Old_Shetarhand Публикувано Юни 27, 2005 Публикувано Юни 27, 2005 абе я споделете вашта китара от какво дърво е? гледам има адски мноо разновидности,една е от явор друга........ та мисълта ми е да кажете кое дърво е по добро..... Цитирай
sa6tiat Отговорено Юни 27, 2005 Отговорено Юни 27, 2005 Моето. Орфеева е правена лепена, на пластове - тип зебра; въобще, чам ли , кво ли е... Корекции . само с убави Хадаптери Цитирай
Burton Отговорено Юни 27, 2005 Отговорено Юни 27, 2005 (Редактирано) Маята е от ясен (ash)- дава много чист, ясен тон, има страхотен състейн! и дълбоки баси като свириш на neck-адаптора. Много красиво дърво само по себе си, поради тази причина най-често се оставя в натурален цвят,за да му се виждат жилките, но и за transperant colour изглежда супер...Като недостатък може да се каже че е доста тежко /моята китара например тежи към 5 кг/, но това поне според мен не е толкова съществено Без да се правя на разбирач, доколкото знам елшата (alder), от която по принцип се правят 90% от заводските китари, не дава толкова особена окраска на звука, използват я защото е леко, меко дърво и дава по-"топъл" звук. По принцип май това си е обща характеристика за меките дървета, че звука е по-топъл и мек.../логично всъщност / Хубави музикални дървета /колкото съм чувал от лютиера който направи моята китара/ са също явор, кестен, орех...но за техните по-точни характеристики ще те излъжа, нека хората които се занимват да кажат повече, а аз да си млъквам P.S.: ако говорим за грифове и фингърбордове, там има също много неща, но поне доколкото разбрах ти за тялото питаш Редактирано Юни 27, 2005 от Burton Цитирай
Old_Shetarhand Отговорено Юни 27, 2005 Автор Отговорено Юни 27, 2005 абе до колкото знам фендерите на Цветан недялков са от птичи явор!а смятам че ако не беше добро нямаше да си го купи а за ROSEWOOD кво можете да ми кажете?добро ли е?даже не го знам кво е на български Цитирай
synchu Отговорено Юни 27, 2005 Отговорено Юни 27, 2005 абе до колкото знам фендерите на Цветан недялков са от птичи явор!а смятам че ако не беше добро нямаше да си го купи а за ROSEWOOD кво можете да ми кажете?добро ли е?даже не го знам кво е на български хех дюд, birdseye maple е "форма" на окраската на дървото - не вид дърво. Хм...иначе всеки един вид дърво си има съответните предимства и специфичен тон. Бтв. maple не беше ли клен (май и явор значи) освен ако двете не са едно и също всъщност...? На мен всички ми харесват просто са различни като звук - иначе имам китари oт клен, от т.нар. блатен ясен, махагон&клен и липа... Акустични от смърч & махагон... Цитирай
разбойник Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 Burton, знам че Диката (поздрави го от Явор) освен ясен друго не признава , та затова ти тежи китарката. Ясенът има и по-леки варианти, но в БГ се намират много трудно. От плътния ясен се правят и грифове - FODERA, например. Елшата е много добър материал и от нея далеч не се правят 90% от заводските китари (де да беше така!). Това е един от най-добрите варианти за vintage tone Т.нар. swamp ash (лек) се доближава до звученето на елшата, която, впрочем, в България май е защитен вид. Кленът и яворът са от едно семейство, а от него само в БГ растат над 40 вида (по света май бяха около 80!) затова не е съвсем ясно какво точно имат предвид различните производители, когато пишат maple , но в общия случай maple би трябвало да означава клен, а sycamore - явор. Според шарката биват птичи (birdseye), риглен (flame) и разни други - quilted и пр. Отделно като качество се означават с А, АА, ААА и т.н. Rosewood е палидсандър, но там лудницата е още по-голяма. Най-добър бил бразилския, но Бразилия вече не го изнася, затова е зверски скъп и рядък. От изток се внасят и предлагат много различни варианти, но (според някои лютиери) сред тях има и такива, които хич не стават, освен че приличат по цвят и външен вид на останалите . Отгоре на цялата тази каша се твърди, че някои дървесини, които не са от това сем. звучат по същия начин . . . . . Легендата твърди, че Лео Фендер използвал rosewood защото веднъж като гледал по телевизията някаква група решил, че е прекалено грозно как изглежда кленовия фингърборд (светъл), когато е зацапан и с изтъркан лак..... Варианти за материал - много , особено при басистите, китаристите сте по-традиционалисти . Въпросът е как работи комбинацията от всичко вложено в инструмента. Няма "по-добро". Има по-подходящо за даден тип звук. Моите басове са от ясен, топола+клен, елша, махагон и комбинации разни. В тази тема очаквам да се намеси Пакмен, защото той доста рови и се интересува от таива неща. Цитирай
