Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здваейте, от известно време имам желанието да свиря на електрическа китара, но сега дойде моментът в който това може да стане реалност. Отделил съм си 600лв, като знам че по-високата цена отговавя на по-високо качество, но мисля че за първа китара е добре. Какво можете да ми предложите, може нещо по-хубаво втора ръка за същите пари. Искам да свиря метъл основно.

Редактирано от xYz
Отговорено (Редактирано)

Щом ще е метъл основно - тогава китара с хъмбъкери.

В тоя ценови клас можеш да погледнеш марки като Jackson, Ibanez, ESP /LTD/, Washburn. Има и други.. за такива се сещам сега... 600 лв. не са малко, като за първа китара. Повечето хора започват с 300-400 лв. за китара. Е, сега всеки според джоба си, но това си е една доста добра сума и можеш да вземеш и добра китара за тея пари. (което е относително, понеже различните хора имат различни критерии за думато "добро", "качествено").

Също така, китара по-висок клас, но втора ръка също е вариант.

Отиваш и пробваш вече кое ще ти хареса. :music336:

Не забравяй само, че ще ти трябва и техника, освен китара. Усилвател, ефекти... Там също ще заминат много пари, имай го в предвид.

Редактирано от Slide
Отговорено (Редактирано)

Имаш няколко посоки за размисъл

Откъм насочеността на китарата:

1. Искаш китара без тремоло(с фиксиран мост) за свирене на метъл.

2. Искаш китара с тремоло стил фендер страт, за свирене на леки неща.

3. Искаш китара с флойд роуз(сложно тремоло, което действа в двете посоки, заключва се и т.н.).

Откъм електроника:

1. Искаш китара само с единични адаптери(single coil) -звучат по-звънливо, но пък улавят брумовете от уредите и ел. инсталацията, и при повече дисторшън брумят силно - за по-лека музика са по-подходящи.

2. Искаш китара само с двойни адаптери(humbuckers) - те звучат по-плътно и не чак толкова ясно, като брумят значително по-малко, което го прави подходящи за свирене на по-тежка музика с повече дисторшън, без отчайващо силен брум.

3. Искаш китара с комбинация от единични и двойни адаптери - компромис между двете.

Като марки можеш да вземеш OLP, Yamaha, Squier, Stagg, Ibanez, Jackson, Vintage, Richwood, Jackson, Slammer, Peavey, LTD......

Има някои от марките, които са малко по-качествени от други, но при евтините китари има и късметлийски партиди, и не чак-толкова добри партиди.

В общи линии, обиколи магазините(най-добре с приятел-китарист), и пробвайте.

Не слушайте продавачите - те си гукат за каквото им плащат.

Важното е ти да си харесаш китарата.

Внимавайте и за дефекти.

От по-евтините китари, аз лично предпочитам LTD, Yamaha, Vintage и не много известните Richwood, пред останалите изредени, но това си е моята преценка за мен. Друг може да мисли другояче.

ПС:

Ако искаш класическа метъл тупалка(като външен вид), може да избереш LTD, Ibanez, Jackson,някои китари на Yamaha...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

не прави моита грешка. не си отделих пари за ефекти, и кубе. сега съм свързал китарата към много мощен усилвател но той не е за китара. сега дрънкам на Акустиката на самата китара. тоест не че ми трябва втози момент дисторжъна , при положение че сега тепърва уча нотите:music336:

след 2 месеца ще си взема кубенце

Редактирано от 9teen8t9
Отговорено

Благодаря за бързия отговор. Мисля си за китара с двойни адаптери без тремоло. Доколото се интересувах няма китари с качествено заключване на струните в този ценови клас, пък може и да греша. Бихте ли ми предложили някакви модели на посочените фирми.

Отговорено

на този въпрос трябва да отговори варненец които е обиколил магазините наскоро. изкупиват се, зареждат нови , местят ги. динамичен е пазара.

Отговорено

Човек ако искаш другата събота може да обиколим нагазините ;) хем аз да пообиколя че отдавна не съм ходил хем да ти помогна с избора ;)

Отговорено
Човек ако искаш другата събота може да обиколим нагазините ;) хем аз да пообиколя че отдавна не съм ходил хем да ти помогна с избора ;)

Навит съм, само да се уточним за час и място ;)

Отговорено

Вземи си нещо дето ти харесва на теб и не му мисли много, ако се занимаваш сериозно така или иначе след някоя друга година ще си вземеш друга...

Отговорено

пич не се зимай нова китара това е излищно набутвъне най-добрв си вземи на старо нещо по-готино за тези пари и така ще имаш хубава китара поне а понататака ще копуваш кобе и ефекти те не ти трябват сега

Отговорено (Редактирано)
Благодаря за бързия отговор. Мисля си за китара с двойни адаптери без тремоло. Доколото се интересувах няма китари с качествено заключване на струните в този ценови клас, пък може и да греша. Бихте ли ми предложили някакви модели на посочените фирми.

Аз бих ти препоръчал от ямахите аес серията. Навремето като зимах мойта(аес420) беше близо 600лв. Сега май са я дигнали, но нищо не пречи да провериш :Р.

Айде успех!

ПП нз какво стана ама поста ми е излезнал 3 пъти

Редактирано от Traktorist
Отговорено

А и още нешо, кое ще ми е по-необходимо, процесор или кубе, ако си взема процесор мога да свиря през компа и от там в уредбата.

Поздрави

Отговорено

Не се заяждам, но би ли прочел темите в разделите Хардуеър и Софтуеър относно въпроса ти. Там има адски много информация за новобранци.