Jump to content
Българският форум за музиканти

Кратък гид за начинаещи певци


Recommended Posts

Не съм видял навреме питането ти, но и да съм... само сън и почивка помагат в такова състояние. Май има и някакви инжекции, но никога не съм ги ползвал и не знам как се казват. Но те закърпват положението, а за запис едва ли ти трябва закърпен глас...

Все пак кажи какво е станало на записите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ох аз като просто чадо се бяхме събрали с приятели и нали решихме да правим маймунджалъци и в един момент решихме да се правим на Блек метъл вокали .... тотално си прецаках гласа ... 2 дена бях пресипнал, не можеше да става дума за пеене .... тази ситуация няма да я повторя скоро, съветвам и хората които могат да пеят да не го правят. Въпроса ми е че аз съм бас баритон и взимам ФА от 1ва октава. Какъв диапазон се води това ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С блек, дет и т.н. вокалите трябва да се внимава. Първо си има техника за пеене и второ - трябва да свикнеш постепенно. Иначе има въпросния ефект - :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С блек, дет и т.н. вокалите трябва да се внимава. Първо си има техника за пеене и второ - трябва да свикнеш постепенно. Иначе има въпросния ефект - :yes:

точно но нали съм си келеш и вече ще знам :greenball: ако може и някой да ми отговори по въпроса за диапазона ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Значи аз почнах да се опитвам да пея преди около 6 годни.Отначалото звучах леле мале, после след няколко години незнам...някакси се оправи.Някои песни ги пея по един начин а за други ми звучи различно.Опитвах се да иитирам (което горе долу стана но за определена песен), после почнах да слагам гласа на една певица на песента на друга.Сега си ги пея колкото мога и не имитирам.Само в някои БГ песни се чувам аз си , но много рядко.Не мога да намеря моя глас и как по точно трябва да звучи за да го развия.Иначе имам доста добри неща въпреки, че незнам нищо за пеенето и от ноти и тонове не схващам. Как да си намеря моя глас? Притесняваме това, че звучи различно на различни песни. Пр. на Depesh mode ми звучи малко високо и чисто, но това не е моя глас, тва незнам от каде стана така. И да питам друго. Как се прави това деренето? Казаха ми че това се прави без да използваш гласа и не му пречи. От друго място било. Мерси :thumbs_up:

Редактирано от marmaladka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами питаъ вокала на Пантера примерно.

тох си се дере до скъсване, е има си пинизи но трябва порсото да си ги овладеешза твоя глас.

А не както някои си там ти показва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте на всички..нова съм тук и много ви се моля да ми дадете някакви съвети как да си шлифовам гласа..

На 18 съм и въобще не се харесвам как звуча..все още някак детски ми звучи гласа.. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Би могла да пуснеш някакви пимерни откъси от твои записи, дори и да са правени с микрофон за Скайп.

Има го моментът, в който, чувайки гласа си отстрани, повечето хора не могат да приемат, че това трябва да е техния глас,

защото всъщност те в голяма част от живота си го чуват "напред" - директно слушайки се като говорят и прочее.

Това е нормално. Гласът ти не е детски, а ако е такъв и си на 18, радвай се, защото вероятно имаш сопранов глас.

Винаги впоследствие ще можеш да му придаваш плътност. С времето се получава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

не мисля,че съм за слушане много в момента..доста неща изчетох от тук и да отбележа,че на уроци ходя (от към 4,5 месеца),но аз искам бързо да напредна..Отначало въобще не си харсвах гласа,но може да се каже че посвикнах да го слушам..с дишането вече се справям,но все още нямам някаква техничност на гласа и докато пея някоя песен не знам за кое по напред да мисля..а в същото време искам и да навляза в самата песен..а не ей така механично да си пея,а то точно така става и започвам да се дразня от всичко това..може би ми е рано да се опитвам да усетя самата песен,защото вниманието ми ангажирано с това да мисля как трябва да изпея тази фраза,къде да си поема въздух и така нататък. :punk_guitar: Вие имали сте такива проблеми ?Освен това ..например аз гледам не всеки ден,но през няколко дни да пея..и искам да попитам:Когато някоя песен ипълняваш постоянно възможно ли е да усвоиш някаква техника от самата песен ? И как това става ?Аз не искам да имитирам изпълнителя,а просто да усвоя техниката му на пеене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да искам да те обезкуражавам, обаче при пеенето такова нещо като "бързо напредване" няма за съжаление. Всичко е копане и пак копане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също искам да попитам нещо. Знам че попринцип гласът вечер става по-нисък. Някой може ли да ми каже горе-долу с колко тона е нормално да падне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички..нова съм тук и много ви се моля да ми дадете някакви съвети как да си шлифовам гласа..

