Jump to content
Българският форум за музиканти

Електроакустични


Icarus

Recommended Posts

Ами няколко тъпи въпроса ме тормозят тази нощ. :rolleyes:

 

Поразрових се из нета и общо взето схванах каква е разликата между амповете за акустични и електрически китари, но не успях да намеря нищо за говорителите - еднакви ли са, и ако не (както предполагам), каква е честотната разлика между тях? Подрънквал съм малко, но бях зает да се радвам на китарата и съвсем забравих да се заслушам в ампа. Става ли да се свири с ел.акустична китара директно ръчната в пулт->PA система->колони, или звучи толкова гадно, колко и електрическа, директно ръчната в пулт? В случая става дума за свирене с банда, разбира се. Ефектите, предполагам, са си същите за двата вида, просто честотно по-различни - ако греша, поправете ме. Изключвам дисторшъна от сметката :) И последното, някой да е пробвал евтинджоски процесори за акустични китари, та да сподели за какво става дума и става ли нещо тях? Да речем зуум а2, или от сорта. Всъщност каквото и да е по темата мисля, че ще е интересно, въпреки че голяма част от китарния форум е яко жица.

 

п.с. Търсих тема из форума, но не успях да намеря.. А и не мисля, че съм виждал, пък е интересно опитните да споделят едно-друго в тази насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

за акустична апаратурата е по хай-фи - тоест възпроизвежда и високите

и ел. акустична в пулт звучи супер :godbless:

може да се записва примерно и в линейния вход на компа директно без симулации

а ефекти като chorus,flanger,phaser и подобни звучат добре

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмммм...

 

Ами аз този Zoom A2 , така като го гледам все си мисля че е от типа "Играчки"! И не го казвам просто така. Имал съм zoom , макар и за ел. китара. знам за какво иде реч !?

 

Скоро щях да си взимам акустична китара с електроника, но просто не стана номера (дерта с парите е познат мисля). Та за ръчната в пулта ще стане, зависи естесвено и от самата китара какъв ще е сигнала, но друго си е като я чух през лампов amp , макар и за ел китара. :)

 

Макар че според мен sound е вупрос на вкус, така че няма как да разбереш без да си пробвал : със зоом, в пулт , кубе ....

 

Надявам се да съм помогнал малко :godbless:

Сега са колегите :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zoom-а ясно че е играчка, и аз съм свирил преди години със зумове. Идеята е, че този някакъв нов уж, и все пак няма симулация на дистъри (което за мен беше от най-големите недоразумения на човешкия ум), а може и да става за непретенциозно разцъкване от непретенциозен пишман китарджия - в хармъни сентрал общо взето го харесват, например. Друг въпрос е, че добрият китарист може да извади добър звук даже и от картоф. Кофти, че не съм от тях :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг въпрос е, че добрият китарист може да извади добър звук даже и от картоф.

 

:thumbs_up:

Айде стига глупости.Ако ставаше така "големите" щяха да свирят с Кремони в 10 ватови кубенца Беринджър,а тея скъпите лампови глави нямаше да съществуват,щото картофите са по-евтини.

От хубава техника може да се изкара насран звук,но от гадна техника неможе да се изкара хубав. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

офтопик*************************************************

Така е, обаче за съжаление картинката е комплексна. Не е само до това колко добър звук ще изкараш... то докато стигне общия звук от всички до слушателя обикновено става една....

 

Плюс това зависи какво имаме предвид като добър звук.

 

Ако приемем, че имаме 5 доста музикални инструменталисти и един добър певец/певица, и да кажем всички са с инструменти кремона, включени в 10 ватови кубенца беринджър, според мен при добро изпълнение и липса на момента "over the top", може да се получи нещо, което ако не е прекрасно, с много скъпарско звучене, то поне е музикално, балансирано, и ставащо за слушане.

 

Мисля си, че тези теми(за музикалността, екипността, и егото) са неща, за които трябва да си спомним много по-рано, от дилемите и споровете за апаратури. Не казвам, че апаратурата не е важна.

 

Затова си мисля, че колегата с картофа е до голяма степен прав. Проблем е обаче, когато китариста не е сам.

Тогава става по-сложно, и не опира само до китариста и картофа.

 

Дори и във футбола, хората казват, че отбор само от звезди не става.

****************************************************************

За семи-холоу китари ли става въпрос, или з акустични китари с пиезо?

За усилватели за акустични китари не знам почти нищо.

Свирил съм на китара с пиезо през ревербче и в пулта и звучеше приятно.

 

 

Според менм при електроакустичните китари, разликата идва най-вече от самата китара.

Много хора свирят с електроакустични китари, включени в обикновени китарни усилватели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bratmito - не го казах това, защото всички така разправят, просто съм го виждал на живо неведнъж, и съм се убедил че това толкова клиширано твърдение е в по-голямата си част вярно. Наистина, не можем да сравняваме Зуум 505 с Меса, но и не става дума за това. Ясно е, че от процесорче за 100-200 лева не може да се очаква особена красота, но ако задкитарното у-во има добър слух и усещане за нещата, и знае какво иска, може да докара приятен и напълно слушаем приличен тон. Накратко, сългасем съм с Евтим.

 

@Евтим - за електроакустични става дума, с пиезо. И аз съм мяркал електроакустични китари в нормални ампове, но си има и специфични - с някакви Treble Tweeter, или от сорта, и основната идея е ампа Въобще да не криви. Ей сега разцъквах някакъв Беринджър за ел.ак., но не беше за дълго - и не мога да преценя доколко разликата в звука е в китарата и до колко в ампа - сравнени с електречески. Бос съм в тази област :)

 

А това за картофа - бях се сетил за една забавна снимка, постната нейде наоколо от Налбантов :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....ако задкитарното у-во има добър слух и усещане за нещата, и знае какво иска......

