Jump to content
Българският форум за музиканти

АНКЕТА: Какво бихте искали да видите във видеоуроците за бас?


musicman

Recommended Posts

Aз бих искал да видя урок за свиренето с перо , но 100 на 100 все ще се намери някой (не от екипа), който ще започне спора колко е грешно свиренето с перо и че тези които свирели с перца не били басисти и тем подобни. Ае да си запазите мнението ОК? Аз свиря хеви и ще свиря с перо , вие си слапвайте на воля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

:girl_witch:

и на мен ми писна от кое било правилно, кое било истинско, кое било еди-си-кво-си...

Техниката с перо при бас, доколкото знам, е по-различна. Наистина, може да се отдели малко време и за това :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

musicman,аз бих препорьчал да не се набляга много на техника,тя не се учи от видео!това,което очевидно куца на басистите е ритьма,груува и свиренето в секция!нека в урока басиста е с барабанист.иначе няма смисьл.това ще е полезно,а не някои да свири viktor wooten на бавни обороти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, пак обърнахте темата на "аз мога- ти не знаеш"... Тук идеята е да се спести на човека болката от възпалените връзки на китката, което може да доведе до ОСАКАТЯВАНЕ. Седял съм месец и половина в покой на лявата китка заради грешна постановка на бас китара когато преминах от китара към дебелоструния фронт. Казаното тук може и да му помогне, но може и да му създаде грешно впечатление и впоследствие и постановка. Моят съвет в тази ситуация е да се хване и да отиде на учител, който наистина е учител и не ползва китарни термини, които в никоя музикална теория не съществуват :(

 

Това е мнение от една друга тема. Май не е лошо да се спомене нещо за правилната постановка в урока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз мисля,че не е зле първите две-три серийки да са само теория!!!После лека-полека,поддръжка на добро ниво на напредване,в сми да не се обяснява по милион пъти едно и също....така де,ако ти е мерак ще му схванеш пиниза и идейницата ПДФ файл към тях е повече от великолепна,аз поне така най-съм захлебвал песньовки...Успех с начинанието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Според мен ще е хубаво,ако има нещо свързано с пръстите.Примерно различни техники за свирене с 3 пръста...техники с перо.Не мисля,че всичко трябва да бъде свързано със слап.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Басът и барабаните са основните ритмически инструменти (груув секцията).Трябва да се обърне внимание на ритмическите упражнения и фразата на изсвирване,динамиката.Теоретичната част също е задължителна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Тъй като темата е за конкретни предложения-аз искам да видя гами и арпеджии.Също така винаги е полезно слап/поп, а видяхме, че хората искат и свирене с перце, както и три пръста-тоест един клип за дясната ръка.Също така разяснения на темпото и ритмиката и ролята на баса в музиката.Може би и клип с импровизации-джем или нещо такова с разяснения след това.Толкова от мен :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих искал да видя небезизвестният похват Sweep Strumming.В който вместо нагоре и с няколко пръста се свири,се използва само един надолу и се удрят 3 струни който съотвено натискаш с др-ата си ръка :)

Може слап/поп също малко Finger Style Funk.И упражнения за разгряване или нещо като фитнес за пръсти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам десетина видео-та,мога да ги преведа и да ги пуснете,4е хората там поне свирят....туи бас видео(имам пред вид на музикант блабла) ме хвърли в лек пристъп на смесени чувства....смях и разочарование.....и поне глупости да не говоре6е тоз диз..... :headbang::D:):)

А за техниката мога да каа,че не трябжа да се спира нито за ден ако искаш да мърдаш кебабчетата,и смело ножи предизвикателства да се поемат,независимо от яркия неуспех в на4алото....

Които иска видеота....skype>babameza1

e-mail. niko@radio.fm

http://www.myspace.com/thehotrodhotsteppers

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... номрално е всички отговори в подобна "анкета " да са доста разнопосочни и не рядко отричащи се но в това няма нищо лощо - просто всеки си е прав за себе си , колкото и това да е субективно .....

