Jump to content
Българският форум за музиканти

Power Chords


remarketo

Recommended Posts

Здравейте.Потърсих в търсачката за тези акорди но това което намерих нещо не го разбрах.Моля ви да ми обясните за какво са тези акорди,къде се използват и къде да си намеря най елементарните.

 

 

 

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за вниманието.Но аз пак неразбрах за какво точно става вапрос.Значи идеята на тези акорди е да заглуши струните,а не да ги натискаме да произведат звук така ли?

:cheers2: Ако може да ми го обясните като на олигуфрен,защото се ошашавих. :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 7

3 7

1 5

 

и т.н. - горната струна на един праг, долните две на два прага напред едно и също прагче. Показалец - среден- безименен или показалец-безименен-кутре - второто е по учебник, може и първото.

 

Цялата работа важи до сол(3 тра струна) да ти е най-долна.

 

Каруцарско обяснение ама това е :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз реших, че вместо да ти дам линк да разглеждаш, ще ми отнеме по-малко, за да ти обясня. В общ смисъл Power акордите не са нито мажорни нито минорни, понеже 3-тия интервал, който определя това се изключва и остават само тона 5-тия. Дотук с теорията :) . Тия акорди са доста разпространени в рок музиката - лесни са за хващане, бързи за смяна, и брутално-звучащи при повишен гейн. Хващат се като притиснеш с показалец тона, на който искаш да отговаря power-акорда, а безименния поставиш върху долната струна, с две прагчета по-напред. Това важи за 4-та, 5-та и 6-та струни, тъй като по-надолу реда на интервалите се изменя и е нужна друга пръстовка. Ето и някакъв пример:

 

e|---------------

B|---------------

G|---------------

D|----5----------

A|----5----------

E|----3----------

 

Това ти се явява power-акорда, отговарящ на тона Сол, тъй като показалеца ти е на трето прагче, а 6-та струна 3-то прагче е Сол. Можеш да добавиш и октавата, като притиснеш следващата струна с кутрето, точно под безименния. Така акорда звучи по-пълно и пъстро, но не толкова добре при доста висок гейн, като за дет метъл, траш метъл и още по-бруталните подстилове, които изискват и сваляне на самата настройка на китарата. Е, надявам се, че бях полезен. Rock On! :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи идеята на тези акорди е да заглуши струните,а не да ги натискаме да произведат звук така ли?

 

Не, натискаш си нормално 3-те струни, които са от акорда (т.е. примерно 4-та, 5-та и 6-та струна), а другите три (в дадения пример, 1-ва, 2-ра и 3-та струна) ги докосваш с първи пръст, без да ги натискаш докрай, за да ги заглушиш, защото ако ги удариш с перцето по погрешка, ще прозвучат ужасно. (Когато пък свириш такъв акорд от 5-та струна, т.е. акордът е на 3-та, 4-та и 5-та струна, трябва да заглушиш 1-ва, 2-ра и 6-та. 1-ва и 2-ра ги заглушаваш пак по същия начин, а 6-та я докосваш с върха на показалеца)

 

Power chords се свирят предимно на електрическа китара, с дисторшън и са в основата на рок и метъл музиката, но ако имаш само акустична китара, пак можеш да ги свириш, но ще звучат съвсем различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тоя урок е пълен ташак,спокойно можеш да хванвш октава тона с безименния,а с кутрето да въртиш рок хватки.Аз пък си ги хващам с показалец и кутре понякога,както ми е по-удобно.

Абе,я разгледайте дедо Хендрикс и чичковците от Стоунс как хващат акордите..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми това е за начинаещи, вие какво очаквате? А то ако си говорим, най-лесно найстройваш в drop D и си ги хващаш с 1 пръстче :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе Power POWER CORDS са много важно нещо. Ako нямаш POWER CORDS, не можеш да си пуснеш дори и печката вкъщи в контакта.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.