLambov Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 (Редактирано) Аз имам проблем с кутрето на дясната....Като свиря постоянно стой изпънато...Как да го премахна този проблем , че само създава излишно напржение на ръката? Относно отбелязването на ръцете , аз го знам така: дясна- p-палец , i-показалец , m-среден , a-безименен лява - 1-показалец ,2-среден , 3 безименен , 4-кутре... Редактирано Юни 14, 2008 от CursedSoul Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
deadsoul Отговорено Юни 14, 2008 Автор Share Отговорено Юни 14, 2008 Мм благодаря на отзовалите се. И моля не се карайте, става въпрос за кутрето на лявата (аз съм десничар) ръка, която мие на грифа. И пак много Ви благодаря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slav Отговорено Юни 14, 2008 Share Отговорено Юни 14, 2008 Щом става въпрос за лявата ръка, колегите казаха всичко необходимо, lizardman е много прав, много свирене на гами, които подобряват изключително техниката на китариста. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
beltar Отговорено Юни 15, 2008 Share Отговорено Юни 15, 2008 Напротив, палеца няма номерация Палеца си е палец, като най-често се отбелязва с "+"1-ви пръст (показалец) - "." 2-ри пръст (среден) - ".." 3-ти пръст (безименен) - "..." 4-ти пръст (кутре), който не се използва - "...." Поне аз така съм учил при моя учител. Има и други начини за отбелязване, аз и тях съм ги учил, но този се среща най-често, като 4-ти пръст не се използва, така че едва ли може да се види някъде обозначението за 4-ти пръст. ааа,има случаи,в които се използва и четвърти пръст. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
beltar Отговорено Юни 15, 2008 Share Отговорено Юни 15, 2008 Аз имам проблем с кутрето на дясната....Като свиря постоянно стой изпънато...Как да го премахна този проблем , че само създава излишно напржение на ръката? Относно отбелязването на ръцете , аз го знам така: дясна- p-палец , i-показалец , m-среден , a-безименен лява - 1-показалец ,2-среден , 3 безименен , 4-кутре... вержи го с лепенка за безименния и свири тремоло.някои хора ще го сметнат за идиотско,но друг начин не знам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vasil Pavlov Отговорено Юни 16, 2008 Share Отговорено Юни 16, 2008 Това горното беше базик нали??? Beltar, МОЛЯ ТЕ кажи ми че се майтапиш и не си го казал сериозно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
beltar Отговорено Юни 17, 2008 Share Отговорено Юни 17, 2008 Това горното беше базик нали??? Beltar, МОЛЯ ТЕ кажи ми че се майтапиш и не си го казал сериозно... това за лепенката ли.не се бъзикам.вместо да сложиш нещо между двата пръста и да го държиш просто лепваш и четвъртия се движи заедно с третия.на мен не ми трябваше лепенка,просто от много тремоло се получи.но съм използвал изолирбанд за първи и втори пръст,за да се движат главно от вторите фаланги.много малко време ползвах.трябваше да свикна какво е усещането да се използва главно тази част.доста приятен напредък имах след като направих тая веселба. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Юни 17, 2008 Share Отговорено Юни 17, 2008 вместо да хабиш лепенки просто си сложи ръкавица без пръсти Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts