Jump to content
Българският форум за музиканти

Vacuum Tubes Dampers


Jordan_J

Recommended Posts

Всъщност виждам, че Евтим и Оувърдрайв казват това, до което се надявах, да стигнем!

Така, че няма да изчакам отговорите на "Vacuum Cooler's Clan".

 

По принцип, зор за охлаждане имат елементите от схемата, които са около лампите, а не самите лампи (за "наш'те усилватори" говорим). Иначе, за онез научнопопулярните неща вътре(в лампите) - зорът е да се загреят! Ако искаш, да са по-охладени - нагрявай ги по-малко!(но пък, ако искаш да охладиш вакуума....).

 

Пръстените са антивибрационни. ( виж напр.разни Hi End, HiFi "очарколявания".)

 

Отвеждането на топлината (пак за "наш'те усилватори" говорим) става най-ефективно и рентабилно с вентилатор/и и то когато е необходимо. Т.е. зависи от конструкцията на усилвателя - най общо погледнато: като напр. при Marshall-тип head amp - електр. елементи са под лампите и нямат нужда от охлаждане; или като при Mesa Mark Series-фасон, където чарковете са над лампите и ПОНЯКОГА се оказва, че имат нужда от охлаждане (за да не им се променя режима на работа). Ако пък при такъв тип (втория) усилвател има някакъв процесор, или цифрово управление, тогава си духаш без замисляне! (но пък, ако искаш да охладиш вакуума....).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 53
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Относно микрофиниите - какво трябва да правят тия пръстени за намаляването на вибраците на лампата?

Увеличават масата на лампата, за да намалят резонансната и честота и да намалят амплитудата на високочестотните трептения ли?!? Понеже те(пръстените), без друга опорна точка, освен лампата, няма как да "отвеждат" или "поглъщат" вибрациите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офф, ама...

...docc@ много добре...

...но както каза Baby Thomas@...

Те този символ "@" означава "at". В случаите, когато го ползваме във Форума, на БГ означава нещо като "до, към", съответно "до docc" или "към Baby Thomas". Тоест логично е и трябва да стои преди името на човека.

В един мейл адрес пък този символ означава нещо като принадлежност: сотир@джебел.бг, демек "Сотир в Джебел.бг". Предполагам оттам идва и тази странна употреба. Надявам се, че изясних част от проблема.

Благодаря за вниманието. :hysterical:

 

П.П. Като използвате нещо видяно в нета опитвайте се да разберете какво аджеба значи и дали е удачно да се употребява в ситуации като тази. Иначе става като прословутите латински цитати в каква да е ситуация, служещи да направят силно впечатление на "недотамобразованите".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
... Понеже те(пръстените), без друга опорна точка, освен лампата, няма как да "отвеждат" или "поглъщат" вибрациите ...

 

Мммм ... Сложи две малки пръстенчета, направени от ластик на 6-струна на китарата си, и после почни да свириш на нея. Така най-лесно ще си обясниш какво правят пръстените без опорна точка ... :)

 

Поздрави!

 

П.С. Неочаквано интересна дискусия се е заформила тук ...

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
^ Темата беше за NOS мулард лампите - моля те кажи как звучи ампа с тях ^

 

Ми звучи си супер (по-стегнато и прибрано отпреди, но това може да се дължи на това, че лампите са чисто нови - не знам ... а може и да има реален ефект ?!), но ако ме питаш как звучи без тях - няма да мога да ти кажа, понеже не съм пробвал (освен със старите лампи) :) Но според мен едва ли разликата в чуващото се ще е реална и "видима". По-скоро взех тоя продукт, с надеждата да удължи живота на лампите, а не да ми промени звука :D А и цената от 8 долара за целия комплект пръстени (8 бр. - и нищо за транспорт, щото така или иначе ми пращаха лампите) ми се стори супер и по-скоро щях да сгреша ако не ги бях взел ;):)

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А можеш ли да пробваш как е с микрофонията .Подобрява ли се когато са там и увеличава ли се когато ги няма ?

Ще е много полезно за спора а и в края на краищата ще разберем дали има ефект или са ''поредната маркетингова измама''

като твърдят по- консервативните колеги .

Не че съм специалист ,но като се замисля ,това нещо служи като амортисьора на колата -гаси трептения и вибрации.

От това следва да се намалят микрофониите.

Ето кво откри uncle GOOGLE:

ЦЪК 1

ПРАССС..2

ТРЯСССС 3

 

 

 

@Baby Thomas

ако това действа на 'ура ти що пък онова да не действа и на лампите?!

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Линковете, които даде само потвърждават по-горите мнения.

Сериозния документ обсъжда лампи, използвани при много тежки условия и високи температури, което не е средния случай при китарните усилватели. Също така, документът показва, че със същия успех можем да понижим леко и тока на нагревателя още в началото. По принцип, добре изчислените усилватели не би трябвало да имат особени проблеми и без охлаждания. Охлажданията увеличават много живота на лампата само тогава, когато тя е наистина МНОГО гореща.

 

За микрофониите - има мнения на музиканти, които са субективни, но колко се подобрява звука, и с колко се намаляват вибрациите остава мистерия. Ясни данни пак не са дадени. Пак маркетинг.

 

Имам вкъши една 100-ватова глава, и честно казано, до сега не съм видял да светят чак толкова синьо крайните лампи, а и на пипане не изглеждат като 200 градуса.

 

Според моя скромен опит, намаляване на нагревателния ток с 10% и поставяне на надеждно обдухващ вентилатор, като крайна мярка, би постигнало едно 80% от удължаването на живота, което се получава с най-скъпите охладители.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Искаш да говорим за лампи ли?

За анодни характеристики, за решеткови токове?

На мен тези теми са ми приятни и са част от работата ми. Не съм най-големия гении по тези въпроси, но съм се занимавал дълго с наблюдаване, изследване и моделиране на поведението на лампите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като е така

Според моя скромен опит, намаляване на нагревателния ток с 10% и поставяне на надеждно обдухващ вентилатор, като крайна мярка, би постигнало едно 80% от удължаването на живота, което се получава с най-скъпите охладители.

пропуснах по-горе да пиша че не е идеята НЕ Е да се охлажда катода а анода ако има нужда и мощностите са големи :offtopic-001:

катода трябва да си е нагрят точно на някаква температура за да излъчва добра емисия и за това лампите е най-добре да се карат на точно, ама съвсем точно 6,3волта отопление - при по-високо или по-ниско просто по-бързо заминава емисията на катода не че и има нещо на жичката - има и 30годишни сдухани (едва свирещи) лампи, но с изгоряло отопление е рядкост - трябва да е ползвана 20 пъти колкото и е живота и за това ми е било смешно някой като го е страх на участие да не му "изгори" лампата, все едно е крушка :metalist:

ето някаква грфика на която бях попаднал

Tremaine.gif

 

а ако иска някой крайните му ламби да карат повече - просто да ги биасне по-студено - това би удължило в пъти живота :hysterical:

а ако няокй забележи че анодите са оранжево/червени веднага да носи ампа на майстор че ще замине нещо

 

извинявам се за отклонението, но ми се стори заблудително това "намаляване на нагревателния ток с 10%"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.