fracture Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 за предишните ми басове не мога да кажа нищо, за сегашния - според инфото дето се дава: тялото - Agathis грифа - Maple, тва май е клен фингърборда - Rosewood или по нашему палисандър на който му се занимава, ето тук малка справка за някои видове дървесина Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 абе до колкото знам фендерите на Цветан недялков са от птичи явор!а смятам че ако не беше добро нямаше да си го купи а за ROSEWOOD кво можете да ми кажете?добро ли е?даже не го знам кво е на български Birdseye maple много рядко се използва за корпуса на китарата,най-вече се използва за грифове,но напоследък повечето лютиери го избягват,тъй като не е стабилно дърво.Тъй че Фендерите на Цецко или са Swamp Ash блатен ясен,защото е по-лек от обикновения или Alder елша,което е стандартния тип дърво за Фендер-тип китари.Аз лично много харесвам елшата като тембър за китарен материал,счщо така съм имал и все още имам китари направени от популярните комбинаций от дървета - изцяло елша(включително и гриф със абаносов фингърборд),Basswood корпус със birdseye maple гриф и rosewood/палисандров фингърборд,както и класическата Гибсън комбинация махагоново тяло(със или без камери за да е по-леко) със "шапка" от flame/quilted maple махагонов гриф и палисандров фингърборд. Владо Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 Само да добавя, че към ROSEWOOD спадат доста различни видове, някои без да са от същото семейство. Разбирай - твърди и тъмни дървесини с червеникав оттентк. Кленът основно се ползва за изработка на грифове, но спецовете твърдят, че ако се ползва за тялото, дава страхотен тон, много близък до ясена (защото е твърд и плътен като него). В момента имам 5-6 талпи MAPLE и мисля да сглобна една дъска изцяло от клен. ROCK ON, GUITAL BULDERS! :hello: Цитирай
разбойник Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 (Редактирано) За горър: За "твърдо" (каквото те влече теб) ще е добре ако комбинираш с абанос за фингърборд, но и с кленов може да стане. От опит ти казвам, че звученето на ясена е доста по-различно, а и много зависи какъв ти е материала - по-твърд или по-мек. Аз не харесвам много-много звученето на изцяло кленови инструменти (изключваме полуакустични, акустични и пр.) и бих комбинирал (за тялото) с др. дървесина. Като за първи проект - виж какво ползват (като комбинация от материали) китаристи на които се кефиш и избери вариант, които ти допада. Не се хвърляй на разни екзотики (мноо яко!!), щото после баба ти ще има с какво да си пали печката . Вярвай ми, минал съм оттам Владо, грифът не би могъл да е от елша - прекалено е мек материала и в пъти по-податлив на огъване от birdseye maple. Не че не може да се използва и за това, но ще иска специално укрепване. Редактирано Юни 28, 2005 от разбойник Цитирай
Burton Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 (Редактирано) Burton, знам че Диката (поздрави го от Явор) освен ясен друго не признава , та затова ти тежи китарката. Факт! Но нямам причини да се оплаквам Редактирано Юни 28, 2005 от Burton Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 Владо, грифът не би могъл да е от елша - прекалено е мек материала и в пъти по-податлив на огъване от birdseye maple. Не че не може да се използва и за това, но ще иска специално укрепване. Разбойник, аз не бих го написал ако не беше истина!Имах Карвин,си го поръчах от тук и специално беше направен изцяло от елша(ако им провериш сайта ще видиш че я имат тази опция).Китарата беше и все още е страхотна-продадох я на Slinky-мой стар приятел и член на нашия форум,живеещ в Ботевград.Друф е въпроса,че Карвин във грифовете си имат две укрепващи графитени пръчки. Владо Цитирай
Burton Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 Елшата е много добър материал и от нея далеч не се правят 90% от заводските китари (де да беше така!). Това е един от най-добрите варианти за vintage tone Добре де, защото тогава навсякъде по сайтовете на Ibanez, Jackson, Fender - почти всичко /да не казвам всичко/ пише alder, при някои от по-високите класове - basswood? Да не би alder да значи и друго? И ако не е елша, от що ги правят? Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Юни 28, 2005 Отговорено Юни 28, 2005 Елшата е много добър материал и от нея далеч не се правят 90% от заводските китари (де да беше така!). Това е един от най-добрите варианти за vintage tone Добре де, защото тогава навсякъде по сайтовете на Ibanez, Jackson, Fender - почти всичко /да не казвам всичко/ пише alder, при някои от по-високите класове - basswood? Да не би alder да значи и друго? И ако не е елша, от що ги правят? Бъртън, прав си но от елша до елша,от клен до клен и от махагон до махагон има разлика! Владо Цитирай
Recommended Posts