На 18 съм и въобще не се харесвам как звуча..все още някак детски ми звучи гласа.. :)

Иска се повече време за да ти се шлифова гласа,но с желание всичко се постига:)Като за начало се научи да се разпяваш правилно и да пееш без усилие,намери твоят диапазон и недеи да се пънеш да пееш извън него.Избирай си песни,които можеш да изпееш,не се нахвърляй на много трудни.Слушай се внимателно и се стреми да пееш чисто и точно всеки тон.Това с детското звучене не се оправя бързо,но ако пееш редовно и правилно след време това ще се оправи.Когато пееш доста пъти една песен,тя уляга и започваш да не мислиш за всичко - тогава вникваш в пълния смисъл,усещаш как трябва да я представиш и изживееш,отпускаш се някакси и изпитваш удовлетворение от пеенето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Мога ли за 1 седмица да си подобря поне малко гласа? Без значение колко малко. В смисъл искам да ми стане малко по-дрезгав. И ако изобщо има такъв начин може ли да ми кажете какъв е той? :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Значи аз съм на 17 и пеенето ме влече от много малка, но нямах възможност да се занимавам с това. Но на скоро реших, че това е мечтата ми и рано или късно трябва да започна да се занимавам с това сериозно и наистина го искам.

Но въпросът ми е следния - Аз пуша и пия газирано (изобщо не пия вода, пия само кола и сокове).. Рядко употребявам алкохол, но това значи ли че за да стане нещо от мен трябва да спра да пия газирано и да пуша :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Много е относително. Пушенето не помага, но познавам доста певици, които пушат.

По-сухо звучи гласа при честа употреба.

 

 

От доста отдавна не съм писал в този подфорум. Колкото повече пея и мисля за пеенето, толкова повече започвам да вярвам, че нещото, което най-много трябва да се избягва е атакуването на гласните връзки - то ест - при стегнати или затворени гласни връзки да "удряте" рязко с въздух по тях, да казвате резки срички и т.н.

 

Иначе, повечето вокални педагози препоръчват да се пее отворено, въздухът свободно да минава през гърлото. Макар, че това е много неамортизиращ и приятно звучащ начин на пеене, който и според мен е добре да се ползва, когато е възможно и песента или момента в нея изисква съответния тембър, добре е да можем да пеем и при по-затворена гласна цепка, така че да успяваме без прекалено да се напъваме(както би станало с отворено гърло) да пеем до няколко тона над прехода ни тогава когато не искаме(за жените) или не можем качествено(за мъжете) да минем на главов регистър и искаме да запазим по-гръдно звучене и нагоре, макар и малко по-стегнато. По този начин можем и да постигаме по-остри, резливи и дори кресливи тембри, както и всичко между тези определения, с помощта на подходящ контрол на това колко силно да притискаме гласовта цепка затворена, къде да резонираме, да изнесем ли тона напред, или по-скоро "да го задържим" вътре в кухините и маската си, така, че да можем да постигнем кресливо звучене на високо, но без то да звучи трърде остро, а да бъде по-"прибрано", също така гласните връзки да не се явяват последна "бариера" на въздуха, която да обира всякакви евентуални удари с въздуха, а да има още някакво леко съпротивление на въздуха докато излезе от устата, образувано от по-"затворения" начин на пеене.

 

Доколкото му е известно(и съм пробвал като мъж, не знам точно как е при жените), ако се пее много отворено, в момента, в който опитаме да вземем отворен тон над прехода си и не затворим инстинктивно гласовата цепка, просто преминаваме на фалцет. За да не се получи товаако не искаме), трябвад да позатворим гласовата цепка и същевременно да поприберем малко "навърте" тона, да понамалим въздуха и т.н. за да не атакуваме гласните струни. Мисля, че през почти цялото време по подобен начин пеят певци като Ronnie James Dio, вокалите на AC/DC, откъдето идва това мощно и кресливо високо звучене.

 

Разбира се, с нищо не трябва да се прекалява.

 

Ако има заинтересовани, както и притежатели на хубава камера, може съвместно да запишем едно демо, където да демонстрирам, макар и по ниско(като бас-баритон) тези трикове и да поговоря за тях.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.