Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)
... as a musician you should practise your technique to be as good as you need to be to facilitate whatever idea is coming to your head ...

Devin Townsend - Canadian multi-instrumentalist musician

Е тва е за мене баце.Няма значение ритъм ли е,сола ли са.Важното е да имаш идеи,и може би още по важно е да можеш да ги възпроизведеш.

Редактирано от Wolfheart
Отговорено (Редактирано)

Ако си представим, че поста на MrDeath беше соло, то би било един добър пример как не трябва да се прави соло - без главни букви, точки, запетайки, без отделни изречения, просто дълъг поток от думи - все едно дълъг еднообразно звучащ поток от ноти без изразителност и фразиране, и дори в него да има много хубави идеи, слушателят бързо ще загуби нишката.

С това не искам да те обидя MrDeath, а просто да те посъветвам да използваш препинателните знаци, за да бъде поста ти по-лесен и приятен за четене и мнението ти да има шанс да стигне до повече хора, защото съм сигурен, че много биха се отказали да го четат цялото след втория ред.

:)

Редактирано от fluti
Отговорено

Да, може би си прав :) не е като да не отбирам от пунктоация, но не мислех че трябва и подобни чудесии да спазвам. Може би си прав, че някои от сложните изречения без препинателни знаци могат да звучат по два и повече начина, но все пак съмнявам се точно това да откаже хората да четат поста ми. Все пак да кажем, че съм си взел бележка за в бъдеще :yes: само да кажа в моя защите все пак не съм единствения както и да е малко спам стана, ама карай :P

Отговорено

@MrDeath, не знам как си ми разтълкувал поста от по-горе, но там съвсем не отричам техничните сола.

Точно обратното - смятам, че е добре сола да има във всеки рок енд рол стил, включително в дет метъла.

А не като тия новите говна, дето нямат дори някакво кекаво соло за цяр - имам предвид неща като Soulfly, Korn и Slipknot ...

Затова и съветвам всеки тийн, ако не от любов към солата, то поне в името на развиване на елементарна техника на свирене на китара да не загърбва солирането и да не се ограничава до два-три пауър акорда в стил KoЯn, защото това просто не е свирене на китара.

А за другото - учудвам се, че не си слушал дет метъл с добри сола.

Чуй новия Deicide, спомни си Death, преслушай Necrophagist (това последното е основно ориентирано към сола)...

Не е като да няма де.

Отговорено

БТВ във Vol3: The subliminal бла бла на Slipknot има супер яки сола в почти всяка песен.

Солата от първия албум са нарочно изрязани от записа от барабаниста и продуцента, за да може групата да "пробие".

За информация отдавна не съм в тийнейджърска възраст и харесвам най-вече олд-скуул дет метъл, но не мога да си изкривя душата: има хубави неща и от "новите" групи. (В кавички, щото Slipknot отдавна не са нова група :yes: )

Отговорено (Редактирано)

за Death просто няма какво да кажа изцяло моя грешка, че ги забравих. Относно другите групи...пак казвам аз съм малко капризен и да кажем ако новия deicide ми хареса не бих се учудил, трябва наистина да чуя. Necrophagist не съм чувал явно трябва да пробвам, а относно отричането извинявам се отново. Лое каза "личното ми мнение за китаристи залитащи прекалено много по солата не е особено добро" та по-скоро той ги отрече. Може би отричам не е правилната дума, надявам се да не ме нападне и той :) , но просто несъзнателно ви поставих двамата под общ знаменател, та за това и се извинявам по-горе в поста

айде живи здрави и много бири :yes:

Редактирано от MrDeath
Отговорено

@Mu3epHuK, ми той Мик е даскал по китара - ей го: хем в Слипнот свири лайна, хем не му пречи и да солира в свободното време.

А за този албум на Слипнот, дето е със солата не знаех - просто не мога да изтрая бозяните рифове докато дойде солото. :yes:

От заглавието останах с впечатление, че Slacoth пита какво мислим за това да се замени едното за сметка на другото, което според мен не е редно.

@MrDeath, Necrophagist са задължителни за всеки фен на солата. Не само за дет метъли. Те са пословични именно със сола.

Отговорено (Редактирано)
Важното е да правиш музика. А не ритми и сола :yes:

Присъединявам се към феновете на това мнение :) .

Още 1-2 коментара по темата:

- границата между солирането и ритъм китарата далеч не е еквивалентна на тази между сложното/техничното/наситеното и простото/лесното свирене и всички знаем, че има ритъм партии много по-сложни и технични от повечето сола;

- дори "безмислените" на пръв поглед сола (3-4 ноти върху стандартна схема, или "виртуозни" пасажи без особена музикалност сами по себе си) могат да бъдат изключително на място в една песен;

- да се самоопределиш строго като ритъм или соло китарист е меко казано за(г)робващо; лично аз винаги съм се считал и в бившата група се изявявах по-скоро като соло китарист, но в сегашната ми група, където композирам доста повече, с изненада открих, че правя песни с интересен ритъм и филове, в които нито виждам място за кой знае какви сола, нито има нужда от такива, от което по никакъв начин не се кефя по-малко.

Така че не си ограничавайте идеите от предразсъдъци!

Редактирано от sevenstring
Отговорено

Без значение от стила, според мен солата са много важна част от една песен... даже прекалено важна и за това съм на мение, че солата са по важни от ритъма(аз така си мисля(ама к'во ли разбирам :metalist: )), но все пак трябва да си има и ритъм китаристи за това всеки да си свири к'вото му е кеф и да се разбива, това е най-важното :P

Rock On!! :punk_guitar:

Отговорено (Редактирано)
че солата са по важни от ритъма

Тва пък хич не е вярно....Да си чувал например за песен само от сола без никакъв ритъм ?!?! Солото е само и единствено за "украса" на песента (поне така са ми казвали професионалисти).Ритъм китарата е доста по - важна ,защото тя "поддържа" песента.Песен само от сола и без никакъв ритъм ще е нещо отчайващо...

Редактирано от CursedSoul
Отговорено

Съжелявам, грешно съм се изразил :hysterical:.Имам превид, че мен солата ме кефят повече и че повече ми допадат повече от само ритъма, иначе знам, че той е основата на песента, но соло китарата ми допада повече.