Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Вчера го купих, днес му спрях тока, така да се каже. По спецификация въпросната играчка няма опция да се ползва с фуутсуич, МИДИ и т.н. външно управление. Само по-скъпите и големи братя имат подобни функции. Реших, че няма как да не се е сетил някой фен и потърсих из нетя. Да, много се бяха сетили, но никой не беше направил. Най-близкото решение беше през ЮСБ към лаптоп с рутиране на МИДИ събития и нек'ви такива сложнотии. Разфасовах го аз ПОД-а и гледам едни 4 обикновени "цъкалки" за управлението сложили (като на VCR) 40 сек. с мултицета и решението бе взето - ще се мод-ва ЯКО!

Днес обиколих магазините, но не намерих нещо малко и дискретно, което да вградя в корпуса. В Комет има, но в Русе няма комети - спряха ги, че няма нафта. :offtopic-001: Най-читавото (временно, разбира се) решение се оказа RJ-11 конектор и съответното гнездо (а.к.а. телефонна дупка). Запоих нек'ви жици, свързах всичко запали и върви ОК. Обаче конектора, който мислех да скрия в пространството за батерии, за съжаление се оказа много малко и сега тази джаджа стЪрчи и не мога да си сложа капачката за батериите. Много тъпо. Ще моля май някой фен от Сф/Пд да ми закупи Мини ЮСБ двойка, за да стане като истинско, да го патентовам и да правя кинти. :icon_shithappens:

П.П. Снимах процеса с ГСМ-а, но кабела ми е в офиса, утре ще ги ъпна да се види що-годе кое как. Не че ще се вижда нещо, ама...

Отговорено

Какво юсб мини? Щото юсб-тата са доста видове - usb-a, usb-b, usb-нам си кво... Ако има в комет тия дни ще гледам да мина да ти взема една двойка мъжко/женско възможно най-малкото, па дано стане работата :offtopic-001:

Поздрави,

Влад

П.П. На мене педалиерата на процесора ми (Zoom 9000N) е на rj-11 конектор - много груба гавра, ма пък си върши работа животинчето :icon_shithappens:

Отговорено

така оставяш ли опция за контролиране от неговите си бутони (работа без ф. суич)??

в смисъл външния фуутсуич го закачаш паралелно към бутоните на пода ли?

Отговорено

Идеята е просто от съответното копче да се запоят по 2 жици и те да отиват към юсб конектор. Той е малък и една малка дупка няма да навреди на малкия под.

Естествено, че пода ще може да се ползва и контролида от копчетата му дори и да е пусната външната педалиера.

В пода се пъха кабел с мъжко юсб, който отива в малка кутийка с 2 незадържащи бутона.

Отговорено
Какво юсб мини?

Еми то мини-тата мисля, че са само един вид:

USB-mini-5-pin.jpg

Каквото и да е става, само да е достатъчно малко и да има комплект мъж/жена. :P

така оставяш ли опция за контролиране от неговите си бутони (работа без ф. суич)?

Е как инак? Идеята е като ми трябва фуутсуич да боцкам една жица и да мога ад сменям съседни банки и с крак. Погледни "снимките" (мега ужасни са :rockon: ).

Ето го и производствения процес:

podmod01tp6.jpg

Това е долната страна на POD-а. Разглобяването беше пийс ъф кейк - 4 болтчета и капачките на потовете.

podmod02to4.jpg

Ето я и горната страна. Има две допълнителни платчици за управлението и LCD-то. Четирите копченца на кръст в долния десен край са за навигиране из менютата и смяна на параметри и пресети. На мен ми трябваше да забода по 2 жици на бутоните за "нагоре" и "надолу". Използвах 4 жила от лентов ИДЕ кабел, а за спойките си купих нек'ав ментажен поялник от 5 лева и мега остра човка (чиито връхни 2 мм. обаче явно изстиват много бързо, защото "не бачкат". ;)

podmod03zg2.jpg

Грозен close-up на 4-те бутона за управлението. Десните две спойки станаха доста мъчно и се вижда малко разпльокана изолация. Трябваше да се поупражнявам някъде другаде с новия поялник, ама...

podmod04za5.jpg

Естествено сложих ужасно къса цижа. Тия шарените продължения са си от самия телефонен куплунг, който изкормих от двойна кутийка-разклонител. На мястото, където се съединяват сложих термошлаух, но без да го нагрявам, че нали ще има втора версия.

podmod05rc5.jpg

Единствените засега поражения по корпуса - 2мм отвор на задния капак, за да изкарам кабел до кухината за батериите. Дупчих на мястото, където има "пъпка" от отливката, така че да не загрозя много повече. Тук е мястото да кажа, че пластмасата е МНОГО яка! Не че 750 вата дрелката-менте се озори, но все пак - материята е учудващо здрава!

