Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Скъпи съфорумници, съжалявам, че създавам нова тема, но искам да Ви питам: забе;язал съм, че докато свиря на класическата китара у нас и четвъртия ми (малък) пръст просто все едно е отделен от тялото ми. Имам предвид, че се движи много ограничено, и като искам да "пусна" струната все едно е закачен с ластик и се дърпа изведнъж с голяма скорост.

Та можете ли да ми помогнете, например с някакви опражнения за развиване на "малешката" :-D

Отговорено (Редактирано)

За кутрето ли говориш?

За коя ръка?

Нормално е. Просто свири повече, и се стреми да не използваш сила, прави бавни упражнения, и ще свикне.

Аз свиря от над 6 години, и още като не го използвам несъзнателно го вдигам твърде високо от грифа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
За кутрето ли говориш?

За коя ръка?

Все още се дивя, как хората така и не рабраха, че ръката, която дърпа струните по правило не използва кутрето...

Както и да е.

Deadsoul, няма да се плашиш, с повече свирене всичко се постига, особено ако свириш целенасочено. Просто вземи някоя проста мелодийка и бавно свири всеки тон като внимаваш как го свириш и гледай какво правят пръстите ти, дори като видиш че не правиш нещо както трябва, вторачваш се в пръстите си и започваш да мислиш за това какво движение трябва да направят те. След време вече няма да е нужно да се замисляш :recourse:

Например ето това (Ми минор)

E-------------5-7-8-7-5-------------
B-------5-7-8-----------8-7-5-------
G-4-5-7-----------------------7-5-4-

--1 2 4 1 3 4 1 3 4 3 1 4 3 1 4 2 1

Цифричките най-отдолу са кой пръст да използваш като свириш. Аз така се учих да използвам кутрето като започвах да свиря.

Отговорено

^Подкрепям напълно колегата SomeoneElse, 4-ти пръст на дясната ръка (при десняците) НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА, поне в класическата постановка. Иначе знам, че за да развеш добре 1 и 2 пръст на дясната ръка, е хубаво да свириш гамите с 3 и 4 (говоря за дясната ръка, при левичарите е лявата).

Отговорено

За да сме по-точни - в коментара си към deadsoul говоря за ръката, която е на грифа (за десничарите - лява, за левичарите - дясна).

А Slav мисля, че има предвид кутрето, което се явява всъщност пети пръст, защото първи пръст на дърпащата ръка се явява палеца :recourse:

Ръка на грифа:

1 - показалец

2 - среден

3 - безименен

4 - кутре

Ръка, която дърпа струните:

1 - палец

2 - показалез

3 - среден

4 - безименен

Да сме точни. :rulez:

Отговорено (Редактирано)

Напротив, палеца няма номерация :rulez: Палеца си е палец, като най-често се отбелязва с "+"

1-ви пръст (показалец) - "."

2-ри пръст (среден) - ".."

3-ти пръст (безименен) - "..."

4-ти пръст (кутре), който не се използва - "...."

Поне аз така съм учил при моя учител. :recourse:

Има и други начини за отбелязване, аз и тях съм ги учил, но този се среща най-често, като 4-ти пръст не се използва, така че едва ли може да се види някъде обозначението за 4-ти пръст.

Редактирано от Slav
Отговорено (Редактирано)

Аз имам проблем с кутрето на дясната....Като свиря постоянно стой изпънато...Как да го премахна този проблем , че само създава излишно напржение на ръката? :recourse:

Относно отбелязването на ръцете , аз го знам така: дясна- p-палец , i-показалец , m-среден , a-безименен

лява - 1-показалец ,2-среден , 3 безименен , 4-кутре...

Редактирано от CursedSoul
Отговорено

Мм благодаря на отзовалите се. И моля не се карайте, става въпрос за кутрето на лявата (аз съм десничар) ръка, която мие на грифа. И пак много Ви благодаря.

Отговорено

Щом става въпрос за лявата ръка, колегите казаха всичко необходимо, lizardman е много прав, много свирене на гами, които подобряват изключително техниката на китариста.

Отговорено
Напротив, палеца няма номерация ;) Палеца си е палец, като най-често се отбелязва с "+"

1-ви пръст (показалец) - "."

2-ри пръст (среден) - ".."

3-ти пръст (безименен) - "..."

4-ти пръст (кутре), който не се използва - "...."

Поне аз така съм учил при моя учител. :thumbs_up:

Има и други начини за отбелязване, аз и тях съм ги учил, но този се среща най-често, като 4-ти пръст не се използва, така че едва ли може да се види някъде обозначението за 4-ти пръст.

ааа,има случаи,в които се използва и четвърти пръст.

Отговорено
Аз имам проблем с кутрето на дясната....Като свиря постоянно стой изпънато...Как да го премахна този проблем , че само създава излишно напржение на ръката? :thumbs_up:

Относно отбелязването на ръцете , аз го знам така: дясна- p-палец , i-показалец , m-среден , a-безименен

лява - 1-показалец ,2-среден , 3 безименен , 4-кутре...

вержи го с лепенка за безименния и свири тремоло.някои хора ще го сметнат за идиотско,но друг начин не знам.

Отговорено

Това горното беше базик нали??? Beltar, МОЛЯ ТЕ кажи ми че се майтапиш и не си го казал сериозно... :thumbup:

Отговорено
Това горното беше базик нали??? Beltar, МОЛЯ ТЕ кажи ми че се майтапиш и не си го казал сериозно... :punk_guitar:

това за лепенката ли.не се бъзикам.вместо да сложиш нещо между двата пръста и да го държиш просто лепваш и четвъртия се движи заедно с третия.на мен не ми трябваше лепенка,просто от много тремоло се получи.но съм използвал изолирбанд за първи и втори пръст,за да се движат главно от вторите фаланги.много малко време ползвах.трябваше да свикна какво е усещането да се използва главно тази част.доста приятен напредък имах след като направих тая веселба.