.... иначе на този етап в нета има толкова много уроци и части от такива че ми се струва нереално да се очаква нещо ново нечувано или невиждано още повече че май в БГ по настоящем няма нечуван и невиждан басист ... освен ако някой не се крие в балкана с баса си :) .... има доста прилични обаче ..

..... това което според мен лично ще е полезно , е да се наблегне на основата на пръстовото свиерене - като се почне от стандарти от типа Джак Брус , Роджър Гловър , мине се през хеви метал тупалката Стив Харис и Били Шиън и се стигне до майсторите Роко Трестия и най вече вездесъщия Джако въпреки че съм наясно че при последните двама нещата са за много напреднали .... щото нещо в последно време ... аман от този фънк ... не че е лошо ,но поради липса на добри примери и особено на ясно изградена стилистична култура , нещата при повечето свирещи фънк или слап в БГ остава на ниво пресяти и побългарени подпури от най леките чалъми на М.Милър / С. Кларк , който иначе са много яки басисти , но в последните години са го ударили малко комерс и последните им албуми звучат много яко в скъпо БМВ кабрио със стерео за 5000 долара и ленено костюмче за още 3-4000 ..... както се казва то хубаво ама много хубаво ама чак пък толкоз ... иначе по концерти забиват яко пичовете .. същото се отнася поне според мен и за последните тави и на повечето добре облечени негри басисти особено от по младата генерация .... яко R&B само че със соло на бас .... добре че е Зъбчо Уутън да поплакне ухото .. не е за подценяване и Ришар Бона които освен всичко и пее като ангелче ....

 

................не искам с написаното по горе да засягам някой - знам че и Маркус Милър е Стенли Кларк имат доста фенове - аз също съм им фен но на по старите неща които не са толкова комерс ....

 

..... абе друго си е Джако с очукания Фендер и рееш се поглед .... кви кабриолети , кви ленени костюмчета ....

 

.... между друго Ивака - Ивчо от Те с който се знаем от много лета е голям спец на Стив Харис - навремето го беше изял .. ще е любопитно ако го кандардисате да врътне едно видео :headbang:

.... живи и здрави .Цеко :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами и аз да се включа и да си кажа скромното мнение какво искам да видя (или по скоро какво ще е добре според мен да видят всички басисти в форума)

 

1. Звукоизвличане

Тука бих искал да видя абсолютно всички похвати дето може да се сети човек и по възможност с примерчета кои басист ги ползва честичко. Щото поне според мен един басист забие ли се в една техника и в един и същ звук спъва цялосното звучене на една композиция (до сега не съм слушал хубава балада да кажем с фънкарски слап-поп).

 

-Макар да свиря с пръсти не ми е ясно защо повечето колеги пренебрегват перото ако песента го изисква като звучене лошо няма да свириш с перо и обратното разбира се не се забивайте само в перцето понякога е хубаво да сте нежни към тея струни погалете ги малко стига с това чигъртане и тия дисторжъни :hysterical: всичко с мярка дет се вика.

 

2. Ефекти

Не знам дали сте забелязали ама повечето колеги притежаващи поцесор или камиончета хич не си докарват добре саунда. Да не говорим, че се копуват ефекти и процесори на изуст без да се има ни най- малка представа какво аджеба правят тея чудесии каде и кога е хубаво да се ползват, как по точно променят звукът и т.н.

 

3. Усилватели, кабинети и тям подобни.

Няколко демота на известни марки хич няма да са зле. (това може да не влиза директно в уроците по бас китара ама все пак звукът зависи от всичко като почнеш от дървото на тоягата ти и стигнеш до кабелите. И аре да не се заблуждаваме почти никои в тоя форум не разбира от такива работи да не кажа в България, такак че ще е добре няколко демота на известни марки звукови различия и тям подобни обяснения).

 

4. Свирене с барабанист. Или как по дяволите да го разкършим тоя ритъм.

Онагледяване на няколко прости похвата поне свирене с касата с соло барабанчето. Обясняване кои времена са силни кои не са (то това малко трудно се обяснява ама с примери става).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.