podmod06qc5.jpg

Тук снимах как жичката минава покрай ъгъла на платката и отива от другата страна. Не пречи на елементите и в същото време се фиксира, за да не се мандахерца напред-назад. От другата страна пък минава между един кондензер и входа за китарата. Не се вижда особено добре, но втората двойка спойки станаха като истински!!! :D

podmod07fx8.jpg

Бившият ми вече фуутсуич, който правих за Пиви-то. Преди няколко дни спретнах нов с "реален" размер корпус и тоя остана излишен. Не за дълго! Изкормих старите черва и имплант-нах бутони и жица. Три метра, за телефон, кримпнаха ми я в магазина от едната страна. Тук още не съм остъргал напълно старите и безплатни, но завидно грозни надписи. Сега ще направя в комплект за всички играчки.

podmod08ly7.jpg

Устройството е мега сложно - два бутона, 4 спойки и 2 бутафорни светодиода, за да запушат дупките. Те дефакто си бяха там, само ги отпоих от предните ключове и ги оставих така.

След като всичко беше готово затворих кутията и последвалите моменти на тройно препотяване и тремор в пръстите, се оказа че всъщност сложната интервенция е успешна и всичко работи ОК! За неразбралите - може да се упралява и от бутоните му и от фуутсуича, а ако последния няма да ми трябва просто вадя кабеляка и т'ва е. Единственото гнусно е, че куплунга е една идея по-голям от кухината и не може да се затвори вътре... :(

Ако намеря Мини ЮСБ или какъв да е друг миниатюрен куплунг (комплект!) мисля да си направя отвор в самия корпус и да стане фабрично, но не знам дали и кога. Важното е, че засега бачка и е супер удобно да се свири! Респект към такъви като мен. ;)

Отговорено

Хе-хе-хе, браво, BT! :girl_witch:

Голям инженерен гений се криел в теб, пък аз да не знам през всичките тези години.

Като задание звучи сложно, а на практика наистина е хипер елементарно - то направо си го има заложено като функционалност в самия дизайн на подчето един вид - даже се чудя защо се стипцат от Лайн 6 за 5 ст., а не вземат направо те да изведат един изходен куплунг.

Най-малкото което е после ще могат преспокойно да пуснат и фуутсуич за този модел за 20 евро и ще има гора, които ще пазаруват и няма да са 1ци...

Може би причината е, че такова решение дава възможности само за базово превключване предишен-следващ пресет и не реалицира цялата функционалност на управление, но пък си върши супер работа...

И от мен една купа: :hysterical:

Отговорено

nip, а може би всъщност от Line6 мислят по следния начин: "който иска фуутсуич ще си купи по-скъп вариант! Нях-нях-нях" :)

Евалата за идеята - ще гледам утре да мина през комет да погледна дали имат - ако имат взимам и пращам още утре :)

Отговорено

Ше Ви бъда задължен! Дори може да ми вземеш 2 различни варианта, въпроса е да са малки и евентуално да може да се закрепи лесно. Примерно FireWire пак става, или 3.5мм жак и букса дето са с 4 секции...

Отговорено

Преди малко получих комплект MiniUSB конектори и още тази вечер ще се опитам да ги инсталирам в Pocket POD-а. Дано само прикритата ми некадърност не се намеси решително и успее да развали проекта! :)

Огромно БЛАГОДАРЯ на колегата vlex за съпорта!!! ;)

П.П. Ангажирал съм и едно читаво фото, за да заснема отново процеса, че нищо не се види тук...

Отговорено

Ми май стана. Не смея да се похваля, но мисля, че стана и то добре. Малко по-различно се наложи да го реализирам спрямо това, което бях замислил, но все пак е прилично. Направих 2-3 пикс, които ще кача утре. След като завърша и другите си три проекта ще направя хай-рез снимки на всичките и ще може наистина да се види нещо от целия филм. :)

Отговорено

Тъй като не успях да го закача някъде по самата платка (няма свободни места или незапоените отвори са с пътечки и не знам дали нямаше да изпуши нещо) реших да монтирам конектора в долната кухина, където има място и е относително подходящо да се намести. Малко дрелки, малко пилички и стане почти като отливката. За да не се мандахерца при вадене на кабела, пробих две мааалки дупки и сложих нещо като скобички, които да го фиксират към корпуса. От долното няма особена нужда, но все пак така е по-стабилно и не много по-грозно. Ето ги и картинките:

podmod09kr9.jpg

podmod10hx7.jpg

podmod11sx0.jpg