 

При посочените условия, споменатото "устройство" едва ли ще обърне внимание на лекомислени, евтино формулирани и евтино подържани твърдения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Сега е време аз абсолютно да се съглася. Не виждам Томи Еманюел да се е хвърлил със страшна сила към комбинацията Стаг/Зуум или Берингер :) Вероятно в техниката на изпълнението пак ще бъде Томи Еманюел, но усещането от и звукът на добрият инструмент и техника е абсолютно несравнимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Скоро щях да си взимам акустична китара с електроника, но просто не стана номера (дерта с парите е познат мисля). Та за ръчната в пулта ще стане, зависи естесвено и от самата китара какъв ще е сигнала, но друго си е като я чух през лампов amp , макар и за ел китара. :)

 

имам акустична с правено пиезо+активна електроника, познавам и хора които имат фабрични, също имам и достатъчно добро лампово кубе и бих казал че звучи по-добре ръгната в пулта :) особено през чист лампов преамп и готин хорус преди пулта кърти

 

не звучи добре в кубе за ел. защото кубето трява да не криви, ама изобщо и трябва да има високи, а няма :)

за готин акустичен звук ти трябват високи и затова се пъха в хай-фи апаратура, а има и вграден преамп, така че не се нуждае от вход с висок импеданс, за разлика от електрическите китари

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо винаги в повечето теми от време на време неизбежно изскача името на някой голям китарист? Много е хубаво и интересно да се споменават, но не трябва да забравяме, че не можем да сравняваме например Томи Еманюел със средностатистическия форумен прошляк (без обидени, моля ви, не ми е идеята да обиждам - знам, че има много много много кадърни хора тук). Мисълта ми е, че ако му се Налага да работи с такъв процесор, един от тези много много много кадърни хора би изкарал по-добър звук от някой начинаещ, например. Не заради друго, ами заради тренирания и развит слух и опит като китарист - ще знае как да бутне малко еквалайзера, кой ефект да разкара, ако звучи като тенекия от евтиния процесор, кой да намали, какви параметри да зададе на компресора, всичките тези мънички неща, които не са хич мънички в крайна сметка - ето това разбирам под "ако знае какво иска".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само аз ли не намирам противоречие между това:

 

Друг въпрос е, че добрият китарист може да извади добър звук даже и от картоф.

 

и това:

 

Не виждам Томи Еманюел да се е хвърлил със страшна сила към комбинацията Стаг/Зуум или Берингер ;) Вероятно в техниката на изпълнението пак ще бъде Томи Еманюел, но усещането от и звукът на добрият инструмент и техника е абсолютно несравнимо.

 

??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

...хм ето защо толкова отдавна не съм писал в такъв тип теми и защо и няма май скоро да пиша пак :)

Името на голям китарист изскача поради причина, заради която и редовно излизат теми и мнения, които опитват да посочат, да не пиша докажат, че марката с Б, съответно Стаг и етц могат да се сравнят с нещо, което е наистина много извън тази класа. А причината е вечния стремеж да се опитаме да се самоубедим, че е така, на която името на известния китарист лежи в противовес много добре.

А среднофорумния прошляк стига да може да си го позволи, няма нищо лошо да си свири с Maton (марката, с която свири Еманюел), която между другото е марка, с цени които съвсем не са космически в света на акустичните китари. Бил той такъв, който не може да изкара и два тона или гений на инструмента - това е без значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) ^Мисля, че отново не се разбрахме. Не искам да доказвам, че Б. или Ст. за по-добре от Maton, Yamaha, Taylor и прочие. Прекрасно щеше да бъде, ако никога не ни се налагаше да пипаме беринджър или стаг, но предполагам доста хора от форума (да не кажа почти всички) се занимават с какво ли не, но не и музика (освен като хоби), и се опитват да преживяват някак и междувременно да съчетават доколко могат свиренето. Аз например съм студент, бачкам съвсем антимузикално нещо, получавам една студентска заплата, която далеч няма да скочи до прилични марки китарна апаратура и китари, колкото и да ми се иска да не е така. Просто живот, а и съм само на 19, нормално е да питам за някакви евтини работи.

 

Лично теб, synchu, много уважам като мнения в този форум, както и много ми харесват семплите и музиката, която постваш от време на време. Ето пример с теб и мен - имаме еди-каква-си не-много скъпа китара + еди-каква-си евтина апаратура - смятам, че твоят опит като музикант ще ми скрие шапката и ще извадиш доста по-добър звук от предоставените неща, отколко аз.

 

Това, което толкова многословно се опитвам да обясня е, че не става дума за звук тип "леле копеле, е**х си майката от тоя саунд", а за нещо тип "бива, става за слушане".

 

Наистина стана доста офтопик, но се надявам да съм бил ясен този път, за да няма недоразумения и излишни нерви. :):rockon::thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно ти не се опитваш мдам и тук съм абсолютно съгласен и не съм го показал ясно в пост-а, за което сори :) Ам' никой се не нерви - просто си дискутирам :) Да не говорим, че когато аз бях на 19, изборът който има сега в БГ беше абсолютно немислим и някъде в мечтите ми...

 

А по темата, някъде се споменаха акустичните ампове на Берингер, които се опитват да издокарат нещо като акустичните ампове на Маршал - но с две думи - не струват - ръчкай в пулт и това е. Смисъл от амп за акустична китара има - ако свириш където няма пулт или просто ти харесва как ампа оцветява и добавя към звука на китарата. Аз, иначе предпочитам китара озвучена с микрофон като звук, което за представяне на живо е крайно непрактично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.