Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Днешни дни всичко живо има достъп до компютър и до мрежа, всичко живо се рови по цял ден и зяпа линии и числа в различни сайтове. А те са доста - ultimate-guitar.com, 911tabs... От една страна е наистина удобно, от друга е един лош навик за начинаещия. Но как така подяволте г-н Слаш или Хендрикс богоравни са учели песни - пускайки безсмислени теми и горещи молби за табове на песни?

Тъй като съм сравнително в началото с инструмента искам да помоля по-напредналите да ми обяснят за това, как хващат песните по слух - трикове, съвети и насоки. Лично съм хващал 4-5 песни сам досега, но това е било нещо като случайност, докато правя упражнения, редувам акорди или просто си измислям. Познанието ми в музиката (и съответно музикалния слух) според мен са недоразвити и това е една от причините, заради която се обръщам към вас. Очаквам помощта ви. Peace! :hysterical:

Отговорено

Първо - слушай много песента . Второ - намери и тоналността . Въпреки , че за да стане тва трябва да нацелиш има няма два-три тона , но мисля че това не е проблем . Трето - научи примерно в коя тоналност как се развиват обичайните песнички ала Smoke On The Water , Breaking The Wall . И така :hysterical: Practice :Piano:

Отговорено

Okay, а как мога да определя тоналността? Означава ли, че дадена песен е в тоналността, съответстваща на първия тон/акорд? Например Смок На Дървото започва с G, а Стенотрошачката започва с А. Следователно едното е в сол-тоналност, а другото в ла?

Отговорено (Редактирано)

От МНОГО голяма полза е, ако човек е от дете по-музикален и вярно пеещ.

Вярното пеене помага много при развиването на музикалността.

Музикалността е комплекс от умения и възприятия.

1. Очевидно, необходимо е да чуваш музиката

2. Когато чуваш, трябва да се заслушваш

3. Когато слушаш, трябва да анализираш

4. За да анализираш правилно, трябва да четеш, и да свириш, за да знаеш как звучи написаното в учебниците

от там вече ще знаеш какво е това, което чуваш.

5. Слуша се не само музика. Слушат се поотделно интервали, акорди, правят се диктовки с мелодии, акорди, двугласи.

Тук вече е най-добре с преподавател.

6. Хубаво е докато слушаш, да се опитваш да изтананикаш мелодията, а когато става дума за хармония, да можеш

да чуеш и изпееш поотделно отделните гласове, които я съставят.

7. Занимаването със слушане, чуване, заслушване, и познаване на това, което чуваш, развива и музикалното

въображение. Ако си се занимавал с теория, освен всичко, знаеш какво си представяш.

8. Познаването на нотите, и рутината с тях ти позволява бързо да изсвириш и разчетеш написаното, както и бързо

да запишеш това, което си представяш.

9. Занимаването с инструмента и с учителя по инструмента ти носи познание за инструмента, както и познания за това

къде на инструмента се намира написаното, или това, което чуваш, или си представяш. Освен това, заниманиява с

инструмента дават техника и леснота на изразяването с него.

10. Има различни музикални похвати и традиции в различните стилове музика, което означава, че за да свириш даден

стил музика, трябва да го познаваш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
Означава ли, че дадена песен е в тоналността, съответстваща на първия тон/акорд?

Да не се изложа, ама всъщност е на последния, а не първия...

Отговорено

Как се хващат песните... С мерак! В началото няма да можеш да хванеш нищо, след това ще започнеш да целиш по няколко верни тона от основния риф на песента, после пък ще започнеш да чуваш различните интервали, а пък най-накрая ще започнеш да се включваш и да си свириш директно с песента. Имай предвид, че това е въпрос на време и много упражнения. Чичо ти Джими и Слаш не са пускали китарите по цял ден...

Отговорено (Редактирано)

Наистина много е трудно.Аз днес за първи път седнах сериозно да вадя песен и изкарах само 3 акорда за цели 45 минути.Ама не трябва да се отчайваме...С времето , като придобием опит сигурно ще успеем... :cheers2:

П.П Тва , че последният тон е устоичив (1-ва , 3-та или 5-та степпен от гамата) вярно ли е , и може ли да ми помогне с откриването на тоналността?Щото някой хора твърдят че това не е вярно , пък други казват че е в сила и незнам на кой да вярвам....

Редактирано от CursedSoul
Отговорено

за да откриеш тоналността, трябва да ти звучи хармонията на песента при прозвучаването на лада. което означава, че ти трябва слух, трябват ти ладове(които да изсвириш) и теория(за да можеш логически да използваш тоналността, иначе няма смисъл да я откриваш).

всичко навежда на простата мисъл: свиренье. колкото повече свириш, толкова повече ти се развива слухът.

намери си някви супер простички парчета и давай с тях. малко по-малко ще видиш напредък. не се отчайвай, ако не ти се получава или пък достигнеш някакво ниво и не усещаш напредък. не е дошъл краят на света. основната част от времето си използвай за свирене. така ще се научиш да свириш.

Отговорено (Редактирано)
Означава ли, че дадена песен е в тоналността, съответстваща на първия тон/акорд?

Да не се изложа, ама всъщност е на последния, а не първия...

Не и не. в доста песни основният тон е поставен или в началото или в края на схемата на куплета и/или припева, но това не значи че при всички е така.

Редактирано от Valserp